Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

ABD`de faizler %2,77`ye indi

Dünkü yurtdışı veri akışı negatif idi…

Bigpara Haber

Dünkü yurtdışı veri akışı negatif idi…

Adem ÖZEN
Sermaye Piyasaları Uzmanı


Güne Çin’de yayınlanan ve beklentilerden kötü olarak kritik 50 sınırının altında gelen HSBC imalat sektörü PMI verisinin negatif havasıyla başlayan global borsa endeksleri, ilerleyen saatlerde ABD’de açıklanan işsizlik maaş başvuruları, imalat sektörü PMI, konut fiyat endeksi, 2.el konut satışları ve öncü göstergeler endeksi verilerinin beklentileri karşılamaması neticesinde bu negatif seyrini devam ettirdi.

Kurlar zirvede, BİST %2,9 aşağıda…

Yurtiçinde ise, 10 Ocak’tan bu yana kurlarda gördüğümüz yükseliş hareketinin TCMB’nin kritik gördüğünü düşündüğümüz bir noktaya ulaşmasıyla kura doğrudan müdahalede bulunması günün ana konusu oldu. Bu çerçevede, TCMB’nin dünkü aksiyonuna rağmen kurların ateşini söndürememesi, gelişmekte olan ülke para birimlerinin değer kaybetmeye devam etmesi, yurtdışı borsalardan gelen olumsuz haber akışı Borsa İstanbul’da satış baskısının yoğunlaşmasına sebep oldu ve BİST-100 endeksi bu gelişmeler doğrultusunda günü %2,9’luk kayıpla 65.429 puandan tamamladı.

ABD 10 yıllık faizleri %2,77’ye indi…

ABD’de tarım dışı istihdam verisinden bu yana yayınlanan makro verilerin tahvil alımlarının azaltılmasını çok fazla destekleyici mahiyette bulunmaması, ABD 10 yıllık faizlerinin %3 seviyesinden dün itibarıyla %2,77’ye gerilemesine neden oldu. Şayet önümüzdeki günlerde açıklanacak veriler de benzer şekilde gelmeye devam ederse, bu durum varlık alımlarının azaltılmasını bir süre sekteye uğratacağı gibi ABD faizlerinin de piyasa beklentilerinin aksine %3’ün altında kalmaya devam etmesine yardımcı olacaktır. Tabii ki, böylesi bir durumun gelişmekte olan ülke piyasalarına ilk etkisi normal şartlarda pozitif olmalıdır ama şu an itibarıyla verilerin beklentileri karşılamaması ve ABD faizlerindeki düşüşün olumlu yansımasını henüz göremiyoruz.

Bugün tepki alımı gelebilir ama seçimlere kadar hala negatifim…

Bugünün piyasa gündemine baktığımızda, önemli bir haber akışı olmadığını görüyoruz. Buna karşılık, yurtdışında şirket bilançoları, yurtiçinde ise gelişmekte olan ülke para birimlerindeki seyrin bir yansıması olarak TL’nin diğer kurlar karşısındaki durumu, TCMB’nin alacağı aksiyonlar ve faizlerin bu gelişmelere vereceği yanıt takip edilecek ve Borsa İstanbul’un bugünkü yönünde belirleyici olacaktır. Dün gösterge endekste yaşanan %2,9’luk değer kaybının ardından bugün benzer bir hareket yaşanmasını beklemiyor olsam da, yine de dikkatli olmakta fayda olacaktır. Bu kapsamda, güne dengeli ve yatayda başlamasını beklediğim BİST-100 endeksinde gün içerisinde tepki alımları muhtemel olacaktır ama bu tepki alımlarının sürdürülebilir olup olmadığı konusunda kurlar ve faizlerin yönü yakından takip edilmelidir. Borsa İstanbul’a son zamanlarda ufak çaplı yabancı girişi olduğunun konuşulmasına karşın bu girişlerin güçlü ve kalıcı olabilmesi, BİST’i 70.000’in üzerine taşıyabilmesi için siyaset cephesinin buna uygun ortam oluşturması gerekmektedir. Şu an itibarıyla, bunu sağlayabilecek bir ortamın olmaması ve yerel seçimlere kadarki yakın gelecekte de bunun mümkün görünmemesi nedeniyle endekste aşağı yönlü beklentilerimi koruyorum.

Günlük piyasa takvimi:
11:00 – (Türkiye) TÜİK Aralık ayında Türkiye`yi ziyaret eden ziyaretçi sayılarını açıklayacak
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz

Yazarın Diğer Yazıları