Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

ABD ve Avrupa`daki verilere göre pozisyon alınmalı

Bigpara Haber

Yunanistan, İtalya, İspanya, Fransa dünkü düşüşün ana kaynağı oldu…


Yunanistan, İtalya, İspanya, Fransa dörtgeninden gelen haber akışı dün borsaların günü düşüşlerle tamamlamasına neden oldu.

Yunanistan’da Şubat ayına kadarki süreçte iktidarda kalacak olan Samaras hükümetinin herhangi bir yeni kemer sıkma tedbiri almayacağını açıklayarak Troyka heyetini geri çevirmesi, İtalya’da yeni hükümeti kuracak olan Monti’nin piyasalardan zaman istemesi, İspanya ve İtalya’nın yaptığı tahvil ihalelerine yeterli talep gelmesine karşılık faizlerin tekrar yükselmesi ve İtalyan faizlerinin %6.7’ye ulaşması, Fransa’nın büyümesine yönelik endişeler dün borsalarda yaşanan düşüşün ana unsurları oldu.

Global belirsiz görünüm uzun vadeli pozisyon açmayı anlamsızlaştırıyor…

Yeni haftaya bakışımız nispeten olumlu idiyse de dünkü gelişmeler Avrupa’da hiçbir şeyin değişmediğinin ve aşırı iyimserliğe kapılmamak gerektiğinin bir göstergesi olarak yine önümüze çıktı. Avrupa’nın içine girdiği sarmaldan kurtulmasının uzun yıllar alacağını göz önünde bulundurursak, hisse senetleri piyasasında uzun vadeli pozisyon taşımanın şu an için anlamlı olmadığı görülebilir. Bu nedenle, mevcut piyasa koşullarında daha kısa vadeye yönelerek, hisse ve sektör bazında pozisyon almak daha makul görünüyor.

ABD ve Avrupa’daki veriler günün yönünü belirleyecek…

Bugün yurtdışı piyasalarda yer alan önemli ve yoğun veri akışı piyasaları gün içinde oldukça dalgalandıracaktır. Özellikle Avrupa’nın 3.çeyrek büyüme verisi, Almanya’daki ZEW endeksi ve ABD’deki perakende satışlar datası günün yönünü belirleyecektir. Gün içindeki verilere ilişkin beklentilerin ağırlıklı olarak kötümser tarafta yer alması, satış baskısının bugün de devam edebileceğini gösteriyor ama verilerin sürpriz yapma olasılığı da dışlanmamalıdır. Şayet, veriler beklentiden kötü gelirse hisse azatlımına gitmekte ve yeni alım için beklemekte fayda var. Bu kapsamda, muhtemelen IMKB-100 endeksi de 55.000’li seviyelere doğru bir yöneliş içerisine girecektir. Kısa vadede yükseliş trendine giremeyen IMKB-100 endeksinde 56.200 seviyesinin üzerine çıkılmadığı sürece yeni pozisyon açılmasını tavsiye etmiyorum.


Teknik açıdan olumlu gördüğümüz hisseler

TKFEN, SNGYO, THYAO, PETKM, EKGYO

Basında yer alan haberlerin etkileyebileceği hisseler

DENIZ (Olası etki: Negatif): Rus bankası Sberbank`ın, Fransa-Belçika ortaklığı Dexia`nın sahip olduğu Denizbank`ı pahalı olduğu için satın almaktan vazgeçtiği bildirildi. (Milliyet)

PETKM (Olası etki: Pozitif): Satışa çıkan Petkim hisseleriyle ilgilenebiliriz (Milliyet)

Günlük piyasa takvimi

10:00 – (Türkiye) TCMB Eylül ayı ödemeler dengesi raporunu yayınlayacak (Beklenti: -6.4 milyar $)
10:00 – (Türkiye) TÜİK Ağustos ayı işsizlik oranını açıklayacak
11:00 – (Türkiye) Maliye Bakanlığı Ekim ayı bütçe dengesi ve faiz dışı dengesini açıklayacak
12:00 – (Euro Bölgesi) 3.çeyrek GSYH (öncü) açıklanacak
12:00 – (Almanya) ZEW endeksi açıklanacak
15:30 – (ABD) Kasım ayı New York FED imalat endeksi açıklanacak (Beklenti: -2.6)
15:30 – (ABD) Ekim ayı perakende satışlar açıklanacak (Beklenti: 0.2%)
15:30 – (ABD) Ekim ayı ÜFE açıklanacak (Beklenti: ÜFE -0.2%, çekirdek ÜFE 0.1%)
17:00 – (ABD) Eylül ayı işletme stokları-satışları açıklanacak (Beklenti: 0.2%)

Yazarın Diğer Yazıları