Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

ABD kapalı, zayıf tepki alımı beklenmeli

ABD kapalı, zayıf tepki alımı beklenmeli

Bigpara Haber

Almanya’nın tahvil ihalesi yurtdışını, Fitch ise Türkiye’yi vurdu…


Hafta başından bu yana olumlu bir habere hasret kalan piyasalar dün de Almanya’nın gerçekleştirdiği tahvil ihalesine yeterli talep gelmemesinin yarattığı sıkıntılarla boğuşmak zorunda kaldı. Avrupa’da pozisyonu bulunan Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley gibi ABD bankalarının CDS’leri 30’ar baz puan kadar artış sergilerken, Avrupa’da da Alman tahvilleri ile diğer ülke tahvilleri arasındaki farkın açılması tedirginliğin sürmesine neden oluyor. Yurtiçine geldiğimizde ise, TCMB’nin beklentiler doğrultusunda faizleri değiştirmemesi ve piyasada endişe yaratacak bir neden vermemesine karşılık Fitch’in Türkiye’nin görünümünü pozitiften durağana düşürmesi IMKB’de düşüşün hız kazanmasına yol açtı.

Bugün, en azından dünkü seviyelerin korunmaya çalışacağını bekliyorum…

Bugün Şükran günü olması nedeniyle ABD’de piyasalar kapalı olacak. Bu sebeple piyasalar bugün de Avrupa odaklı hareket edecek. Son bir haftadır ABD, Avrupa ve IMKB’de durmaksızın devam eden düşüşe ne zaman tepki gelebileceği belli olmasa da bugün gün içinde cılız reaksiyonlar gösterileceğini tahmin ediyorum. Bu tepki alımının güç kazanabilmesi için bunun pozitif haber akışı ile desteklenmesi gerektiği unutulmamalı ve bu şekilde bir haber akışı yaşanmadığı takdirde tepki alımlarında alınan hisseler orta vadeye taşınmamalıdır. Düşüş bugün de devam ederse (ki tahminim en azından dünkü seviyelerin korunacağı yönünde) ve sert olmazsa 50.300 civarı destek olarak değerlendirilebilir.

Teknik açıdan bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

YAZIC, AEFES, TTRAK, ANHYT, DOAS

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

AYGAZ (Olası etki: Hafif Pozitif): Rusya Federasyonu’ndan Batı hattı ile Türkiye’ye doğalgaz getirmek için son başvuru gününde EPDK’ya başvuru yaptı. (Foreks)

Seans sonrası gelen haberlerin etkileyebileceği hisseler:

KRONT (Olası etki: Hafif Pozitif): Şirket, Türk Telekom ile 01.09.2008 tarihinde imzalanan TTDSL Entegrasyon-1 anlaşması kapsamında, Türk Telekom tarafından 800,000 USD tutarında ek satın alma için sözleşme imzalamaya davet edildi (2011/09 dönemi cirosunun yaklaşık %20’si). (KAP)

Günlük piyasa takvimi:

09:00 – (Almanya) GFK Tüketici Güven Endeksi açıklanacak
09:00 – (Almanya) 3.çeyrek GSYH (final) açıklanacak
11:00 – (Almanya) IFO güven endeksi açıklanacak
14:30 – (Türkiye) TCMB Kasım ayı Reel Kesim Güven Endeksini açıklayacak
14:30 – (Türkiye) TCMB Kasım ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranını açıklayacak
xx:xx – (ABD) Piyasalar Şükran Günü tatili nedeniyle kapalı olacak

Yazarın Diğer Yazıları