Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

ABD açıklamasındaki ayrıntı önemli

Suriye ve Başçı BİST’de deprem yarattı…

Bigpara Haber

Suriye ve Başçı BİST’de deprem yarattı…


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Yurtdışı piyasalarda Suriye’ye askeri müdahale konusunun özellikle son iki gündür yüksek sesle dile getiriliyor olması ve ABD, İngiltere, Fransa gibi ülkelerin bu harekâta destek verir mahiyetteki açıklamaları dün global borsa endeksleri üzerinde ciddi satış baskısı yarattı ve Avrupa borsalarında %2’yi aşan düşüşler yaşandı.

Yurtiçinde ise, Suriye’nin komşusu olmamızın konuya daha sıcak tepki verilmesine neden olmasının yanı sıra TCMB Başkanı Başçı’nın kurlar ve enflasyon konusundaki açıklamalarının piyasa katılımcılarını tatmin etmemiş olması ve hatta bazı yorumlarda konunun hafife alındığı ve önemsiz görüldüğü izleniminin getirdiği rahatsızlık Borsa İstanbul’da satışların boyutunu artırarak 65.000’e doğru gevşemeyi beraberinde getirdi.

65.000 önemli bir destek…

Dün yaşadığımız düşüş bu hafta için benim bile beklentilerimin dışında oldu. Şayet 67.300 kırılırken gün içinde pozisyonlar kapatılmadı yada hisse azaltımı yapılamadıysa (ki böyle zamanlarda zarar kesmek gerçekten zor), bugün 65.000’in kırılıp kırılmayacağı takip edilmelidir. Bugüne kurların yine yükselişle başlayarak yeni bir tarihi zirveleri test etmesi Borsa İstanbul’un güne 65.000’e doğru gevşek bir açılış yapacağını ortaya koyarken, bu seviyenin test edilip edilmeyeceği yada kırılıp kırılmayacağı gün boyunca yakından takip edilmelidir.

Güne muhtemelen 65.000 civarından başlamasını tahmin ettiğim BİST-100 endeksinin dünkü sert düşüşünün ve 65.000 trend desteğinin de etkisiyle gün sonunda bu seviyelerde kalmaya çalışacağını bekliyorum. Gün içerisinde çok önemli bir makro verinin bulunmayışı nedeniyle bugün izlenecek ana konular, Suriye eksenindeki açıklamalar ile kur ve faizin seyri olacaktır. Saat 17:00’de ABD’de yayınlanacak olan bekleyen konut satışları verisinin Suriye haberi içinde etkisiz kalacağını tahmin etmenin yanı sıra faiz ve kurlar gevşemedikçe gelebilecek tepki alımlarının günlük boyuttan öteye geçemeyeceğini düşünüyorum.

Beyaz Saray’ın açıklamasındaki ayrıntı önemli…

Beyaz Saray`dan dün yapılan açıklamada, Suriye’de kimyasal saldırıya muhtemel cevabın rejim değişikliğini hedeflemeyeceğini belirtmesi esasında önemli bir noktanın gizli kalmasına neden oluyor. Bu kapsamda, Suriye’ye yönelik bir hava saldırısı muhtemel ve yüksek bir ihtimal olarak görülse de, ABD tarafından rejim değişikliğinin hedeflenmediğinin açıklanması, El Nusra gibi radikal dinci örgütlerin daha fazla güçlenmesinden çekinildiğini ve Esad’ı devirmek gibi bir amacın olmadığını ama kırmızı çizginin de aşılması sebebiyle operasyon yapılmasını gerekli kıldığını ortaya koyuyor.

Bu nedenle olası bir operasyon sonrasında da, Esad yönetimine devam edebilir. Şayet Perşembe günü toplanacak olan İngiliz parlamentosundan operasyon kararı çıkar ve henüz kararını vermemiş olan Obama da buna yeşil ışık yakarsa, bu defa yapılacak operasyonda hangi üslerin kullanılacağına dikkat etmek gerekiyor. Mısır darbesi sonrasında daha da belirginleşen ABD – Türkiye fikir ayrılığının, olası Suriye operasyonunda İncirlik üssünün kullanılıp kullanılmayacağı ile netlik kazanacağını söyleyebiliriz. Bu kapsamda da, her ne kadar Suriye operasyonuna batılı güçlerin ikna edilmesi Türkiye’nin görüşlerine yaklaşıldığı ve “itibarlı yalnızlık” gibi tabirlerin ortadan kalkacağı gibi görüntü sergileyecek olsa da, global çapta büyük bir satranç oynanması nedeniyle gelişmelere daha geniş bir pencereden bakmakta fayda olacaktır.

65.000 kırılırsa 57-58 bin konuşulacağı için, buna göre pozisyon yapılandırılmalı…

Tüm bunlar etrafında şayet bugün 65.000 desteğinin üzerinde kalınırsa, 70.000 direncinin test edilmesine yönelik mevcut pozisyonlar korunabilir veya arttırılabilir, kalınmazsa da 57-58 binli seviyeler konuşulmaya başlanacağı için hisse azaltımı düşünülebilir.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
-

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:
PAGYO (Hisseye beklenen etkisi: NÖTR): Halka arz edilen 21.750.000 adet nominal değerli payların 18.934.226 adedi geri alım garantisi kapsamında iade edildi.

SNGYO (Hisseye beklenen etkisi: NÖTR): Şirketin hisse geri alım programı kapsamında elde ettiği 3.960.000 adet payın aktifte taşınmasına yönelik SPK’ya yaptığı başvuru olumlu karşılandı.

TCELL (Hisseye beklenen etkisi: sınırlı POZİTİF): Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, Türkiye’nin ilk yerli akıllı telefonu T40’ı Eylül ayının sonunda piyasaya süreceklerini ve İlk fırsatta temettüyü ödemeye başlamak istediklerini söyledi.

Günlük piyasa takvimi:
10:00 – (Türkiye) TÜİK/TCMB Ağustos ayı tüketici güven endeksini açıklayacak
11:00 – (İtalya) Haziran ayı perakende satışlar açıklanacak
17:00 – (ABD) Temmuz ayı bekleyen konut satışları endeksi açıklanacak (Beklenti: -1,0%)
17:30 – (ABD) Haftalık DOE petrol stokları açıklanacak
20:00 – (ABD) ABD Hazinesi 5 yıl vadeli tahvil ihracı yapacak
23:00 – (Brezilya) Brezilya Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarın Diğer Yazıları