Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

AB zirvesiyle 62.000’den hisse azalt…

62.000 seviyesinin test edilmesi halinde hisse azaltımı, ardından gelebilecek kar satışları ile satılan kısmın tekrar yerine konulmasını öneriyorum

Bigpara Haber

Dünü negatif algılanan veriler, AB zirvesinden sonuç çıkmayacak beklentisi, JP Morgan’ın işlem zararı endişesi, sağlık reformunun ABD ekonomisini yavaşlatacağı endişesi, Fitch’in Maliye Bakanı Şimşek’i teyit etmeyen açıklamalarıyla ekside tamamlayan borsalar bugüne AB liderler zirvesi sonrasında yapılan açıklamalarla %1’in üzerinde artıda başlayacaktır.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


AB zirvesinden yapılan açıklamalara bakıldığında, temel sorunları çözebilecek kararların alınmadığını, problemlerin daha uzun vadede çözüleceğinin ortaya çıkması ve Jim Rogers, Roubini gibi önemli kişilerin bu kararlara yönelik piyasaların aşırı iyimser tepki verdiğini söylemesi, bu gelişmenin sadece kısa vadeli yükseliş yaratacağını söyleyebilirim. Gerçi gelecek haftaki Avrupa Merkez Bankası’nın faiz toplantısından faiz indirimi beklentisi, 9 Temmuz’daki Eurogroup toplantısı, ESM’nin devreye girişi gibi konuların yanı sıra pek çok negatif unsurun fiyatlarda bulunması sebebiyle olası yükseliş bir süre daha devam edebilir ama ana tavsiyem 62.400 – 63.500 aralığının görülmesi halinde hisse pozisyonlarının 1/3 oranında azaltılması şeklindedir.

Bugün ne yapılmalı?

Güne 61.600 civarından başlamasını beklediğim İMKB-100 endeksinde 62.000 seviyesinin test edilmesi halinde hisse azaltımı, ardından gelebilecek kar satışları ile satılan kısmın tekrar yerine konulmasını öneriyorum.

Günün önemli haberleri:

- Avrupalı liderler, Avro bölgesi bankalarının denetiminin tek bir elde toplanması ve bunun için gerekli kuruluş oluşturulduğunda bankaların Avro Bölgesi kurtarma fonları tarafından doğrudan yeniden sermayelendirilebilmeleri konusunda anlaştı. AB liderler zirvesinden banka denetimi, bankaların ESM`ye doğrudan ulaşımı, bütçe kurallarına uyan ülkelere de EFSF/ESM`ye ulaşım imkanı verilmesi konularında gelen kararlar, Avro`nun başta ABD Doları olmak üzere önemli para birimleri karşısında güçlenmesini sağladı. Eurogroup Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, Avro liderlerinin İspanya ve İtalya`ya yardım için kısa vadeli tedbirler üzerinde anlaştıklarını ve liderlerin piyasaları sakinleştirmek için kısa vadeli tedbirler konusunda hiçbir kapıyı kapatmadıklarını bildirdi.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

MGROS, SISE, TTRAK, GARAN, TKFEN, ANSGR

Bugünkü Genel Kurullar:

DEVA, GEREL, KARSN, KILER, KONYA, LINK, LOGO, MGROS, PKART, TBORG, TUKAS

Günlük piyasa takvimi:

09:00 – (Almanya) Mayıs ayı perakende satışlar açıklanacak
10:00 – (Türkiye) TÜİK Mayıs ayı dış ticaret dengesi açıklanacak
15:30 – (ABD) Mayıs ayı kişisel gelirler, harcamalar ve çekirdek PCE açıklanacak (Beklenti: Gelirler 0,3%, Harcamalar 0,0%)
16:45 – (ABD) Haziran ayı Chicago PMI açıklanacak (Beklenti: 53,1)
16:55 – (ABD) Michigan Üniversitesi tüketici güveni açıklanacak (Beklenti: 74,1)
xx:xx - AB liderler zirvesi yapılacak (28-29 Haziran)

Yazarın Diğer Yazıları