Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

AB zirvesi beklentisi terse dönüyor…

60.800’e doğru bir yöneliş olursa, bu durum kesinlikle kısa vadeli kar realizasyonu için değerlendirilebilir

Bigpara Haber

Avrupalı liderlerin yarın başlayacak zirve öncesinde yatırımcıları optimizme sevkedebilecek açıklamalar yapmaması ve hatta Almanya, Hollanda gibi ülkelerin yatırımcıları rahatsız edebilecek söylemlerde bulunması, hafta başından bu yana zirveye ilişkin bakış açısının temkinliliğe dönüş yapmasına neden oldu.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Bu kapsamda, son zamanlarda yapılan açıklamalar ve yorumlara bakarak ben de zirveye yönelik olarak iyimser bakış açımı, temkinli olma yönünde değiştirmiş olup, İMKB’de güçlü görünümün sürüyor olmasına rağmen hisse senedi pozisyonlarında ufak çaplı azaltıma gidilmesi tarafına geçiyorum. Yurtdışı borsaların dünü hafif yükselişlerle tamamlamasına karşılık yatırımcıların zirveden olumlu bir sonuç çıkmayacağına yönelik artan bakış açısı nedeniyle, çok iyimser olunmamasını öneriyorum. Dün İMKB’nin özellikle kapanışa yakın dönemde yaşadığı yükselişle yurtdışından pozitif ayrışarak, 60.000 seviyesinin üzerine çıkması teknik açıdan olumlu olsa da, bana göre bu durum bugün bir miktar risk azaltma yönünde değerlendirilebilir. Bu kapsamda, günün ikinci yarısında açıklanacak ABD verilerini de gözönünde bulundurarak, hisse değişimine ve yapılandırmasına gidilebilir. Emtia fiyatlarında devam eden kan kaybının bu ürünleri doğrudan kullanan şirketlerin (THYAO, TUPRS vb) bilançoları üzerindeki etkisi gibi konular hisse değişimi çerçevesinde değerlendirilmelidir.

Bugün ne yapılmalı?

AB liderler zirvesine yönelik bakış açımın negatife dönmeye başlaması nedeniyle 60.000 seviyesinin üzerinde ufak çaplı hisse azaltımı yapılmasını öneriyorum. Bu seviyenin kısa vadeli destek olmasının yanı sıra kısa vade için yeni pozisyon açılmasında da önemli bir nokta olduğunu belirtmekte fayda var. Şayet gün içerisinde 60.800’e doğru bir yöneliş olursa, bu durum kesinlikle kısa vadeli kar realizasyonu için değerlendirilebilir

Günün önemli haberi:

Kredi derecelendirme kuruluşu Egan-Jones, Almanya`nın kredi notunu AA-‘den A+’ya indirdi. Almanya Başbakanı Merkel`in Avro Bölgesi ortak tahvili, para basılması çağrılarına direnmeye devam ederek ve mali kontroller için bastırarak AB üyesi ülkeler ile gerilim yaratmaya devam ettiğine işaret eden Egan-Jones, ancak ECB`nin diğer üyelerinin oylarının Almanya`ya üstün geleceğini öngördüklerini bildirdi.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

AEFES, ASYAB, GOODY, TUPRS, ENKAIx

Bugünkü Temettü Ödemeleri:

AYEN (%17,39)

Bugünkü Genel Kurullar:

BANVT, BRKSN, BURCE, BURVA, CEYLN, DOHOL, EMKEL, FENER, FNSYO, FVORI, GARFA, KENT, MEGAP

Günlük piyasa takvimi:

15:30 – (ABD) Mayıs ayı dayanıklı mal siparişleri açıklanacak (Beklenti: 0,4%)
17:00 – (ABD) Mayıs ayı bekleyen konut satışları endeksi açıklanacak (Beklenti: 1,2%)

Yazarın Diğer Yazıları