Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

83.000’in üzerine çıkılmalı…

Bigpara Haber

Dün global piyasalar Güney Kıbrıs’la yapılan anlaşmanın getirdiği olumlu hava ile güne başladıktan sonra Almanya’nın 3.çeyrek büyüme tahmininin Ekonomi Danışmanlar Konseyi tarafından %0,8’den %0,3’e düşürülmesi, Eurogroup Başkanı’nın Güney Kıbrıs’taki banka yapılandırma modelinin tüm Euro Bölgesi ülkeleri için örnek teşkil etmesi gerektiğini söylemesinin yarattığı tedirginlik ve İtalya’nın kredi notunun düşürülebileceği söylentisi ile eksiye döndü.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Sabah itibarıyla, gerek Çin’in Guangdong eyaletinin 2.el konut satışlarına %20 vergi getirmesinin konut sektöründeki sıkılaştırmanın devam ettiğini ortaya koyması gerekse Euro Bölgesi’ne ilişkin belirsizliğin tekrar alevlenmesi Asya Pasifik borsalarının gecikmeli de olsa ekside seyretmesine neden oluyor. Buna karşılık, ABD ve Avrupa borsalarının Güney Kıbrıs’a ililşkin negatif haberleri geride bırakma isteği ise, vadeli borsaların hafif artıda seyretmesine sebep oluyor.

Bugün yurtiçinde TCMB’nin faiz kararı, yurtdışında ise Güney Kıbrıs ve ABD’de açıklanacak makro veriler takip edilecektir. TCMB’den piyasaları etkileyebilecek türden önemli kararlar gelmesinin beklenmemesi, faizleri 5,50% seviyesinde tutacağının tahmin edilmesi İMKB’ye herhangi bir etkide bulunmasını engelleyecektir. Bu nedenle, saat 14:00’deki kararlardan İMKB’yi etkileyebilecek önemli şeyler çıkmasını beklemiyorum. ABD tarafında açıklanacak makro verilerin son zamanlarda pozitif yönde kullanılma eğilimi, iyi veya kötü oluşuna bakılmaması, dataların FED’in parasal genişlemesini sürdüreceği yönünde fiyatlandırılması bugün borsalar açısından sorun teşkil etmeyecektir düşüncesinde olmama yol açıyor. Güney Kıbrıs’a yönelik açıklamaların dün önemli ölçüde sindirilmiş olmasına karşılık Avrupa’nın sorunlu ülkelerinde de benzer şekilde mevduattan kesinti olabileceği güvensizliğinin bulunması, önümüzdeki dönemde sorunların tekrar nüksettiği zamanlarda ara ara bu taraftan borsaların satışla karşılaşmasına sebep olacaktır. Tüm bunlar çerçevesinde güne 83.000 civarından başlamasını beklediğim İMKB-100 endeksinin gün içerisinde 82.500 – 83.500 aralığında hareket etmesini bekliyor, günlük bazda 82.500 seviyesinin zarar kes olarak kullanılmasını tavsiye ediyorum. Şayet İMKB-100 endeksi bugün de 83.000 seviyesinin üzerine çıkmasına karşılık bu seviyenin üzerinde kalamazsa, bu durum bir zayıflık işareti olarak değerlendirilmeli ve buna bağlı olarak da kısa vade için yeni hisse pozisyonu açmaktan kaçınılmalıdır.

Şu an itibarıyla yurtiçi dinamiklerin IMKB’yi pozitif yönde etkileyeceğini düşünüyor olsam da, bunun görülmesinin zaman alacağını öngörmem nedeniyle Haziran ayına kadar orta – uzun vade için yeni pozisyon açılmasını tavsiye etmiyor, buna karşılık temettü, sermaye artırım haberleri eşliğinde hisse bazında aylık bazda işlem yapılmasını uygun buluyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
SAHOL, SISE, EREGL, TRKCM, AKSA

Bugünkü Genel Kurul Toplantıları:
AKSA, ANHYT, BOLUC, EGGUB, ISGYO, SASA, TSKB, YGYO, YUNSA

Günlük piyasa takvimi:
14:00 – (Türkiye) TCMB faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 5,50%)
14:30 – (ABD) Şubat ayı dayanıklı mal siparişleri verisi açıklanacak (Beklenti: 3,5%)
16:00 – (ABD) Ocak ayı S&P Case Schiller konut fiyat endeksi açıklanacak (Beklenti: 1,0%)
16:00 – (ABD) Mart ayı CB tüketici güven endeksi açıklanacak
16:00 – (ABD) Şubat ayı yeni konut satışları açıklanacak (Beklenti: 425.000)
16:00 – (ABD) Mart ayı Richmond FED imalat endeksi açıklanacak (Beklenti: 5,5)

Yazarın Diğer Yazıları