Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

80.000 mümkün ama...

Bigpara Haber

Yurtdışı piyasalardaki iyimserlik havasının devamı için yatırımcıların her habere pozitif taraftan bakma eğiliminin dün de devam etmesi global borsalardaki yükselişin ve zirvelerin sürmesine neden oldu.



Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

ABD’de yayınlanan makro verilerin ilginç (!) bir biçimde olumlu gelmeye devam etmesi elbette reel ekonomik düzelmenin bir yansıması olarak borsalara pozitif yansımalı ama bu defa da ekonomi iyileşiyorsa ekstra teşviklere ne gerek var düşüncesi ön plana çıkmalı ve parasal genişlemeden beslenen oyuncların hoşuna gitmeyecek bir gelişme olmalı. Piyasaların her zaman olması gerektiği gibi “fair” hareketler sergilemediği bir dönem içinde olunması, şimdilik bu sorgulamaları bir kenara bırakıp suyun akışına doğru hareket etmeyi gerektiriyor. Bu nedenle, niceliksel genişlemenin kesileceği döneme kadar hisse senedi piyasalarının şişmeye devam etmesi muhtemel olacaktır. Sonuçta piyasadaki paranın bir yerlere gitmesi (riskli ve risksiz enstrümanlara) ve değerine değer katması gerekiyor ki para sahipleri bundan nemalansın veya global ekonomi iyileşiyor görüntüsü yaratılarak moral açıdan iyileşme sağlanabilsin. Morallerin iyileşmesi şu sıra ABD ve Japonya’da yolunda gitmesine karşılık Avrupa’daki yüksek işsizlik rakamları bu bölgede acilen bir şeyler yapılmasını gerektiriyor. Yoksa, borsalar ister 5, ister 15 katına çıksın bu kadar yüksek işsizlik rakamları uzun vadede sosyal huzursuzluklara ve toplumsal olaylara sebebiyet verebilir. Şu an bu anlamda pesimist olmaya gerek olunmasa da, iki yıl içerisinde bu anlamda bir ilerleme sağlanamadığı takdirde durum kontrolden çıkma ihtimali taşıyacaktır.

Bugüne geldiğimizde, piyasada hareket yaratabilecek çok sayıda veri ve haber olduğunu görmekteyiz. Buna karşılık, İMKB’nin son üç gündür sergilediği ters hareketler, bu gelişmelerin yurtiçinde benzer şekilde fiyatlandırılamayabileceğini ortaya koyuyor. Bu kapsamda, veri ve/veya haber akışı pozitif olsa dahi teknik açıdan 82.500 seviyesi aşılamadığı sürece yeni hisse pozisyonu açılmamalı ve hatta azaltıma gidilmelidir. Kısa vadede gösterge endeksin aşırı gevşemesini gerektirici bir şey bulunmamasının (kar payı ödemelerinin başlayacak olmasının İMKB-100 endeksindeki düzeltme etkisi haricinde) yanı sıra pozitif haber akışının bol olması, olası 80.000’e gerileme halinde yeni pozisyon açmayı mümkün hale getirmektedir.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

ECILC, CCOLA, EKGYO, TCELL, PETKM, BRSAN

Seans sonrası açıklanan 2012/12 bilançoları:

AVGYO, EGLYO, EKGYO, ESEMS, LINK, NETAS, OZBAL, PINSU, PRZMA, THYAO, YESIL

Dünkü Temettü açıklamaları (hisse başına net nakit):

BRYAT (0,5191 TL), THYAO (0,1227 TL), VAKBN (0,0340 TL)

Günlük piyasa takvimi:

10:00 – (Türkiye) TÜİK Aralık ayı işsizlik oranını açıklayacak
11:00 – (Türkiye) Maliye Bakanlığı Şubat ayı bütçe dengesini açıklayacak
14:30 – (Türkiye) TCMB Mart ayı beklenti anketini açıklayacak
14:30 – (ABD) Şubat ayı TÜFE açıklanacak (Beklenti: TÜFE 0,5%, çekirdek TÜFE 0,2%)
14:30 – (ABD) Mart ayı New York FED imalat endeksi açıklanacak (Beklenti: 10,0)
15:15 – (ABD) Şubat ayı KKO ve sanayi üretimi açıklanacak (Beklenti: Sanayi Üretimi 0,5%, KKO 79,4%)
15:55 – (ABD) Mart ayı 1.dönem Michigan Üniversitesi tüketici güven endeksi açıklanacak (Beklenti: 77,5)
18:00 – (Euro Bölgesi) Euro Bölgesi Maliye Bakanları Güney Kıbrıs`a yardımı görüşmek üzere toplanacak
24:00 – (Türkiye) İMKB`de işlem gören sigorta şirketlerinin 12 aylık konsolide olmayan tablolarının açıklanması sona erecek

Yazarın Diğer Yazıları