Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

77 binin üzerinde kalınırsa...

Dünkü yazımda da belirttiğim gibi piyasalarda dünün başlıca belirleyicisi FED Başkanı Bernanke’nin konuşmaları oldu

Bigpara Haber

Dünkü yazımda da belirttiğim gibi piyasalarda dünün başlıca belirleyicisi FED Başkanı Bernanke’nin konuşmaları oldu.



Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü



Tabi gün içinde yayınlanan ve son dönemin en düşük seviyesine gerileyen konut başlangıçları datası da önemli oldu ama bu verinin tahminlerden kötü gelmesi FED’in varlık alım programına son verme endişelerinin önüne geçme anlamında nispeten olumlu idi diyebilirim. Bunun yanı sıra, Bernanke’nin 2013 yılı içerisinde varlık alımlarını azaltabileceklerini, 2014 yılında ise son verebileceklerini bir kez daha telaffuz etmesi yada dolaylı olarak bu yönde açıklamada bulunmasına, piyasa oyuncularının tepkisiz kalmaya çalıştığını ve kendilerini yeni duruma ayarlamaya çabası içinde olduğunu hissettim. Borsaların bu haber akışına artıda kalarak yanıt vermesi kapsamında gelişmekte olan ülke borsalarının varlık azaltımlarının azaltımı haberinin tedirginliğinde olduğu üzere benzer şekilde ve bu defa aksi istikamette daha iyi performans sergileyerek günü tamamladı.

Gün sonunda 77.000’in üzerinde kalınmasını daha muhtemel görüyorum…

Dünkü pozitif kapanışların ardından bugün borsaların bu defa biraz daha şirket bilançoları ve önceki güne nazaran daha fazla sayıdaki makroekonomik verilere odaklanarak hareket edeceğini tahmin ediyorum. Bu çerçevede, dün yatırımcıları pek tatmin etmeyen Intel bilançosunun ABD vadeli borsalarına negatif yansımasının ardından bugünün ikinci yarısında açıklanacak Morgan Stanley, Verizon, Fifth Third Bancrop, Philip Morris gibi şirket karlarının yanı sıra ABD’deki haftalık işsizlik maaş başvuruları, Phily FED endeksi, Conference Board tüketici güveni gibi veriler borsalara yön verecektir. Haber akışının günün ikinci yarısına toplanmış olması sebebiyle, BIST-100 endeksi açısından günün ilk yarısının 77.000 seviyesinin üzerinde kalmaya çalışarak geçmesini, ikinci yarısının ise verilerle şekillenmesini bekliyorum. Bu doğrultuda, veri akışının yoğun olmasının getireceği kafa karışıklığına bağlı olarak özellikle ikinci seansın dalgalı ve yön bulmada zorlanılarak geçirilmesini bekliyorum. Verilerin bir kısmının iyi (işsizlik maaş başvuruları ve CB tüketici güveni), bir kısmının kötü (Phily FED) tahmin ediliyor olmasının yanı sıra şirket karlarının da beklentileri karşılasa dahi yılsonu hedef revizyonlarının olma ihtimalini gözönünde bulundurarak BIST-100 endeksinin bugünü 77.000’in üzerinde tamamlamasını, teknik görünümün düzeltilme isteğine bağlı olarak bekliyorum.

77.000’in üzerinde kalınırsa, 82.000 hedefi için bir miktar ilave alım yapılabilir…

Bu çerçevede, kısa vadede 75.500 seviyesinin altına inilmediği sürece mevcut hisse pozisyonları korunmalı ve 77.000’in üzerinde kalınırsa da, yine kısa vade ve 82.000 hedefi için seçici olmak kaydıyla bir miktar ilave alım yapılabilir düşüncesindeyim. Global borsa endeksleri açısından (ki özellikle gelişmekte olan ülke borsaları) yılsonuna yönelik çok olumlu bakışımın bulunmuyor olması sebebiyle 82.000 seviyesi benim açımdan hisse satışı ve/veya kar satışı noktası olarak görünüyor.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

GUBRF, SISE, TCELL

Günlük piyasa takvimi:

11:30 – (İngiltere) Haziran ayı perakende satışlar verisi açıklanacak
13:30 – (Almanya) Almanya Yeşiller Partisi Genel Başkanı Claudia Roth, Ankara ve İstanbul`daki 3 günlük izlenimlerini basın mensuplarına anlatacak
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 344.000)
17:00 – (ABD) Temmuz ayı Philadelphia FED endeksi açıklanacak (Beklenti: 9,0)
17:00 – (ABD) Haziran ayı CB öncü göstergeler endeksi açıklanacak (Beklenti: 0,3%)
17:00 – (ABD) FED Başkanı Bernanke, Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi`nde yarıyıl sunumu yapacak
18:00 – (ABD) ABD Hazinesi 2 - 5 - 7 yıl vadeli tahvil ihracı yapacak
20:00 – (ABD) ABD Hazinesi 10 yıl vadeli tahvil ihracı yapacak

Yazarın Diğer Yazıları