Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

75.500 kırılırsa SAT…

Geçen hafta FED eksenli hareket eden yurtdışı piyasaların aksine, yurtiçinde Gezi Parkı eylemleri ön plandaydı

Bigpara Haber

Geçen hafta FED eksenli hareket eden yurtdışı piyasaların aksine, yurtiçinde Gezi Parkı eylemleri ön plandaydı ve Borsa İstanbul’da esas fiyatlandırma da bu açıdan gerçekleştirildi.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Beklentilerden daha kötü gelen ABD verileri yılın ilk dört ayında olduğu alım yönünde kullanılmazken, FED’in beklenenden daha erken niceliksel genişlemenin boyutunu düşürmeye başlayacağı öngörüleri yurtdışı borsalarda sıkıntı oluşturdu. Gerçi bu satış baskısı ABD’de tahvil faizlerinin %2,23’lerden %2’lere doğru gerilemesiyle bir miktar hafiflemiş olsa da, Avrupa ve Asya Pasifik borsalarında devam etti. Borsa İstanbul’da ise, Başbakan Vekili Bülent Arınç’ın temkinli iyimser açıklamaları önce olumlu karşılansa da, Başbakan Erdoğan’ın sonraki söylemleri bu havayı dağıttı ve BIST-100 endeksi haftayı %8,9 oranında değer kaybıyla tamamladı.

Yeni haftaya başladığımız bugün, Borsa İstanbul’un Başbakan Erdoğan’ın dünkü mitinglerinde sarfettiği yüksek tonlu konuşmaları neticesinde %2 civarında ekside olduğunu görmekteyiz. Başbakan Erdoğan’ın son gelişmeler karşısında yapı olarak geri adım atmak istemeyecek birisi görüntüsü çizmesi, bunun bir zafiyet göstergesi olacağını düşündüğünü öngörmem nedenleriyle önümüzdeki günlerde yurtiçinde tansiyonun yüksek seyretmesini daha olası buluyorum. Bu nedenle, yeni pozisyon açmayı ve/veya mevcut pozisyonlarını korumayı düşünen yatırımcıların gelişmeleri daha yakından takip etmesinde fayda olacaktır. Bu çerçevede, Başbakan Erdoğan’ın faiz lobisi olarak gördüğü bankacılık sektörüne yönelik söylemlerinin bu haliyle devam etmesi, Borsa’daki toparlanmayı güçleştirecektir ve bir süre daha bu baskının devam etmesi muhtemel olacaktır görüşündeyim. Bu kapsamda, şayet önümüzdeki günlerde BIST-100 endeksi tekrar 75.500 seviyesine çekilirse, bu seviyenin kırılıp kırılmadığı takip edilmeli, kırıldığı takdirde hisse azaltımına, dönüldüğü takdirde ise kısa vadeli hisse alımına yönelinmelidir düşüncesindeyim. Gelişmelerin bu şekilde sürmesinin Türkiye’nin 2013 yılı büyümesine de sekte vurabileceği ihtimali olduğundan, düşük büyüme hızına sahip bir ülke yabancı yatırımcılar açısından cazip olmayacaktır. Bu nedenlerle, şu an, elimizdeki verilere bakarak aşağı yönlü risklerin daha baskın olmaya başladığını söyleyebilirim ve orta - uzun vadeli pozisyon açmayı düşünen yatırımcıların da gelişmeleri tekrar değerlendirerek pozisyon yapılandırmasına gitmesini tavsiye ederim. Bu durum gösterge endeksin 82.000, 84.000 ve 86.500 seviyelerini tekrar test etmeyeceği anlamına gelmemeli, FED’in yıl sonuna doğru likidite azaltımına gitme durumunu da gözönünde bulundurarak ve yukarı yönelişlerin kalıcı olamayacağını öngörerek ana dirençlerde hisse azaltımı yapılması gerektiğini söylemek isterim.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
HALKB, VAKBN

Bugünkü Genel Kurullar:
SELGD, TRNSK

Günlük piyasa takvimi:
10:00 – (Türkiye) TÜİK Nisan ayı sanayi üretimi verilerini açıklayacak
11:00 – (İtalya) Nisan ayı sanayi üretimi açıklanacak
11:30 – (Euro Bölgesi) Haziran ayı Sentix yatırımcı güven endeksi açıklanacak
12:00 – (İtalya) 1.çeyrek GSYH açıklanacak (final)
18:00 – (Türkiye) OSD Mayıs ayı otomotiv üretimi verilerini açıklayacak

Yazarın Diğer Yazıları