Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

71 bin 800 seviyesi önemli

Yurtdışı karışık, İMKB ise Garanti Bankası’na rağmen artıda

Bigpara Haber

Yurtdışı karışık, İMKB ise Garanti Bankası’na rağmen artıda…


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

AB ile IMF’nin Yunanistan konusunda anlaşmaya varması, gün içerisinde açıklanan ve beklentilerden daha iyi gelen ABD makroekonomik verileri dün Avrupa borsalarının artıda kapanmasını sağlarken, Avrupa piyasalarının kapanışının ardından, yılsonuna kadar anlaşmaya varılacağı beklenen mali uçurum konusunda iktidardaki Demokrat Parti üyesi Reid’in ilerlemenin yavaş olduğunu söylemesinin bahane edilmesi ise, ABD borsa endekslerinin %0,5 civarında değer kaybetmesine neden oldu. Yurtiçinde ise, önceki günden gelen yükselişin devam ettirilmek istenmesi neticesinde bir ara %1’e varan yükseliş, daha sonra GE’nin Garanti Bankası’ndaki hisselerinden 39 milyon adedini borsada satacağının piyasa oyuncuları tarafından MKK’nın KAP’taki duyurusuyla öğrenilmesinin getirdiği satış baskısı, İMKB’yi eksiye çevirse de, gün sonu %0,2 oranında artıda tamamlandı.

Mali uçurum bahane, amaç şahane…

Bugünün en önemli gündem maddesi ve piyasalara yön verebilecek haber akışı, ABD’de tekrar gündeme oturtulan ama hiç kimsenin sorun yaratmayacağını tahmin etmesine karşılık her defasında borsalarda negatif yönde fiyatlandırılarak hisse toplama operasyonu yönünde kullanılan, bu kapsamda da yalan dolanlarla dolu ikircikli bir konu olan “mali uçurum” olarak görünüyor. ABD’de hiçbir partinin ülkenin mali uçuruma sürüklenmesine izin veremeyeceği gerçeğinden yola çıkarak, konunun zaman zaman negatif yönde fiyatlandırılmaya çalışılmasının hiçbir önemi yok. Bana göre bu konu, sert düşüşler olarak borsalara yansıdığı her an, daha fazla hisse alımı yönünde kullanılmalıdır. Bu nedenle, haberin bugüne etkisinin sınırlı negatif yönde olmasını ve hatta ilerleyen saatlerde bu gücünü kaybetmesini bekliyorum. 70.000 seviyesi kırılmadıkça hisse pozisyonları korunmalı veya artırılmalı öngörüm doğrultusunda buradan verilen tepkinin dün de güçlü şekilde devam ederek 72.500’ün test esilmesi ve Garanti Bankası haberine rağmen günün 72.000 seviyesinden tamamlanması bana göre kötünün iyisi. Şayet bugün 71.800 seviyesinin altında kapanış olmazsa kısa vadeli hisse pozisyonları korunmalı, aksi takdirde birkaç günlük bazda azaltılmalıdır. Genel olarak uzun vadeli yükseliş trendinin devam ediyor olması ise, bu vadeye yönelik pozisyon tutan yatırımcılar açısından mevcut konumlarını korumalarını gerektiriyor. Şahsen İMKB’de yılsonuna kadarki en önemli riskin Rekabet Kurulu’nun bankalara yönelik soruşturması ile İspanya olduğunu düşünmem nedeniyle hisse alırken veya azaltırken bu iki unsura daha fazla odaklanılmasını tavsiye ediyorum.

Bugün İMKB’nin ABD’deki mali uçurum ve vadeli borsaların zayıf açılışı nedeniyle güne 150 puan kadar aşağıdan başlamasını bekliyor, ilerleyen saatlerde 72.000 seviyesinin üzerinde kalma çabası olacağını düşünüyorum. Bu kapsamda, günlük bazda 71.800 seviyesi kırılmadığı sürece gün içi pozisyonlar tutulabilir, aksi takdirde kapatılmalıdır.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

TRKCM, PETKM, AKENR, SAHOL, KARSN, AKSA

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

AKSEN – PRKME - TRGYO (Hisseye beklenen etkisi, “sınırlı POZİTİF”): Torunlar Gıda, Park Holding, Cengiz-Kolin-Limak Ortak Girişim Grubu, Elsan-Tümaş-Karaçay Ortak Girişim Grubu, Aksa Elektrik, IC İçtaş ve Çalık Enerji, Boğaziçi Elektrik Dağıtım için teklif veren şirketler oldu. (Zaman)
GUBRF (Hisseye beklenen etkisi, “sınırlı POZİTİF”): Star Gazetesinin haberine göre, Eskihisar-Topçular arasında feribotları çalışmaya başlayacak olan İstanbul Lines’ın Genel Müdürü Bülent Şafak, İDO’nun Gübretaş’a tespit davası açtığını ve kaybettiğini belirterek “Muhtemelen 2 hafta içinde belediye, 1 hafta içinde de Ulaştırma Bakanlığı’nın izni çıkar.  2-3 hafta içinde seferlere başlarız” dedi. (Star)



Günlük piyasa takvimi:
10:00 – (İspanya) Ekim ayı perakende satışlar açıklanacak
17:00 – (ABD) Ekim ayı yeni konut satışları açıklanacak (Beklenti: 387.000)
xx:xx – (Almanya) Kasım ayı TÜFE açıklanacak
xx:xx – (ABD) 5 ve 7 yıllık tahvil ihalesi düzenlenecek

Yazarın Diğer Yazıları