Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

67.500’ün üzerinde kalınmaya çalışılacak

Yurtdışı piyasalarda dün önemli bir veri akışının bulunmaması mevcut gündem maddelerinin ısıtılarak önümüze getirilmesine neden oluyor

Bigpara Haber

Yurtdışı piyasalarda dün önemli bir veri akışının bulunmaması mevcut gündem maddelerinin ısıtılarak önümüze getirilmesine neden oluyor.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Bu kapsamda, İspanya’nın yardım talebinde bulunacağına yönelik önceki gün çıkartılan spekülasyonun dün İspanya Başbakanı tarafından bizzat yalanlanması (ki madem İspanyol bankalarının kaynak ihtiyacı söylenenden çok daha düşük, öyleyse hemen yardım talebinde bulunmayı gerektirici bir şey yok ve bu durum aynı zamanda yatırımcı kisvesindekilerin alım bahanelerini de çürütüyor) günün ilerleyen saatlerinde yurtdışı borsaların satışlarla karşılaşmasına neden oldu. Yurtiçinde ise, son gelen zamların 2012 hedeflerini saptıracağını ve kredi notu artışına engel olacağını yeterince fiyatlandırdığını düşünen benzer kişiliklerin ilginç alışları ve bana göre bugünkü enflasyon verisini pozitif yönde fiyatlandırmaları, İMKB’nin yurtdışından ayrışarak günü 67.500 seviyesinden tamamlamasına neden oldu.

Enflasyon verisinin piyasayı bozması zor…

Bugünün en önemli haber akışı elbette saat 10:00’da açıklanacak enflasyon ve saat 15:15 – 17:00 arasında ABD’de yayınlanacak olan ADP özel sektör istihdamı ile ISM hizmet endeksi olacaktır. Gerçi İspanya beklentisi diğer yandan fiyatlandırılmaya çalışılacaktır ama dünkü açıklamanın ardından ve bu açıklamaya bağlı olarak bugünkü etkisinin çok fazla olacağını düşünmüyorum. Enflasyon datasına geldiğimizde, yılbaşından bugüne doğalgaz, petrol ve elektriğe yapılan ve yaklaşık %10-50 arasında değişen zammın hanehalkı enflasyonu üzerinde daha fazla etki yaratmasını bekliyordum ama ilginç bir şekilde yayınlanan rakamların bunu teyit etmediğini görmekteyim. Bu kapsamda, bugünkü enflasyon verisinin en azından beklentilere paralel çıkması olası görünüyor. Bana göre TÜFE %1,30’un üzerine çıkmadığı sürece İMKB’de negatif algılama yaratmayacaktır. Zaten yatırımcı psikolojisine bakıldığında bunu pek de umursuyor gibi bir görüntü göremiyoruz. Bu nedenle, muhtemelen bu verinin ardından kurumların yapacağı yukarı yönlü enflasyon revizyonuna rağmen İMKB’nin bunu önemsemesini beklemiyorum. ABD verilerine baktığımızda ise, her iki veriye yönelik beklentinin de aşağıda olduğunu görüyoruz. Takip edebildiğim kadarıyla son birkaç ayda ABD’de özel sektörde yaşanan istihdam kısıntılarının bugünkü ADP ve hizmet endeksini aşağı çekmesi gerekiyor ama son zamanlarda yayınlanan karışık veriler nedeniyle tahminlerin ne kadar altında gerçekleşir onu öngöremiyorum. Fakat ADP’ye yönelik beklenti o kadar düşük tutulmuş ki, bu durum verinin alım yönünde kullanılma ihtimalini artırıyor düşüncesindeyim.

Bugün ne yapılmalı?

Sabah itibarıyla Çin, Hindistan, Japonya ve Avustralya gibi ülkelerde açıklanan ve beklentilerden kötü gelen makro veriler nedeniyle güne 67.400 civarından hafif satıcılı başlayacağını tahmin ettiğim İMKB-100 endeksinin enflasyon verisinin ardından bir miktar toparlanmasını ve datanın ardından ABD’de saat 15:15’e kadarki verilere kadar bu konumunu sürdürmesini bekliyorum. Son iki günlük alımlar toparlanmanın devam ettiğini gösteriyor ve mevcut hisse pozisyonlarını korumayı gerektiriyor.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

GARAN, ASELS, SISE, AYGAZ, ENKAI

Günlük piyasa takvimi:

10:00 – (Türkiye) TÜİK Eylül ayı enflasyon verilerini açıklayacak (Beklenti: TÜFE 1,04%)
10:53 – (Almanya) Eylül ayı hizmet sektörü PMI açıklanacak
12:00 – (Euro Bölgesi) Ağustos ayı perakende satışlar açıklanacak
15:15 – (ABD) Eylül ayı ADP özel sektör istihdam verisi açıklanacak (Beklenti: 140.000)
17:00 – (ABD) Eylül ayı ISM imalat dışı endeks açıklanacak (Beklenti: 53,5)
21:00 – (ABD) ABD Merkez Bankası (FED), FOMC toplantı tutanaklarını açıklayacak
xx:xx - Çin ve Güney Kore’de piyasalar tatil nedeniyle kapalı olacak

Yazarın Diğer Yazıları