Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

67.40`ün altında birkaç gün kalınırsa hisse azaltılmalı

Yurtdışı borsalar, içine girdiği hazmetme dönemine ve tahminlerime paralel şekilde dün de zayıflığını sürdürdü.

Bigpara Haber

FED ve ECB kararları hazmedilmeye çalışılıyor…

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Yurtdışı borsalar, FED ve ECB beklentilerinin sona ermesinin ardından içine girdiği hazmetme dönemine ve tahminlerime paralel şekilde dün de zayıflığını sürdürdü. Bu kapsamda, dünün en önemli verisi olan ve Almanya’da açıklanan ZEW endeksinin beklentilerden daha iyi gelmesine karşılık şirketlerin karlılıkları ve hisse senedi fiyatlarının gerçek durumu göstermediği endişesi, AB liderlerinin krizin çözümünde yetersiz kalacağı kaygıları, Çin’deki yavaşlama, Çin – Japonya arasındaki adalar gerginliğinin iki ülke arasındaki ekonomik ilişkileri sekteye uğratabileceği tahminleri ve kötü geleceği öngörülen FedEx bilançosuna yönelik sıkıntılı bekleyiş dün Avrupa borsalarının günü ekside kapatmasına neden olurken, ABD borsalarının da baskı altında kalmasına yol açtı. Yurtiçinde ise, TCMB’nin beklentilere paralel olarak faizleri değiştirmemesi ve faiz koridorunun üst bandını 1,5 puan aşağı çekmesinin nötr etkisi, bankacılık sektörü hisseleri üzerindeki satış baskısı Avrupa borsalarına paralel seyir izlenmesine sebep oldu.

67.400 seviyesinin altında birkaç gün kalınırsa hisse azaltılmalı…

Bugünkü haber akışına bakıldığında, ABD’den iki önemli konut verisi olduğu görülüyor. Bu veriler, piyasaların yataya girdiği veya satış baskılı seyrettiği dönemlerde ön plana çıkıyor olup, borsalara yön vermede etkili olabiliyor. Son 1-1,5 aydan bu yana veriler iyide gelse kötü de gelse yükseliş yönünde kullanılma döneminin sona ermesi nedeniyle artık veriler daha reel değerlendirmeye tabi tutulacaktır. Günün ikinci yarısında açıklanacak olan bu datalara yönelik beklentilerin pozitif eğilimli olması Japonya etkisiyle güne artıda başlayacak olan borsalara da güç verecektir düşüncesindeyim. Bu nedenle, 200 puan civarındaki artı açılış beklentimin ardından bu konumun sürdürülmeye çalışılacağını tahmin ediyorum. İMKB-100 endeksi, gerek 9 ve 21 günlük kısa vadeli hareketli ortalamalar açısından gerekse teknik analiz grafiği bakımından dün önemli bir kapanış görüntüsü sergiledi. Bu kapsamda, şayet önümüzdeki birkaç gün boyunca 67.400 seviyesinin altında kapanış yaşanmazsa, kısa vadeli aşağı yönlü dönüş başlamadı diyebileceğiz ve buna bağlı olarak da mevcut hisse pozisyonlarını korumaya devam edeceğiz. Aksi takdirde, hisse azaltımı yapmakta fayda olacaktır.

Bugün ne yapılmalı?

Japonya Merkez Bankası kararlarının pozitif etkisiyle 67.800 seviyesinin hemen üzerinden güne başlamasını beklediğim İMKB-100 endeksinin gün boyunca bu konumunu korumasını bekliyorum. Şayet, negatif haber akışı yaşanır da 67.400 seviyesinin altında kapanış hissedilirse ufak çaplı hisse azaltmakta fayda olacaktır.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

AKENR, ECILC, TCELL, GOODY, ENKAI, TKFEN

Günlük piyasa takvimi:

07:30 – (Japonya) Japonya Merkez Bankası (BOJ) faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 0-0,1%)
11:30 – (İngiltere) İngiltere Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantı tutanaklarını açıklayacak
15:30 – (ABD) Ağustos ayı konut başlangıçları ve inşaaat izinleri açıklanacak (Beklenti: Başlangıçlar 768.000, İzinler 802.000)
17:00 – (ABD) Ağustos ayı ikinci el konut satışları açıklanacak (Beklenti: 4.550.000)

*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarın Diğer Yazıları