Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

67.300`ün üzerinde tepki alımları

Avrupa borsalarının aksine BİST dünü ABD verisinin de desteğiyle artıda kapattı…

Bigpara Haber

Avrupa borsalarının aksine BİST dünü ABD verisinin de desteğiyle artıda kapattı…


İtalya, Suriye ve ABD’den gelen haber / veri akışı çerçevesinde hareket eden yurtdışı borsalar dünü ekside tamamladı. ABD’de yayınlanan ve -4,0% olan beklentilerden -7,3% ile daha kötü gelen ABD dayanıklı mal siparişleri verisinin varlık alımlarının devam ettirilmek zorunda kalınacağı varsayımı üzerinden borsalara destek vermesine karşılık İtalya’da Berlusconi’nin partisinden bazı üyerlerin Başbakan Letta hükümetini devirmekle tehdit etmesinin yeni bir siyasi krize neden olabileceği endişesi yaratması ve Suriye’ye olası bir müdahalenin de endişeyle karşılanması dün ABD ve Avrupa borsaları üzerinde satış baskısı kurdu. Yurtiçinde ise, güne %1’e yakın yükselişle başlayan BİST-100 endeksi saat 14:30’a kadar tüm kazançlarını verip eksiye geçtikten sonra ABD’de yayınlanan dayanıklı mal siparişleri verisinin de etkisiyle toparlanarak günü %1,2 oranında yükselişle tamamladı.

Suriye’ye müdahale olasılığı yurtdışında tedirginlik yaratıyor…

Dünkü bu gelişmelerin ardından bugün gündemin piyasalara etkisinin yine negatif yönde olduğunu görüyoruz. Özellikle hiç hesapta olmayan Berlusconi’nin İtalya özelinden Avrupa borsaları üzerinde risk oluşturmasının yanı sıra Suriye’ye olası bir müdahalenin etkileri de tedirginlik yaratıyor düşüncesindeyim. ABD’ye nazaran henüz toparlanamamış Avrupa piyasaların sıkıntı yaratabilecek her türlü gelişmeye duyarlı olmasının üzerine bir de olası Suriye müdahalesi kanaatimce borsalarda tedirginlik yaratacaktır. Rusya’nın ters köşe yaparak Suriye’yi yalnız bırakmasının ardından, şayet olur da Suriye’ye yönelik bir müdahale gerçekleşirse, bu durum petrol fiyatlarında artışa neden olacağından müdahalenin süresi ve başarısına göre de global ekonomik dengelerde kırılganlık yaratacaktır. Muhakkak ki böyle bir operasyona girişecek ülkeler bu durumun hesabını yapacaktır ama Irak’ta da olduğu üzere evdeki hesabın çarşıya uymayabileceği de göz ardı edilmemelidir. Gerek bu durum, gerekse Suriye’deki kimyasal varlığın böyle bir operasyon sırasında Esad yönetimi tarafından kullanılma ihtimalinin getireceği gerilim önümüzdeki günlerin konusu olacak gibi görünüyor.

Sabah itibarıyla kurlardaki yükseliş BİST’e düşüş getirecek…

Yurtiçinde güne yükselişle başlayan kurlar doğrultusunda, dolar / tl paritesinin 2,0000 olan psikolojik sınırı geçmesi, faizlerin hacimsiz de olsa çift haneli seviyelerde dolaşması ve bölgesel gerilim, bugün Borsa İstanbul’un güne satıcılı başlayacağını ve gün boyunca kur ve/veya faizler gevşemedikçe de bu seyrini sürdüreceğini gösteriyor. Günün ilerleyen saatlerinde ise, global borsa endekslerine yön verebilecek Alman IFO ve ABD tüketici güveni ve konut fiyat endeksi gibi datalar izlenecektir. Şayet veriler kötü gelirse, bu durum varlık alımları sürdürülecek beklentisi üzerinden pozitif, aksi halde ise negatif yönde fiyatlandırmaya sahne olacaktır görüşündeyim.

Bugün 67.300’ün üzerinde kalınırsa tepki alımı düşünülebilir…

BİST-100 endeksinin son üç gündür 67.300 – 68.900 aralığında hareket ediyor olması kapsamında bugün bu seviyeler destek direnç olarak takip edilmelidir. Şayet bu sabahki gelişmeler olmasaydı, gösterge endeks dün söylediğim üzere 70.000’e doğru yönelecekti ama görünen o ki, Cuma gününün Zafer Bayramı olması ve üç günlük tatil riskinin devreye girecek olması nedeniyle 70.000’in bu hafta test edilme ihtimali oldukça zayıfladı. Bu nedenle, bugün 67.300 desteğinin kırılıp kırılmadığını takip etmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Bana göre, 67.300 seviyesi kırılırsa, bu durum 65.000 desteğini ön plana çıkaracağından hisse azaltımını düşünmek gerekecektir. Şayet gün içinde 67.300’ün üzerinde kalınırsa, tepki alımlarına yönelik kısa vadeli alımlar yapılabilir.

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

ASLAN (Hisseye beklenen etkisi: “ “): Aslan Beton A.Ş.’de OYAK’a ait %24,24 oranındaki payın 8,8 milyon TL bedelle satın alınmasına karar verildi. Şirket ayrıca; Aslan Beton, Birtaş Birlik İnşaat ve Marmara Madencilik’le devralma yoluyla birleşme kararı aldı.

TKNSA (Hisseye beklenen etkisi: sınırlı NEGATİF): Şirket, basında çıkan Darty’nin Türkiye operasyonlarının satın alınması ile ilgili haberlere yönelik olarak kamuya açıklanması gereken özel durum olmadığını duyurdu.

Günlük piyasa takvimi:

11:00 – (Almanya) Ağustos ayı IFO güven endeksi açıklanacak
13:30 – (Türkiye) Hazine, 15 ay vadeli kuponsuz tahvili yeniden ihraç edecek
14:00 – (Türkiye) TCMB Para Politikası Kurulu toplantı tutanaklarını açıklayacak
14:30 – (Türkiye) TCMB Ağustos ayı kapasite kullanım oranını açıklayacak
14:30 – (Türkiye) TCMB Ağustos ayı reel kesim güven endeksini açıklayacak
15:30 – (ABD) Temmuz ayı Chicago FED Ortabatı imalat endeksi açıklanacak
16:00 – (ABD) Haziran ayı S&P Case Schiller konut fiyat endeksi açıklanacak (Beklenti: 1,0%)
17:00 – (ABD) Ağustos ayı CB tüketici güven endeksi açıklanacak (Beklenti: 78,0)
17:00 – (ABD) Ağustos ayı Richmond FED imalat endeksi açıklanacak (Beklenti: 0,0)
20:00 – (ABD) ABD Hazinesi 2 yıl vadeli tahvil ihracı yapacak

Yazarın Diğer Yazıları