Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

65.000`in üzerinde kalınması lazım

Yurtdışı piyasalarda olumlu hava dün de devam etti…

Bigpara Haber

Yurtdışı piyasalarda olumlu hava dün de devam etti…

Adem ÖZEN
Sermaye Piyasaları Uzmanı


ABD Merkez Bankası’nın (Fed) varlık alımlarını azaltmasına yönelik endişelerin yayınlanmakta olan makro veriler eşliğinde azalmasının gelişmekte olan ülke piyasalarında risk iştahını arttırmasının yanı sıra Fed’in Şubat ayında toplantısının bulunmamasının bu çerçevede piyasa katılımcıları tarafından kısa vadeli değerlendirilmek istenmesi “Başkanlar Günü” nedeniyle kapalı olan ABD borsalarının aksine global borsa endekslerinde dünün yükselişle tamamlanmasını sağladı. Yurtiçinde açıklanan işsizlik verisinin pek etkilemediği Bist’de Ocak ayı bütçesinin artı vermesi kısmen olumlu karşılanırken, TL’nin diğer para birimleri karşısında değer kazanmaya devam etmesi BİST-100 endeksinin beklediğim şekilde haftaya iyi bir başlangıç yapmasını sağladı.

Bu sabah Çin’den negatif, Japonya’dan pozitif haber var…

Bugüne başlarken Asya Pasifik tarafından borsalar açısından bir olumlu, bir olumsuz olmak üzere iki etkili haber akışı ile karşılaştık. Bunlardan ilki, faizlerde ve varlık alım programında değişiklik yapmayan Japonya Merkez Bankası’nın büyümeyi fonlama programını iki katına çıkartması, diğeri ise Çin Merkez Bankası’nın Haziran 2013 tarihinden bu yana ilk kez repo kontratları satarak bankacılık sisteminden 7,9 milyar dolar tutarında para çekmesi oldu. Bu haberler, Japonya Borsası’nda pozitif, Çin Borsası’nda negatif, diğer borsalarda ise karışık ama yataya yakın seyirlere neden oldu.

Güne yön verecek 3 gelişme: Zew, TCMB ve Empire State…

Asya Pasifik tarafından bu tarafa geldiğimizde ise, günün ilerleyen saatlerinde takip edilmesi gereken üç farklı haber akışının olduğunu görmekteyiz. Bunlar; i) Almanya’daki Zew endeksi, ii) TCMB’nin faiz kararı ve tahvil ihalesi, iii) ABD’deki Empire State imalat endeksi. Bu haber akışı çerçevesinde TCMB’nin bugünkü toplantısında gerek piyasa katılımcıları gerekse ben faizlerde herhangi bir değişiklik yapılmasını beklemiyorum. Bankanın 29 Ocak’taki olağanüstü toplantısı sonrasında borçlanma maliyetini yaklaşık 3 puan yukarı taşıması, Bakan Babacan’ın da ifade ettiği üzere yurtiçine son 2-2,5 hafta içerisinde 3,9 milyar dolar para girişi olmasını ve TL’nin ciddi ölçüde toparlanmasını sağladı. Merkez Bankası’nın bu adımının beklendiği ölçüde olumlu sonuç vermesine de bağlı olarak, şu an bankadan yeni bir adım / önlem gelmesini beklemiyorum. Bu nedenle de, bankanın bugünkü kararının piyasalara etkisinin “nötr” olacağını öngörüyorum. Almanya’daki Zew datasının nasıl geleceğine yönelik şu an bir öngörüm bulunmuyor olsa da, piyasa beklentisinin önceki dataya oldukça yakın bulunması çerçevesinde açıklanacak sonucun değerlendirilmesini tavsiye ediyorum. Bu doğrultuda, verinin beklentiden iyi gelmesi halinde, borsalara etkisinin pozitif, aksi halde negatif olabileceğini öngörüyorum. ABD’deki Şubat ayı Empire State imalat endeksinde ise, tahminler önceki dataya göre oldukça zayıf görünüyor. Ülke ekonomisinin 2/3’ünün hizmete dayalı olması sebebiyle bu data büyük önem arz etmese de, önceki verilerin beklentilerin altında kalmasına dayalı olarak bir trend göstergesi şeklinde yorumlanabileceğinden bu açıdan dikkate değer olacaktır. Şayet veri beklentileri karşılamazsa, bu durum mevcut durumda risk iştahının artmaya başladığı gelişmekte olan ülke borsalarına yönelişin devam etmesi anlamında hisse senedi piyasalarına destek verebilir.

Bugün 65.000’in üzerinde kalınması önemli olacak…

Tüm bunlar çerçevesinde, güne yatayda başlayan BİST-100 endeksinin bugün 65.000 seviyesinin üzerinde kalıp kalamadığı takip edilmelidir. 65.000’in üzerinde kalınması, bir süredir burayı aşmakta zorlanan Bist açısından teknik olarak pozitif olacaktır.

Seans sonrası açıklanan bilançolar:
ACSEL, AKGRT, ANELT, COMDO, DENGE, HALKB, IHGZT, IZOCM, KRATL, MAALT, TKNSA, USAK, VERUS

Günlük piyasa takvimi:
11:00 – (Euro Bölgesi) Aralık ayı cari işlemler dengesi açıklanacak
11:30 – (İngiltere) Ocak ayı TÜFE açıklanacak (Beklenti: -0,5%; Önceki: 0,4%)
12:00 – (Almanya) Şubat ayı ZEW beklenti endeksi açıklanacak (Beklenti: 61,5; Önceki: 61,7)
13:30 – (Türkiye) Hazine, 13 ay (399 Gün) vadeli kuponsuz devlet tahvilini yeniden ihraç edecek
14:00 – (Türkiye) TCMB faiz toplantısı yapacak ve faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 10,00%; Önceki: 10,00%)
15:30 – (ABD) Şubat ayı Empire State imalat endeksi açıklanacak (Beklenti: 8,5; Önceki: 12,5)
17:00 – (ABD) Şubat ayı NAHB konut piyasası endeksi açıklanacak (Beklenti: 56,0; Önceki: 56,0)
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz

Yazarın Diğer Yazıları