Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

63.800 desteği kırılmazsa pozisyonlar korunmalı

Bigpara Haber

Moody’s etkisi beklediğimiz gibi sınırlı kaldı …


Avrupa borsalarının kararsız kalarak yatayda seyrettiği dün, Moody’s Portekiz’in kredi notunu yatırım yapılabilir seviyenin altına çekerken, ABD’de açıklanan fabrika siparişleri verisi eksiden artıya geçmesine rağmen yine beklentinin altında kaldı. Yurtiçinde ise, TCMB’nin yeni bir parasal sıkılaştırma sinyali vermemesi tahvil faizlerini %9’un altına çekti. Buna karşılık, Moody’s’in “BDDK’nın tüketici kredileri için aldığı kararlar kredi notu için pozitif” açıklamasına ilişkin etki dün de söylediğimiz gibi sınırlı kaldı ve bu kapsamda IMKB-100 endeksi kar satışları ile karşılaşarak günü 63.800 civarındaki hareketli ortalamasının hemen üzerinde tamamladı.
 
Portekiz’in kredi notunun düşürülmesi, emtiadaki geri çekilme ve Çinli bankalara yönelik uyarılar Asya borsalarında baskı yaratıyor…
Dün akşam saat 21:00 civarında Moody’s’in “sermaye piyasalarına sürdürülebilir bir faiz oranından dönmekte zorlanacağı ve yeni bir yardıma ihtiyaç duyacağı endişeleri”ni öne sürerek Portekiz’in kredi notunu dört basamak birden düşürerek Türkiye’nin kredi notu ile aynı seviyeye çekmesi (Ba2), dün özellikle euro/dolar paritesinde düşüşe neden olurken, global borsa endeksleri üzerinde belirgin bir olumsuzluk yaratmış gibi görünmüyor. Sabah itibarıyla Asya Pasifik borsalarının ekside seyretmesinin başlıca sebebi, Moody’s’in Çinli bankaların kredi kalitesine yönelik yaptığı negatif açıklamalar olurken, bu durum özellikle China Construction Bank ile Bank of China hisselerinde ciddi satışlara yol açtı. Ayrıca, dün euro/dolar paritesinde yaşanan düşüşe bağlı olarak bu sabah emtia fiyatlarında yaşanan gerilemenin de Asya tarafında satışları desteklediğini söyleyebiliriz. Bu doğrultuda, önümüzdeki günlerde Yunanistan’ın kurtarılma planında özel sektöre verilen rolün Portekiz’e de uygulanıp uygulanmayacağının yakından izlenmesini tavsiye ediyor, Portekiz için de benzer bir şey istenmesi halinde piyasaların bu durumdan hoşlanmayarak negatif reaksiyon göstermesini bekliyoruz.
 
Bugünkü gündem: ABD ve Almanya’daki veriler ile Euro Bölgesi bankalarının Yunanistan toplantısı…

Bugünün piyasa gündeminde düne nazaran daha yoğun ve önemli konuların bulunması gün içinde daha hareketli seanslar yaşayacağımızı gösteriyor. Bu çerçevede, günün önemli makro verileri olarak ABD’deki ISM hizmet endeksi ile Almanya’daki fabrika siparişlerini söyleyebiliriz. Yarın yayınlanacak ADP verisinin ise, Cuma günkü Tarım Dışı İstihdam datalarında öncü veri olarak algılanacağından geçen aya göre nasıl seyrettiği büyük önem taşıyor. Hatırlanacağı üzere bu veri geçen ay ciddi bir gerileme yaşamış ve 38.000 seviyesine kadar inmişti. Şayet bugünkü veride de gerileme devam ederse bu durum borsalara satış getirecektir. Ayrıca, ekonomik verilerinde dışında olarak da, Euro Bölgesi’nin büyük bankalarının Yunanistan’ın borç yapılandırması için Paris’te bir araya gelecek olması ve Başbakan Erdoğan yeni kabineyi Cumhurbaşkanı Gül’e sunacak olması günün diğer gelişmeleri olarak takip edilecektir.

Strateji: 63.800 desteği kırılmazsa pozisyonlar korunmalı…

Dün beklediğimiz şekilde kar satışları ile karşılaşan IMKB-100 endeksinde bugün 63.800 seviyesinin üzerinde kalınıp kalınmadığının takip edilmesi gerekiyor. Şayet gün içindeki veri akışıyla bu seviyenin üzerinde kalınamadığı görülürse bu durumda 63.300 seviyesi izlenmelidir. Bu kapsamda, 63.300’de tutunulamazsa ciddi biçimde hisse azaltılmasının uygun olacağını düşünüyoruz. Haber akışına bağlı volatiliteyi göz önünde bulundurarak endeksin 63.300 – 64.400 gibi bir bantta hareket etmesini bekliyoruz.

Hacim artışı ve pozitif kapanışlarıyla dikkat çeken hisseler: ECILC, ISGYO, TUPRS, ULKER

Yazarın Diğer Yazıları