Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

63.300 ve 63.800`den hisse azaltımı yapılmalı

Bigpara Haber

Yunanistan ve ABD verisi pozitif havanın devamını sağladı…



Son iki gündür Yunan parlamentosunda yapılan oylamalarda AB ve IMF’nin istekleri doğrultusunda sonuçlar elde edilmesinin Yunanistan’ın iflasına ilişkin söylentileri bir süre daha ötelemesi, dün ABD’de açıklanan Chicago PMI verisinin tahminlerin aksi yönünde ve pozitif anlamda yükseliş kaydetmesinin getirdiği güven, emtialar, pariteler ve yurtdışı borsalarda bahar havası yaşanmasına neden oluyor. Euro Bölgesi’ne ilişkin kaygıların azalması, bir yandan risk iştahının temkinli bir şekilde geri gelmesini sağlarken, diğer yandan pariteler üzerinden emtiaya dayalı hisse senetlerine ve oradan da borsalara olumlu yansıyor.
 
ABD’de gelecek bir ayın konusu “Borçlanma Tavanının Arttırılması”...

ABD’de 2. niceliksel genişleme programının (QE2) dün itibarıyla sona ermesine karşılık FED’in önümüzdeki iki yıl boyunca ABD Hazinesi’nin en büyük alıcısı olmaya devam edecek oluşu yeni bir likidite programının devreye alınması gerekliliğini zayıflatıyor ve bu nedenle önümüzdeki haftalarda ekstra bir gelişme yaşanmaması halinde bu durum piyasalarca negatif algılama yaratmayacaktır. Buna karşılık 2 Ağustos 2011 tarihine kadar ABD açısından en sık telaffuz edilecek konu “borçlanma tavanının arttırılması” olacaktır. 4 Temmuz tarihine kadar Cumhuriyetçilerle Demokratların bu konuda somut bir ilerleme kaydetmesi beklenmesine karşılık görünen o ki, 2012 seçimleri öncesinde bu durum siyasi bir koz olarak kullanılacak ve bu da piyasalarda kısa süreli baskı unsuru olabilecektir.
 
Dün Türkiye’de açıklanan veriler esasen IMKB açısından negatif...
Dün Türkiye’de açıklanan büyüme verisi her ne kadar oldukça iyi gelmiş olsa da gerek tahminleri aşan dış ticaret açığı, gerekse 2000 yılı başındaki seviyeye gerileyen ihracatın ithalatı karşılama oranı, ilerleyen aylarda aşırı ısınan ekonomiyi daha fazla soğutmak için gerekli tedbirlerin alınacağının sinyallerini veriyor. Bu nedenle, dünkü büyüme verisinin bu anlamda önümüzdeki günlerde IMKB’de negatif yönde baskı oluşturacağını tahmin ediyoruz.

Pozitif açılış sonrası yön saat 17:00’deki ABD verileri ile belirlenecek…

Bugünün piyasa gündeminin aşağıda da görüleceği üzere oldukça yoğun olduğu görülüyor. Bu kapsamda, ilk seansa beklediğimiz pozitif açılışın ardından IMKB’nin gün boyunca artı tarafta kalmaya çalışacağını öngörüyor, günün son saatlerinde ise özellikle ABD datalarına göre kendine yön çizeceğini tahmin ediyoruz. Bu çerçevede, gün içinde 63.300 ve 63.800 dirençleri takip edilerek buralardan hisse azaltımı yapılmasını öneriyoruz.

Bugünün piyasa takvimi:

09:00 – (Almanya)Mayıs ayı perakende satışlar açıklanacak
10:55 – (Almanya) Haziran ayı imalat sektörü PMI açıklanacak
11:00 – (TİM) Haziran ayı ihracat verilerini açıklayacak
12:00 – (İTO) İstanbul`da Haziran ayında gerçekleşen enflasyon verilerini açıklayacak
16:55 – (ABD) Haziran ayı Michigan Üniversitesi tüketici güveni açıklanacak (Beklenti: 71.8)
17:00 – (ABD) Mayıs ayı inşaat harcamaları açıklanacak (Beklenti: -0.3%)
17:00 – (ABD) Haziran ayı ISM imalat endeksi açıklanacak (Beklenti: 52.0)

Yazarın Diğer Yazıları