Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

62.700 – 63.300 aralığında git – gel…

gün içi hareket aralığı olarak 62.700 – 63.300 takip edilebilir

Bigpara Haber

ABD’de yayınlanan ve piyasalarda etki yaratmayacak önem derecesine sahip iki datanın tahminlere paralel gelmesi ve akşamki toplantı tutanaklarına yönelik izleme moduna geçilmesi dün borsaların yatayda seyretmesine neden oldu.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


Bugün ise, dünden farklı olarak global yavaşlama endişelerinin Brezilya ve Güney Kore Merkez Bankalarını faiz indirimine itmesi, Avustralya’da işsizlik verisinin tahminlerle uyuşmamasının güne başlarken borsalarda satış baskısı yarattığını görmekteyiz.

Bu nedenle, İMKB-100 endeksinin sabah açılışta 60.000’in altına gerilemesini bekliyor ve gün boyunca 60.000’in üzerinde kalmaya çabalayacağını tahmin ediyorum. Bu kapsamda, makro veri olarak saat 15:30’da yayınlanacak olan haftalık işsizlik maaş başvuruları datasının etkili olacağı söyleyebilirim.

Veriye yönelik beklentinin yatayda olmasına karşılık ben bu datanın bir miktar yüksek gelebileceğini öngörüyor ama piyasalarda önemli bir etkiye neden olabileceğini düşünmüyorum. Yarınki JP Morgan bilançosunun ardından gelecek haftanın borsalar açısından daha fazla satış baskılı geçeceğini tahmin ederek, önemli bilançoların (ABD) bir kısmını görmeden yeni pozisyon açılmasını önermiyorum.

ABD ekonomisinin 2.çeyrekteki zayıf performansının bilançolarda görüleceğini düşünerek gelecek haftadan itibaren yeni bir kar realizasyonu yaşanması ihtimalini yüksek görüyorum. Biriken riskleri de gözönünde bulundurduğumuzda, gelinen seviyeye de bağlı olarak beklemede kalınmasını hatta hisse azaltımı için tetikte olunmasını öneriyorum.

Bu kadar temkinli duruşuma karşılık, ilk olumlu haberde piyasa oyuncularının tekrar 63.500 seviyesini test ederek burayı aşmaya ve kendilerine yeni katılımcı katmaya çalışacağını da biliyorum ama şu anki veriler böyle bir harekete itibar edilmemesini gerektiriyor.

Bugün ne yapılmalı?

Güne 62.900 civarından başlamasını beklediğim İMKB-100 endeksinin gün içerisinde dar bir bantta dalgalanmasını bekliyorum. Bu kapsamda, gün içi hareket aralığı olarak 62.700 – 63.300 takip edilebilir.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

OTKAR, ITTFH, PETKM, AYGAZ, TAVHL

Günlük piyasa takvimi:

12:00 – (Euro Bölgesi) Mayıs ayı sanayi üretimi açıklanacak
15:30 – (ABD) Haziran ayı ithalat-ihracat fiyatları açıklanacak (Beklenti: İhraç Fiyatları -0,2%; İthal Fiyatları -1,9%)
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 375.000)

Yazarın Diğer Yazıları