Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

61.000 desteği takip edilebilir

Çin’in ardından ABD’de yayınlanan veriler de beklentilerin altında kaldı…

Bigpara Haber

Çin’in ardından ABD’de yayınlanan veriler de beklentilerin altında kaldı…

Adem ÖZEN
Sermaye Piyasaları Uzmanı


Önceki gün Çin’de yayınlanan HSBC imalat sektörü PMI verisinin düşüş kaydettiğinin görülmesinin ardından resmi PMI verisinin (CFLP) gerilemesi, fakat daralma bölgesi olan 50’nin altına inmemesi kötünün iyisi olarak yorumlanmıştı. Buna karşılık, dün öğleden sonra ABD’de yayınlanan Ocak ayı ISM imalat sanayi verisinin de beklentilerin hayli altında kalması, Çin kaynaklı endişelerle birleşerek tedirginliğin artmasına neden oldu. ABD verisinin bu kadar kötü gelmesi ülkede Ocak ayında kötü giden hava koşullarına bağlanıyor olmasının yanı sıra imalat sanayinin ülke ekonomisinde sadece %12’lik bir bölümü ifade etmesi, veriye bağlı olarak aşırı kötümser olmamayı gerektiriyor. Elbette son zamanlarda gelen veriler ağırlıklı olarak gerilemeye işaret ediyor olsa da, bunun geçici mi yoksa kalıcı bir durum mu olduğunu anlayabilmek için daha fazla dataya ihtiyaç olacaktır. Bu çerçevede, veriler nedeniyle gelişmiş ülke borsalarının bir süre daha baskı altında kalması mümkün görünüyor. 2009 – 2012 yılları arasında olsak, bu durum gelişmekte olan ülke borsaları için pozitif bir durum diyebilirdik ama gelişmekte olan ülke piyasalarının içinde bulunduğu koşullar nedeniyle şu an için böyle bir şey söyleyemiyoruz. Bu nedenle, eskiden olduğu üzere “kötü veri, iyi BİST” önermesi şu an için geçerli görünmüyor.

Moody’s bilinmedik bir şey söylemedi…

Dün yurtiçi piyasaları ilgilendiren bir açıklama Moody’s’den geldi. Buna göre Moody’s, bilindik ama olumsuz bir açıklama olarak, Türkiye`nin parasal sıkılaştırması, bankaların kredi notu açısından negatif unsur oluşturmaktadır dedi. Malumun ilanı olması sebebiyle şu an için bu açıklamanın bir önemi olduğunu düşünmüyorum ama ileride bu yönde gelebilecek başka açıklamalar ve/veya olası not görünüm değişiklikleri için yine de yabana atmamakta fayda olacaktır. Bunun yanı sıra, Türkiye’nin 17 Aralık sonrası içine girdiği siyasi kaosta şu an için pozitif anlamda herhangi bir gelişme bulunmaması ve bu durumun bu şekilde devam etmesi halinde, önümüzdeki haftalarda ucuz kaldığı gerekçesiyle Borsa İstanbul’da olabilecek yukarı yönlü hareketlerin ve tepki alışlarının boyutunun sınırlı kalacağını düşünüyorum. Buna karşılık, halen mevcut seviyelerin uzun vadeli portföylerde ilk alım seviyesi olarak değerlendirilebileceğini düşünmeye devam ediyorum.

Bugün 61.000 ve 60.500 seviyeleri destek olarak izlenebilir…

Bugünün piyasa gündeminde, TCMB’nin aylık fiyat gelişmeleri raporu, olağanüstü PPK tutanakları, ABD’de fabrika siparişleri, Euro Bölgesi’nde ÜFE verileri bulunuyor. Gün içerisinde bu veri akışının takip edilmesi gerektiğini söyleyerek, Asya Pasifik borsalarının dünkü haber akışını %4’e varan seviyede düşüşlerle karşılamış olmasına bağlı olarak bugün BİST-100 endeksinin satış baskısı altında hareket etmesini bekliyorum ve bu kapsamda da 61.000 ve 60.500 seviyelerinin destek olarak izlenebileceğini öngörüyorum.

Seans sonrası açıklanan bilançolar:
ALNTF, ARFYO, ISGYO

Bugün açıklanması beklenen bilançolar:
TTKOM

Günlük piyasa takvimi:
10:00 – (Türkiye) TCMB, Aylık Fiyat Gelişmeleri ile ilgili değerlendirmesini yayınlayacak
11:30 – (İngiltere) Ocak ayı inşaat sektörü PMI açıklanacak
12:00 – (Türkiye) Başbakan Erdoğan, Berlin`de Almanya Başbakanı Merkel ile biraraya gelecek
12:00 – (Euro Bölgesi) Aralık ayı ÜFE açıklanacak
14:00 – (Türkiye) TCMB, Olağanüstü Para Politikası Kurulu toplantı tutanaklarını açıklayacak
14:30 – (Türkiye) TCMB Ocak ayı reel efektif kur endeksini açıklayacak
17:00 – (ABD) Aralık ayı fabrika siparişleri açıklanacak (Beklenti: -1,8%; Önceki: 1,8%)
18:00 – (Türkiye) ODD Ocak ayı otomotiv satışlarını açıklayacak
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz

Yazarın Diğer Yazıları