Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

57 binin üzerinde kalındığı sürece pozisyonlar korunmalı

Bigpara Haber

Tarım Dışı İstihdam verisinin kötü gelmeyeceğini tahmin ediyoruz…


Hafta başından bu yana IMKB-100 endeksinin yurtdışındaki olumlu havadan yararlanamayışı bize göre Eylül ayında yaşanan %10’un üzerindeki yükselişin bir etkisi. Bu nedenle, son günlerde yurtdışına göre yaşanan negatif ayrışma “endekste yeni bir düşüş başlayacak mı?” sorusunu gündeme getiriyor olsa da, teknik göstergeler bozularak böyle bir şey yapılacak olsa bize göre 57.000 seviyesi dün itibarıyla aşağı yönde kırılmış olurdu. Bu görüşümüze karşılık yine de temkinli olmakta fayda olduğunu da ayrıca belirtelim. Bugün piyasaların yönü Avrupa’dan gelecek haber akışı ile ABD’de saat 15:30’da yayınlanacak tarım dışı istihdam (TDI) verileriyle şekillenecek. Çarşamba günü açıklanan ADP özel sektör istihdam verisi ve dünkü haftalık işsizlik maaş başvuruları verilerinin beklentilerden kötü gelmemesi bugünkü TDI verisinin de benzer şekilde seyredeceğinin sinyallerini veriyor.

Son söz…

Hafta sonu riskine rağmen 57.000 seviyesinin üzerinde kalındığı sürece hisse pozisyonlarının korunmasını tavsiye ediyor, gün içi hareket bandının da 57.000 – 58.000 olacağını tahmin ediyoruz.

Teknik açıdan olumlu görünen hisseler:

ASELS, ALARK, ISGYO, TOASO

Günlük piyasa takvimi:

12:30 – (Türkiye) BDDK, Türkiye`de Ağustos ayı bankacılık sektörüne ilişkin verileri açıklayacak
13:00 – (Almanya) Ağustos ayı sanayi üretimi açıklanacak
15:30 – (ABD) Eylül ayı istihdam verileri açıklanacak (Beklenti: İşsizlik 9.2%, TDI 65.000, Önceki: İşsizlik 9.1%, TDI 0)
17:00 – (ABD) Ağustos ayı toptan satış - stok verileri açıklanacak (Beklenti: Stoklar 0.6%, Önceki: Stoklar 0.8%)
xx:xx – Çin`de piyasalar hafta boyunca kapalı olacak

Dün neler oldu?

Avrupalı bankaların krizden korunacağı beklentisi yurtdışı borsalarda iyimserliği devam ettirdi…
Beklentiler dahilinde Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve İngiltere Merkez Bankası’nın faizleri değiştirmediği dün, AMB Başkanı Trichet’in açıklamaları tedirginlik yaratmış olsa da Avrupalı yetkililerin bölgedeki krizden bankaları koruyacağına yönelik açıklamaları, ABD’de yayınlanan haftalık işsizlik maaş başvuruları ile perakende satışlar datalarının tahminlerden iyi gelmesi ABD ve Avrupa borsalarını %1.7-3.7 arasında değişen oranlarda artıya taşıdı. Yurtdışındaki pozitif havaya ve TCMB’nin TL mevduat munzam karşılıklarda indirime gittiği haberine rağmen IMKB-100 endeksinin hafta başından bu yana sürdürdüğü negatif ayrışmasını dün de sürdürmesine karşılık günü %0.14’lük kayıpla 57.229 puandan kapatması kötünün iyisi olarak adlandırılabilir.

Yazarın Diğer Yazıları