Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

57 bin seviyesinin üzerinde kalınması gerekiyor

Bigpara Haber

Merkez Bankalarının faiz kararları piyasaların bugünkü yönünü belirleyecek…


Dünden gelen pozitif havanın bu sabah Avrupa borsalarının açılışında da devam edecek oluşu IMKB’nin yeni güne hafif alıcılı başlangıç yapacağını gösteriyor. Son iki gündür IMKB-100 endeksinin yurtdışı piyasalardan negatif yönde ayrışarak yaşadığı düşüşe karşılık önemli gördüğümüz 57.000 civarından destek bulması bugün de 57.000’in altına inilip inilmediğinin takibinin yapılmasını gerektiriyor. Şayet endeks bu seviyelerde tutunursa mevcut pozisyonlarda değişikliğe gitmeye gerek yok diyebiliriz. Buna karşılık, 57.000 seviyesinin altına inilirse hisse azatlımı yapmakta fayda var diyebiliriz. Bugünün piyasa gündeminde, Avrupa ve İngiltere Merkez Bankaları tarafından gün içinde yayınlanacak faiz kararlarının olması, bu kararların ve sonrasında AMB Başkanı Trichet’in açıklamalarının takip edilmesini gerekli kılıyor. Ay sonunda görevi sona erecek Trichet’in bugünkü toplantıda faizleri değiştirmeyeceğini fakat sonraki Başkan olacak İtalyan Draghi’nin 0.50 puanlık bir indirime gideceğinin konuşulması bugünkü kararı ve açıklamaları biraz daha önemli hale getiriyor. Trichet’in AB ekonomilerinin yavaşladığına ve bir takım olumsuzluklara dikkat çekici yorumlar yapma ihtimalinin borsalarda satış getirme olasılığı var. Bu nedenle güne 57.500 seviyesinden başlamasını beklediğimiz IMKB’nin bu açıklamalarla satış tarafına geçebileceğini göz önünde bulundurarak faiz kararlarının takından izlenmesini öneriyoruz.

Teknik açıdan olumlu gördüğümüz hisseler:

ISFIN, TUPRS, AKSA, TAVHL, AYGAZ, TKFEN




Günlük piyasa takvimi:
10:30 – (Almanya) İnşaat sektörü PMI açıklanacak
12:00 – (Euro Bölgesi) 2.çeyrek GSYH (final) açıklanacak
13:00 – (Almanya) Ağustos ayı fabrika siparişleri açıklanacak
14:00 – (İngiltere) İngiltere Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 0.50%, Önceki: 0.50%)
14:30 – (Türkiye) TCMB beklenti anketinin Ekim ayı ilk sonuçları açıklanacak
14:45 – (Euro Bölgesi) Avrupa Merkez Bankası faiz kararını açıklayacak (Beklenti: 1.50%, Önceki: 1.50%)
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 410.000, Önceki: 391.000)
xx:xx - Almanya Başbakanı Angela Merkel, G20 zirvesine hazırlanmak için IMF, Dünya Bankası, Avrupa Merkez Bankası ve OECD başkanları ile bir araya gelecek
xx:xx – Çin`de piyasalar hafta boyunca kapalı olacak

Dün neler oldu?

Bankaların sermayelendirilmesi ve IMF’nin tahvil alım haberi yurtdışı borsalarda yükseliş yarattı …

Önceki gece Financial Times gazetesinde çıkan “Avrupa Birliği Maliye Bakanları bankaların koordineli biçimde yeniden sermayelendirileceği üzerinde çalışıyor” haberinin olumlu etkisinin yanı sıra IMF’nin Avrupa Departmanı Başkanı Borges’ın IMF’nin Avrupa Birliği devlet tahvillerini alabileceğini, böyle bir adımın İspanya ve İtalya gibi ülkelerin durumunun daha da kötüleşmesi halinde ortaya çıkabilecek bir krizi engelleyeceğini söylemesi dün Avrupa ve ABD borsalarının önemli yükselişler yaşanmasına neden oldu.

Yazarın Diğer Yazıları