Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

54 bin 750 seviyesi son derece önemli

Bigpara Haber

ABD verileri geçen hafta borsaların yatayda seyretmesine neden oldu…

Geçen hafta ABD’de yayınlanan tüketici güveni, ADP özel sektör istihdam raporu, tarım dışı istihdam raporu, Chicago PMI, fabrika siparişleri, işsizlik maaş başvuruları, ISM imalat endeksi, inşaat harcamaları gibi verilerinden bir kısmının iyi bir kısmının ise kötü gelmesi, haftanın ilk üç günü yükselen borsaların son iki günde istihdam verilerindeki olumsuz gidişata da bağlı olarak bu kazançlarını geri vermesine neden olurken, Cuma günü Citibank’ın Türkiye hisse senetlerine yönelik tavsiyesini artırması IMKB’nin yurtdışından ayrışmasına yol açtı.

54.750 seviyesinin altına gelinmediği sürece gün içi pozisyonlar korunmalı…

Yeni ayın ilk haftası önemli gelişmeleri barındırıyor. Bunlardan ilki global çapta yayınlanacak olan makro ekonomik veriler olacak. Bir diğeri ABD Başkanı Obama’nın açıklayacağı istihdam paketi olacak. Sonuncusu ise, Avrupa’nın borç krizinde Almanya’da bu konuda yürümekte olan yasal sürecin nasıl sonuçlanacağı. Eylül ayının ilk iki haftasının yılın geri kalanına yön vereceğini tahmin etmemiz bağlamında bize göre borsaların yönü esas itibarıyla bu iki haftada şekillenecek. Bu nedenle, Avrupa’nın borç krizinin içinden çıkılmaz bir hal alması ve ABD’de zayıflayan makro görünüme karşılık bu haftada yaşanacak gelişmeler sonrasında pozisyonlar yeniden yapılandırılmalıdır. ABD tarım dışı istihdam verisinin Asya Pasifik borsalarında bugün %2 civarında negatif yönde fiyatlandırılıyor olmasının Avrupa borsalarının da güne negatif yönde başlayacağını göstermesi nedeniyle IMKB’de gün içi pozisyonlar 54.750 seviyesinin altına gelinmediği sürece korunmalıdır.

Bugünün piyasa takvimi:

10:00 – (Türkiye) TÜİK Ağustos ayı enflasyon verilerini açıklayacak (Beklenti: TÜFE 0.43%, ÜFE 1.02%)
10:00 – (Türkiye) TCMB `Fiyat Gelişmeleri` raporunu açıklayacak
12:00 – (Euro Bölgesi) Temmuz ayı perakende satışlar açıklanacak
18:00 – (Türkiye) ODD Türkiye`de Ağustos ayı otomotiv satış verilerini açıklayacak
xx:xx – (Türkiye) Hazine 3 yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvili ihalesi düzenleyecek
xx:xx – (ABD) ABD`de piyasalar tatil nedeniyle kapalı olacak
xx:xx – (ABD) ABD Başkanı Obama istihdam programını açıklayacağı bir konuşma yapacak

Dikkatimizi çeken hisseler:

Cuma günkü yükselişin sindirilmesi ve yurtdışı borsalarda devam eden satışlar nedeniyle bugün beklemede kalınmasını öneriyoruz.

Yazarın Diğer Yazıları