Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

3 farklı haber, 3’ü de birbirinden güzel…

3 farklı haber, 3’ü de birbirinden güzel…

Bigpara Haber

Çin’in mevduat munzam karşılıklarını indirmesi, dünyanın önde gelen altı merkez bankasının dolar likidite swap hatlarına uygulanan faizi 0.50 puan indirme kararı alması, Avrupa Merkez Bankası’nın piyasaya dolar likiditesi sağlamak üzere beş merkez bankasıyla anlaştığını duyurması ve ABD’de yayınlanan özel sektör istihdam verisi ile Chicago PMI verisinin beklentilerden hayli iyi gelmesi dün global borsa endekslerine ralli yaşattı.

Avrupa Merkez Bankası’nın diğer bankalarla yaptığı bu operasyon esasında alınan kararlar kadar yarattığı psikolojik etki açısından da oldukça önemli. Şöyle ki; özellikle son birkaç haftadır Avrupa krizine yönelik atılan herhangi bir somut adım bulunmaması, politika yapıcılardan ümidin kesilmesine doğru hızla alınan yolda ani bir fren yapılmasına neden oldu.

Alınan kararların uygulanamaması, bazı konulardaki anlaşmazlıklarda uzlaşıya varılamamasının hisse senetleri üzerinde kurduğu baskı, dünkü kararların ardından 9 Aralık’taki AB liderler zirvesine kadar azalacaktır diye tahmin ediyoruz. Avrupa Merkez Bankası’nın bu operasyonu yaşanan krizi çözer mi, tabiî ki hayır.

Fakat, çözmese de gerek reel anlamda sunacağı katkı gerekse finansal krizin çözümü için halen bir şeyler yapıldığını ortaya koyması açılarından önemli görülmelidir. Bize göre borsalarda dünkü yükselişi getiren esas unsur, kararların sağlayacağı reel katkıdan ziyade politika yapıcıların halen bir şeyler yaptığının getirdiği psikolojik etki oldu.

Yükselişin 56.300’e kadar devam etmesi muhtemel…

Dünkü yazımızda, gün içinde 51.700 test edilse bile bu seviyenin gün sonunda kırıldığı görülmeden hisse azaltılmamalı demiştik. Seans başında yurtdışındaki negatif havaya rağmen bu seviyenin kırılmaması ve dış piyasalara rağmen artıya dönülmesi olumlu bir işaretti. Devamında ise, 53.700 seviyesinin aşılması teknik açıdan iyi oldu. Gelinen bu seviyede 53.700’ün üzerinde kalınıp kalınmadığı izlenmeli. Muhtemelen 9 Aralık AB liderler zirvesine kadar olan süreçte bu olumlu hava korunmaya çalışılacaktır. Bu nedenle, IMKB-100 endeksinin 53.700’ün üzerinde kalmakta zorlanmayacağını, hatta yükselişini 56.300’lere kadar sürdürmesini beklediğimi söyleyebilirim. Bu kapsamda, 53.700’lere doğru kar satışlarında ufak çaplı yeni hisse pozisyonu açılabileceğini düşünüyorum.

Teknik açıdan bugün için olumlu gördüğüm hisseler:
TTRAK, AKGRT, AKFEN, AKENR, PETKM, ALCTL

Seans sonrası gelen haberlerin etkileyebileceği hisseler:
KARSN (Olası etki: Pozitif): New York Taksi Güvenliği Komitesi`nden Karsan`a `İhale Dönebilir` Sinyali (Hürriyet - http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/19363860.asp)

Günlük piyasa takvimi:
10:55 – (Almanya) Kasım ayı imalat sektörü PMI açıklanacak
11:00 – (Euro Bölgesi) Kasım ayı imalat sektörü PMI açıklanacak
12:00 – (Türkiye) İTO İstanbul`da Kasım ayında gerçekleşen enflasyon verilerini açıklayacak
15:30 – (ABD) Haftalık işsizlik maaş başvuruları açıklanacak (Beklenti: 391.000)
17:00 – (ABD) Ekim ayı inşaat harcamaları açıklanacak (Beklenti: 0.3%)
17:00 – (ABD) Kasım ayı ISM imalat endeksi açıklanacak (Beklenti: 51.5)

Yazarın Diğer Yazıları