Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

2013’te temettü verimlerine dikkat

Mali uçurum kaygısı ABD borsalarını düşürdü ama İMKB’de etkisi olmadı…

Bigpara Haber

Mali uçurum kaygısı ABD borsalarını düşürdü ama İMKB’de etkisi olmadı…


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Geçen hafta sonuna girerken ABD’de mali uçurum sorununun çözümlenmesi yönünde yapılan görüşmelerde Cumhuriyetçi Boehner ile Demokrat Obama’nın çözümden uzakta olunduğu yönünde verdiği izlenimin piyasalarda yarattığı negatif hava, Noel öncesindeki son işlem gününde de devam etti. Bu kapsamda, mali uçurum sonunun yıl başından önce çözüm bulamayacağı endişesi dün açık olan batı borsalarında hakimdi ve günü de bu çerçevede hafif kayıplarla tamamladı. Yurtiçinde ise, alıcı gücünün sürüyor olması, para girişinin devam etmesi gibi unsurlar gösterge endeksin 77.000 seviyesinin tekrar üzerine çıkılmasını sağladı ve bu gidişat muhtemelen önümüzdeki iki gün içerisinde 78.000 seviyesinin yeniden test edilmesini sağlayacaktır.

Çin ve Japonya borsaları kendi öznellerinde artıda seyrediyor…

Noel tatili nedeniyle kapalı olan ABD ve Avrupa borsalarında yeni güne başlarken vadeli borsalarının yine ekside olduğunu görüyoruz. Buna karşılık, Asya Pasifik borsaları Çin ve Japonya etkisiyle artıda seyrediyor. Japonya’nın yeni Başbakanı Abe’nin rekabet avantajı sağlamak için para biriminin değerini düşürmek, iç tüketimi körükleyerek enflasyon hedefini yükseltmek, geleneksel olmayan politikalar izlemek gibi amaçlarının piyasa oyuncuları tarafından pozitif karşılanmaya devam ediliyor. Çin’de de benzer şekilde geçen ay değişen yönetimin ekonomiyi destekleyeceği beklentisinin ay başından bu yana getirdiği alımlar Çin borsasının 2012 yılı kayıplarını geri almasını sağladı.

Pozitif havayı bozacak bir şey yok, 2013’Te temettü verimlerine dikkat edilmeli…

Yurtiçi piyasalara baktığımızda, şu an için olumlu havayı bozabilecek bir unsur görünmüyor. Ekonomi yavaşlamaya devam ediyor olsa da, %6’nın altını gören faizlere, ertelenen talebe ve baz etkisine bağlı olarak 2013 yılında tüketici tarafının nispeten canlı kalması muhtemel olacaktır. Gerek bu unsur, gerekse kredi notunun artırılacağı beklentisi, Türkiye’nin bölgesel güç olarak daha ön planda olması, politik istikrarın devam etmesi gibi nedenlerle yabancı ilgisinin para girişinin sürmesini sağlaması İMKB’yi bir süre daha desteklemeye devam edecektir. Bu nedenle, büyük resimde şu an için mevcut hisse pozisyonları korunmalı, yeni hisse alımı ve/veya hisse değişiminde seçici olunmalıdır. Bu doğrultuda, 2013 yıılnda alternatif gtirilerin düşmesine de bağlı olarak temettü verimliliği yüksek (BOLUC, UNYEC, TUPRS, TTKOM vb) sanayi hisselerinden seçim yapılmalıdır.

Bugün 77.000 – 77.800 aralığında seyir bekliyorum…

Noel tatili nedeniyle bugün yurtdışı piyasalarda önemli bir veri akışı bulunmuyor. Bu nedenle, bugün İMKB-100 endeksi kendi iç dinamikleri doğrultusunda hareket edecektir. TCMB’nin açıklayacağı toplantı tutanakları, KKO, güven endeksi gibi verilerin İMKB’de önemli bir etki yaratmasını beklemiyor olsam da, yabancı yatırımcı eksikliğinde yerlilerin pozitif havayı sürdürmeye çalışacağını tahmin ediyorum. Bu kapsamda, bugün işlem hacminin ciddi ölçüde düşmesini, İMKB-100 endeksinin 77.000 – 77.800 aralığında hareket ederek günü artıda kapatmasını bekliyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

AKENR, SAHOL, ARCLK, VAKBN, OTKAR, PRKME

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

PKART (Hisseye beklenen etkisi, “POZİTİF”): Beş yıldır pilot uygulaması Bolu’da devam eden akıllı kimlik kartı projesinde sona yaklaşıldı. TÜBİTAK’ın geliştirdiği akıllı kimlikler, haziran ayından itibaren kullanılmaya başlanacak. (Zaman)

Günlük piyasa takvimi:

14:00 – (Türkiye) TCMB son faiz toplantısının tutanaklarını açıklayacak
14:30 – (Türkiye) TCMB Aralık ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranını açıklayacak
14:30 – (Türkiye) TCMB Aralık ayı Reel Kesim Güven Endeksini açıklayacak
xx:xx – ABD ve birçok Avrupa ülkesinde piyasalar Noel tatili nedeniyle kapalı olacak

Yazarın Diğer Yazıları