Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

1.etap alıma gelindi

EM’lerdeki rahatsızlık global çapta düşüşlere yol açtı...

Bigpara Haber

EM’lerdeki rahatsızlık global çapta düşüşlere yol açtı…

Adem ÖZEN
Sermaye Piyasaları Uzmanı


Gelişmekte olan ülke para birimlerinde yaşanan değer kayıplarının sürüyor olması, bu durumun Arjantin’de devalüasyon boyutuna ulaşması, yaşanan gelişmelerin gelişmiş ülke piyasalarında da negatif yankı bulması, ABD’de Cuma günü yayınlanan makro verilerin tamamının beklentilerin altında kalmasıyla euro/dolar paritesinin yönünü 1,35’lerden 1,37’ye yöneltmesi, ABD 10 yıllık faizleri tahminlerden kötü gelen verilerle %2,77’den %2,74’e gerilerken ters bir şekilde bu haftaki Fed toplantısında Fed’in varlık alımlarında yine azaltıma gidebileceği fiyatlaması, haftanın son işlem gününde global borsa endekslerinin eksi kapanışlar yapmasına sebep oldu. Yurtiçinde ise, dış piyasalardaki negatif görüntünün yanı sıra kurların yeni rekorlar kırması ve gösterge tahvilin %11 sınırına ulaşması BİST-100 endeksinin günü %1,5 aşağıda kapatmasına yol açtı.

63.500’ün altından ilk etap alımlar düşünülebilir…
Yeni haftaya geldiğimizde, haftanın haber ve veri akışı açısından yoğun olduğunu görmekteyiz. Bu kapsamda, başta 29 Ocak’taki Fed’in faiz toplantısı olmak üzere, ABD’de açıklanacak büyüme, tüketici güveni, yeni konut satışları, kişisel gelir ve harcamalar, Almanya’da yayınlanacak IFO endeksi olmak üzere global çaptaki makro veriler, kur hareketleri, TCMB’nin 27 ve 30 Ocak’taki Ek Parasal Sıkılaştırma uygulaması, 27 ve 28 Ocak’taki dört ayrı tahvil ihalesi Borsa İstanbul’a yön verecek gelişmeler olacaktır. Kurların hiçbir şekilde aşağı yönlü tepki vermemesi, faizlerin anormal olmasa da yavaş yavaş yükselişini sürdürmesi, ciddi para çıkışları yaşanmasa da seçimlere kadar BİST üzerindeki baskının süreceğinin ve bir ileri iki geri hareketin devam edeceğinin sinyallerini veriyor. Bu kapsamda, mevcut durumda, halen geçmiş öngörülerimi koruduğumu söyleyebilirim.

Yaşanan bu gelişmeler çerçevesinde, BİST-100 endeksi beklediğimden hayli iyi tepki vererek tutunma görüntüsü sergilese de, şu an için yine de aşağı yönü değiştirecek bir neden bulunmuyor. Bu doğrultuda, gidişat gösterge endeksin 58.000’e kadar düşebileceğini ortaya koysa da, 63.500 seviyesinin altından aceleci olmamak ve marjları geniş tutarak, uzun vadeli portföyler için ilk adım alımlara başlanabileceğini düşünüyorum.

Günlük piyasa takvimi:
10:00 – (Türkiye) TCMB, Ek Parasal Sıkılaştırma uygulayacak
11:00 – (Almanya) Ocak ayı IFO güven endeksi açıklanacak (Beklenti: 110,0; Önceki: 109,5)
13:30 – (Türkiye) Hazine, 5 yıl (1750 Gün) vadeli sabit kuponlu devlet tahvilini ve 10 yıl (3570 Gün) vadeli TÜFE`ye endeksli devlet tahvilini yeniden ihraç etmeyi planlıyor
14:30 – (Türkiye) TCMB Ocak ayı kapasite kullanım oranı ve reel kesim güven endeksini açıklayacak
17:00 – (Türkiye) Aralık ayı yeni konut satışları verisi açıklanacak (Beklenti: 450.000; Önceki: 464.000)
17:30 – (Türkiye) Aralık ayı Dallas FED ulusal aktivite endeksi açıklanacak (Beklenti: 5,0; Önceki: 3,1)
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarımızı gün içinde Twitter’da (twitter.com\ozenad) takip edebilirsiniz

Yazarın Diğer Yazıları