Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

15:30’daki data sonrası alıcılar artabilir

Bütçe görüşmelerinin iyimserliği borsaları artıda tuttu…

Bigpara Haber

Bütçe görüşmelerinin iyimserliği borsaları artıda tuttu…


Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü


ABD’de dün açıklanan büyüme, çekirdek PCE, tüketici harcamaları ve haftalık işsizlik maaş başvuruları gibi önemli verilerin beklentilerin altında kalmasına karşılık daha önce hiç umursanmayan ve öncü gösterge olarak değerlendirilmeyen bekleyen konut satışları verisinin bir anda ön plana çıkartılarak diğer verilerin negatif havasını dağıtmasının yanı sıra önceki gün akşam ABD Başkanı Obama’nın “Noel’den önce mali uçurum konusunda çözüm umuyorum” açıklamasının aşırı iyimser karşılanması dün Avrupa ve ABD borsalarının yanı sıra İMKB’nin günü artıda tamamlamasına neden oldu.

15:30’daki data sonrası alıcılar artabilir…

Dünkü bütçe görüşmelerinden olumlu açıklama göremeyişimizin yanı sıra Cumhuriyetçilerin söylemleri Obama’nın aksine negatif tonda olması ilerleyen günlerde borsalarda günlük bazda keskin düşüşler olabileceğinin habercisi olarak görülmelidir. Herkesin ortak bir paydada buluşarak çözüm bulunacağını düşünmesi ise, bu olası düşüşleri sınırlayacak veya tepki alımlarına yol açacaktır tahmininde bulunmama sebep oluyor. Daha kısa vade açısından bugüne döndüğümüzde, ABD’den kişisel gelir ve harcamalar ile Chicago PMI verilerinin yanı sıra Almanya`da Parlamento`nun alt kanadı Bundestag’ın, Euro Bölgesi Maliye Bakanlarının Yunanistan konusunda vardıkları anlaşmayı oylaması olduğunu görüyoruz. Almanya’daki oylamanın sorunsuz geçeceğinin beklenmesi nedeniyle piyasaları bu taraftan negatif yönde etkileyecek bir durum olduğunu düşünmüyoruz. ABD tarafındaki verilerde ise, beklentilerin yine düşük tutulduğunu görmekteyiz. Bana göre, özellikle dün açıklanan büyüme verisine de bakarak, kişisel gelir ve harcamalar kaleminin piyasa beklentilerinden hayli iyi gelmesi gerekiyor. Bu nedenle, güne yatayda başlayacak olan İMKB’nin ilerleyen saatlerde artıya geçmesini ve bu çerçevede 72.800 ile 73.000 seviyelerinin test edilmesini bekliyorum. Mali uçurum konusunun gelecek hafta daha fazla sıkıntı yaratacağını düşünerek, mevcut hisse pozisyonlarının 73.500’e doğru azaltılmasını, 70.000 - 71.000 aralığından da yerine konulmasını tavsiye ediyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

TKFEN, ENKAI, TRCAS, TCELL, TOASO, MGROS

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

UYUM (A grubu hisse satışına bağlı olarak haberin beklenen etkisi, “NEGATİF”): Şirketi temsil eden 4.536.000 adet A grubu (imtiyazlı) ve 23.856.000 adet halka açık olmayan B grubu (hamiline) hissenin 2,88 TL birim fiyat ile Makro Market A.Ş`ye devri için taraflar arasında gerekli sözleşmelerin imzalandığını açıkladı. (KAP)

Günlük piyasa takvimi:

10:00 – (Türkiye) Ekim ayı dış ticaret dengesi açıklanacak
12:00 – (Euro Bölgesi) Kasım ayı TÜFE ve Ekim ayı işsizlik oranı açıklanacak
15:00 – (Brezilya) 3.çeyrek GSYH açıklanacak
15:30 – (ABD) Ekim ayı kişisel gelirler, harcamalar ve çekirdek PCE açıklanacak (Beklenti: Gelirler 0,3%, Harcamalar 0,1%)
16:45 – (ABD) Kasım ayı Chicago PMI  açıklanacak (Beklenti: 50,3)
17:00 – (Türkiye) Hazine Aralık ayı iç borçlanma stratejisini açıklayacak

Yazarın Diğer Yazıları