Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

1 ileri 2 geri daha olası

Borsalar bugünkü FED tutanakları doğrultusunda dünü zayıf geçirdi…

Bigpara Haber

Borsalar bugünkü FED tutanakları doğrultusunda dünü zayıf geçirdi…

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Bugün akşam yayınlanacak FED toplantı tutanaklarına yönelik endişelerin devam ediyor olması son günlerde global borsa endeksleri üzerindeki baskının da sürmesine yol açıyor. Bu kapsamda, dünkü zayıf veri akışı içerisinde yine FED tutanakları ve varlık alımlarının azaltılması ön plana çıkarak borsalarda fiyatlandırıldı.

Gerçi Avrupa borsaları kapandıktan sonra ABD’de perakende şirketlerinin beklentilerden daha iyi gelen rakamları borsa fiyatlamalarına pozitif yönde dahil edildi ama genel itibarıyla global borsa endeksleri FED’in varlık alımlarını azaltacağı ve 2014 yılında da sonlandıracağı endişesinden kaçamadı. Yurt içinde ise, FED kadar TCMB’nin faiz kararı da etkili oldu. Banka, faiz koridorunun üst bandını 0,50 puan yukarı çekerken haftalık gösterge faize dokunmadı. Geçtiğimiz hafta Cuma akşamı BDDK’nın yayınladığı bankacılık taslağının yarattığı rahatsızlık diğer yandan devam ederken BİST-100 endeksi de bu kargaşanın içinde zayıflamaya devam etti.

FED tutanaklarına bağlı olarak 71.500 – 72.500…

FED’in toplantı tutanaklarının açıklanacak olması sebebiyle bugün piyasalar açısından yine önemli bir gün olacak. Gün içerisinde önemli olabilecek tek bir makro veri bulunması ve bu verinin de saat 17:00’de yayınlanacak olması piyasaların yine ağırlıklı olarak FED’i takip edeceğini gösteriyor. Türkiye’nin Suriye’nin ardından Mısır’da da istediğini gerçekleştirememesi dış politikada yalnızlaşma görüntüsü yaratırken, gerek ucuz paranın sonuna gelindiği sinyalleri, gerekse yükselişine devam eden kurlar ve faizlerin yanı sıra bu döneme cari açık riskiyle girilmesi ve terörün çözümünde tehlikeli açıklamalar gelmesi Borsada yeni pozisyon açarken veya mevcut hisseleri yapılandırırken artık daha dikkatli olunmasını gerektiriyor.

Bu nedenle, orta vadeye dönük olarak çok fazla optimist olmayı gerektirecek unsurların bulunmadığını düşünüyor, borsadaki hareketin bir ileri iki geri şeklinde tezahür edeceğini tahmin ediyorum. Buna bağlı olarak da, işlem yaparken de 77.500’e doğru olabilecek yükselişlerin, bu seviye güçlü şekilde aşılmadığı sürece satış fırsatı olarak değerlendirilmesinin, kısa vadeli hareketin ise sat – al şeklinde olmasının uygun olacağını öngörüyorum. Bugünün haber açışı kapsamında, gün sonuna doğru 72.500 seviyesinin üzerinde kalındığı görülmedikçe ertesi güne yönelik yeni pozisyon açılmasını tavsiye etmiyor, gün sonunda 72.000’in altına sarkılması halinde ise hisse azaltımı yapılmasının uygun olacağını düşünüyorum. Tüm bunlar çerçevesinde BİST-100 endeksinin bugün 71.500 – 72.500 aralığında seyretmesini olası görüyorum.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

BIMAS, EKGYO, SISE, TTKOM

Seans Sonrasında Açıklanan Bilançolar:

AKFGY, AKSEN, BANVT, DGZTE, DOAS, KORDS

Günlük piyasa takvimi:

17:00 – (ABD) Temmuz ayı 2.el konut satışları verisi açıklanacak (Beklenti: 5.150.000)
17:30 – (ABD) Haftalık DOE petrol stokları açıklanacak
21:00 – (ABD) ABD Merkez Bankası, toplantı tutanaklarını açıklayacak
*Beklentiler: Bloomberg’den alınmaktadır

Yazarın Diğer Yazıları