Adem ÖZEN Karadeniz Holding Baş Ekonomisti Tüm yazıları

% 25 için risk almaya değmez

Geçen hafta Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentileri karşılamaması...

Bigpara Haber

Geçen hafta Cuma günü açıklanan tarım dışı istihdam verisinin beklentileri karşılamaması, verinin varlık alım programı devam ettirilecek beklentisi yaratması üzerinden BİST’e pozitif yansımıştı.

Adem ÖZEN / Eti Yatırım
Araştırma ve Kurumsal Finansman Müdürü

Hafta sonu ve dün Çin ve Avrupa’da yayınlanan hizmet sektörü PMI verilerinin bu bölgelerde iyileşme olduğunu ortaya koymasının yanı sıra Dallas Fed Başkanı Fisher’in yatırımcıları varlık alımlarının azaltılacağı yönünde tekrar uyarması, esasında varlık alımlarının devam edeceğinin fiyatlandırmasının kısa süreli yapılması gereğini gösteriyor. Yaklaşık 5 yıldan bu yana sürdürülen niceliksel genişlemenin artık sonuna gelindiğinin işaretlerinin alındığı bu dönemde, varlık alımlarının devam ettirileceği yönünde pozisyon almak, bir nevi %25 kazanma, %75 kaybetme ihtimali olan bir oyunda, %25 için oynamaya benziyor.

Bu nedenle, elbette bugünden yarına parasal genişlemenin kesilmesini beklemiyor olsam da, varlık alımlarının azaltılacak olmasının yan etkileri gelişmekte olan ülke borsalarının yükselişi önünde ket vuruyor.

Eylül – Kasım 2013 arasında azaltımına başlanması daha olası görünen varlık alımlarının, paranın rotasını son birkaç aydan bu yana ABD’ye çevrilmesine neden olması ve ABD 10 yıllık faizlerindeki artışla birlikte bu durumun devam edeceğinin öngörülmesi, önümüzdeki 6 ay – 1 yıllık zaman zarfında yüksek oranda hisse pozisyonu taşımayı riskli kılıyor. Bu nedenle, benim yatırımcılara tavsiyem bu dönemde 1/3’den fazla hisse pozisyonu taşımamaları yönündedir.

Elbette herkesin kendine göre bir risk profili vardır ve buna göre yatırım yapmaktadır ama kendi açımdan fazla temkinli olmam sebebiyle bu dönemde fazla hisse pozisyonu taşımayı çok makul görmüyorum.

Bayram öncesi hisse pozisyonunu artırmak gereksiz…

Bayram öncesinde son bir buçuk günlük işlem dönemine girmiş olmamız ve mevcut risklerin halen devam ediyor olması sebebiyle, bu iki günde mevcut hisse pozisyonlarında artırıma gidilmesini tavsiye etmiyorum. Daha normal, stabil veya yükselişte olunan bir borsa trendinde olunsa hisse alımı makul olabilir ama gelişmekte olan ülkelerden para çıkışının devam ettiği bir zamanda yeni hisse alımı yapmak riskleri artırmaktan başka bir şey olmayacaktır.

Avrupa’daki makro verilere bağlı olarak 73.500 veya 75.000…

Bugünün piyasa gündemine baktığımızda, özellikle Avrupa tarafında piyasaları etkileyebilecek önem derecesine sahip makro veriler olduğunu görüyoruz. Şayet bu veriler ABD’de olduğu üzere olumlu gelmeye devam ederse, bu durum risk iştahının azalmasını beraberinde getireceğinden günlük bazda ve bayram öncesinde 75.500 seviyesinin test edilmesini engelleyecektir. Bu kapsamda, gün içerisinde destek olarak 74.000 seviyesi izlenmeli, yarının yarım gün olduğu ve risk alımından uzaklaşılacağı da gözönünde bulundurularak, zayıflama görüldüğü takdirde hisse azaltımı düşünülmelidir. Avrupa verilerine kadar dar bir bantta hareket etmesini muhtemel gördüğümüz BİST-100 endeksinin verilerin ardından ve verilerin durumuna göre yönünü 73.500 veya 75.000’e çevirmesi mümkün görünmektedir.

Bugün için olumlu gördüğüm hisseler:

EREGL, GUBRF, HLGYO, MGROS

Haberlerin etkileyebileceği hisseler:

EREGL (Hisseye beklenen etkisi: Sınırlı Pozitif):Şirketin bağlı ortaklığı olan İskenderun Demir ve Çelik A.Ş. ile Çelik-İş Sendikası arasında yürütülen Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri anlaşma ile sonuçlandı

HLGYO (Hisseye beklenen etkisi: Sınırlı Pozitif): Halk Bankası, 05.08.2013 tarihinde 1,17 – 1,19 TL fiyat aralığından 3.000.000 adet HLGYO satın aldı ve ortaklıktaki payını %73,43’e yükseltti.

Seans Sonrasında Açıklanan Bilançolar:

ASUZU, BOSSA, DNZYO, FNSYO, GRNYO, ISCTR, MAALT, OYAYO, PKART, PRKAB, PRZMA, RAYSG, TOASO, UYUM, VKBYO

Günlük piyasa takvimi:

10:00 – (Türkiye) TCMB aylık fiyat gelişmeleri raporunu yayınlayacak
10:30 – (Almanya) Temmuz ayı inşaat sektörü PMI verisi açıklanacak
11:00 – (İtalya) Haziran ayı sanayi üretimi ve 2.çeyrek öncü GSYH açıklanacak
11:30 – (İngiltere) Haziran ayı sanayi üretimi açıklanacak
13:00 – (Almanya) Haziran ayı fabrika siparişleri açıklanacak
14:30 – (Türkiye) Temmuz ayı reel efektif kur endeksi açıklanacak
15:30 – (ABD) Haziran ayı dış ticaret dengesi açıklanacak (Beklenti: -43,0 milyar $)
17:00 – (İngiltere) 3 aylık GSYH tahmini açıklanacak (NIESR)
17:30 – (Türkiye) Temmuz ayı Hazine nakit dengesi açıklanacak
18:00 – (Türkiye) Ocak - Temmuz dönemi hava meydanları yolcu sayısı açıklanacak

Yazarın Diğer Yazıları