"Yükselişte kalıcılık için 1835 dolar seviyesi önemli"

14.10.2021 - 11:02 | Son Güncelleme :

Altının ons fiyatı yaklaşık olarak 1 ayın zirvesini görürken; gram altın fiyatlarında da yükseliş hareketi sürüyor. Gedik Yatırım Yatırım Danışmanı Karadağ, “Altın için kısa vadede bir toparlanma görülse bile 1835 dolar direncini geçememesi durumunda bu hareketin pek kalıcı olacağını düşünmüyorum” şeklinde değerlendirdi.

https://i.bigpara.com/i/55big/09022016_altin.jpg

Şenay Zeren

Altının ons fiyatı, dün açıklanan ABD enflasyon verisinin beklentilerin üzerinde gelmesiyle dalgalı bir seyir izledi. Ons altın verinin açıklanmasından sonra 1757 dolar seviyesine geriledikten sonra, 1796 dolar seviyesine kadar yükseldi. Enflasyon rakamlarında yükselişin kalıcı olabileceği endişesiyle yükseliş hareketini bugün de sürdüren ons altın, gün içerisinde en yüksek 1800 dolar seviyesini görerek 15 Eylül tarihinden beri en yüksek seviyeyi gördü. Ons altın, gün içinde en düşük 1786 dolar seviyesini görürken; saat 14.33 itibarıyla yüzde 0.33 oranında yükselişle 1799 dolardan işlem gördü.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Haberin Devamı

Gram altın fiyatları, altının ons fiyatında ve dolar kurunda yaşanan yükselişin etkisiyle 531 lira seviyesine kadar yükselerek, 2 Haziran tarihinden beri en yüksek seviyeyi gördü. 4 ayın en yüksek seviyesini gören gram altın, gün içerisinde en düşük 523 lira seviyesini görürken, şu dakikalarda yüzde 1,22 oranında yükselişle 529 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 864 lira, Cumhuriyet altını da 3 bin 563 liradan işlem görüyor.

Gram altın fiyatları, dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 522 lira seviyesinde hareket ederken; yeni güne 527 lira seviyeden başlamıştı

Haberin Devamı

YÜKSELİŞTE KALICILIK İÇİN 1835 DOLAR DİRENCİ GEÇİLMELİ
Eda Karadağ – Gedik Yatırım Yatırım Danışmanı

Son günlerde 1750-1760 dolar aralığında sıkışık bir seyir izleyen ons altın, enflasyonda yükselişin geçici değil kalıcı olabilir beklentisiyle yukarı yönlü tepkisinde hızlanmaya başladı. Dün ABD'de eylül ayı enflasyonu beklentileri aştı. Fed için kasım veya aralık ayında varlık alımını azaltmaya başlayabilir beklentileri enflasyon ve istihdam verileriyle şekilleniyor ancak dünkü veri kafa karıştırıcı olmasına rağmen dün yayınlanan Fed toplantısı tutanaklarında da varlık alımını bu yıl azaltmaya başlayacaklarına dair sinyaller bulundu.

Piyasalar bu açıdan ikilemde kalırken, Fed üyeleri arasında da ayrışmalar dikkat çekiyor. Birçok Fed üyesi, varlık alımı konusunda bu yılı işaret ederken, bazıları da risklere vurgu yaparak acele edilmemesi gerektiğini düşünüyor. Piyasada kararsız ve bu durum fiyatlara yansımaya başladı. Bundan sonraki süreçte, Fed tarafından gelecek açıklamalar bence bu konuya dair beklentileri daha net bir şekilde belirleyecektir.

Haberin Devamı

Dolar endeksinde 94,00 puanın altına doğru bir düşüş başlarken, ABD 10 yıllık tahvil faizinde de yüzde 1,60 seviyesinin altında bir seyir görülüyor. Dolar ve tahvildeki görünüm, altını beslemeye başladı ve altın bu sabah itibariyle 1786-1800 dolar aralığında işlem görüyor. Ons altın bu ayın başından beri 1750 dolar seviyesinden destek buldu ve geçtiğimiz gün 1800 dolar sınırına doğru hızlı yükseliş sonrası, kazançlarını geri vermişti. Altında hala net bir şekilde yükselişten bahsedilmesi zor.

Bir süredir izlediğim 1835 dolar ons altın için kritik bir direnç noktası olarak bulunuyor. Bu direncin aşılması durumunda ons altında yükselişin 1865 dolar direncine doğru sürmesini bekleyebiliriz. Ancak altında 1835 dolar direnci kırılmadığı sürece bu seviyeye doğru yükselişi tepki yükselişi olarak yorumlamak mümkün. Bugün 1800 dolar sınırına dayanan altın için az önce bahsettiğim dirençlerin oldukça önemli olduğunu düşünüyorum. Buna karşın, 1800 dolar üzerinde kalıcı seyir oluşturamadığı takdirde yerini satışlara bırakması muhtemel. Altında geri çekilmelerin devamında 1750 dolar sonrasında 1720 dolar dirençleri karşımıza çıkıyor. Ons altın 1750-1720 dolar destek alanının altına gevşemediği sürece yine 1750-1800 dolar bandında kararsız bir seyir oluşturabilir. Kısacası, altın için kısa vadede bir toparlanma görülse bile 1835 dolar direncini geçememesi durumunda bu hareketin pek kalıcı olacağını düşünmüyorum.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

Hisse Başarıyla eklendi