Yatırımda esas almanız gereken konu: Reel getiri

06.09.2021 - 17:12 | Son Güncelleme :

Bir yatırımcının, yaptığı yatırımlarda esas alması gereken konu ‘reel getiri’dir. Bir ülkede enflasyon ve faiz oranları pozitif kaldığı sürece, bugün sahip olduğunuz 1 birim paranın değeri, yarınki 1 birim paranın değerinden daima daha değerli olup, daha fazla alım gücüne sahip olacaktır.

https://i.bigpara.com/i/55big/lira_9788.jpg

Reel getiri en basit tanımıyla, yaptığınız herhangi bir yatırımdan elde edilen ya da elde etmeyi beklediğiniz getirinin, beklenen ya da gerçekleşen enflasyondan arındırılmış halidir. Eğer sağlanan getiri, yatırım süresi boyunca beklenen ya da gerçekleşen enflasyon oranından yüksekse pozitif reel getiriden bahsedebiliriz; tam tersi durumda yani getiri beklenen ya da gerçekleşen enflasyon oranından düşükse negatif reel getiri söz konusu olmuş demektir.

Yaptığı tasarrufu evinde ya da vadesiz mevduat hesabında tutan, herhangi bir yatırımda bulunmayan tasarruf sahibi, enflasyondan negatif etkilenmiş demektir. Yani yüzde 10 enflasyon olan bir ekonomide, 50.000 TL biriktiren bir yatırımcının birikiminin gücü de yüzde 10 oranında değer kaybetmektedir. Özetlemek gerekirse, tasarruf sahipleri yatırımlarını oluşan enflasyona karşı korumalıdır.

 

Hisse Başarıyla eklendi