Parlayan Yıldız: Dolar Endeksi

17.11.2021 - 10:34 | Son Güncelleme :

Bu yılın ortalarında 89 seviyelerinde olan dolar endeksi bugün 96 seviyelerini test etti. Burada yazdığım yazılar ve sosyal medyada yaptığım yorumlarda sürekli olarak dolar endeksi lehine görüş bildirmiştim. Tabii bu görüşlerimin arkasında yatan bazı önemli argümanlar var.


Mart 2020’de pandemi patlayınca ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere majör merkez bankaları faizleri 0’a yaklaştırırken, ciddi miktarlarda parasal genişleme yaptı. Bu politikanın sonucunda piyasalar ve ekonomiler toparlandı. Tabii kaçınılmaz sonuç olarak da enflasyon riski ortaya çıktı.

Tüm dünyada enflasyon sorunu yaşandığı gibi ABD’de de enflasyon son 31 yılın en yüksek seviyelerinde ve bu yükselişin devam etmesi bekleniyor. Bundan aylar önce Fed Başkanı Powell, ‘’enflasyon geçici’’ derken biz hep bunun tersini savunmuştuk. Ve gelinen noktaya baktığımızda Fed tarafından artık ‘’geçici’’ ifadesinin kullanılmadığını ve tahvil alımlarını azaltmaya başladıklarını gördük. 

Enflasyonun yanı sıra ABD’de hem istihdam piyasası hem de öncül ekonomik veriler güçlü sinyaller veriyor. Bunları birleştirdiğimizde dolar endeksindeki güçlenme ortaya çıkıyor. Fed tahvil alımlarını her ay 15 milyar dolar azaltacağını açıklamıştı. Bunun miktarının biraz artırılarak Haziran 2022’den önce tahvil alım programının bitme ihtimalini yüksek görüyorum. Her ne kadar Fed piyasaları endişeye götürmemek için faiz artırımı yapmayacağız dese de ben gelecek yılın ortalarında bir faiz artırımı gelebileceğini düşünüyorum. 

Haberin Devamı

Sonuç olarak; yukarıdaki gelişmelerle birlikte dolar endeksi özellikle son iki haftada çok ciddi bir şekilde değer kazandı. Orta-uzun vadede yukarı yönde eğilimin sürmesini bekliyorum. Fakat bu sabah sosyal medyada paylaştığım üzere, dolar endeksi teknik olarak ilk hedefimize ulaştı. Mevcut seviyelerden kısa vadede kar satışları gelme ihtimali söz konusu. Fakat bu satışlar orta-uzun vade görünüm için dolar endeksi lehine alım fırsatı vermeye devam edebilir.

 

 

Hisse Başarıyla eklendi