***FIP*** FİBA PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. (Fon Sürekli Bilgilendirme Formu)

***FIP*** FİBA PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. (Fon Sürekli Bilgilendirme Formu)

Bigpara Haber

***FIP*** FİBA PORTFÖY YÖNETİMİ A.Ş. (Fon Sürekli Bilgilendirme Formu)

Fon Sürekli Bilgilendirme Formu
Fona İlişkin Bilgiler
Fona İlişkin Kamuyu Aydınlatma Esasları
Fonun yatırım stratejisi, karşılaştırma ölçütü veya eşik değer, yatırım amacı, yatırım sınırlamaları, riskleri, katılma paylarının alım satımı, fona katılma ve fondan ayrılma şartları ile fon yönetim ücreti oranı ve risk limitlerinin artırılmasına ilişkin olarak KAP?ta ilan edilen bilgilerde değişiklik yapılabilmesi için yapılacak değişikliklere ilişkin duyurunun, değişikliğin yürürlüğe giriş tarihinden en az 30 gün önce fonun KAP sayfasında ilan edilmesi zorunludur. Şu kadar ki karşılaştırma ölçütü veya eşik değer, fon dönüşümleri haricinde sadece izleyen hesap döneminin başından itibaren geçerli olmak üzere değiştirilebilir.
Temel Alım Satım Bilgileri
Alım Satım Saatleri
Alım Satım Yerleri
Alınabilecek Asgari Pay Adedi
Nemalandırma Esasları
Diğer Önemli Bilgiler
Katılma Payı Alım Satım Esasları Yatırımcılar adına katılma payı alım ve satım işlemleri bu izahnamenin 5.2. maddesinde yer alan esaslar çerçevesinde hesaplanan fiyat üzerinden, saat 15:00'a kadar gerçekleştirilebilir. Kurucu'nun kendi adına yapacağı işlemler de dahil alınan tüm katılma payı alım satım talimatlarına alım ve satım talimatları için ayrı ayrı olmak üzere müteselsil sıra numarası verilir ve işlemler bu öncelik sırasına göre gerçekleştirilir. Alım ve satım emirleri pay sayısı ya da tutar olarak verilebilir. Yatırımcıların fon payı alım ve satım talimatları 1 pay ve katları şeklinde gerçekleştirilir. Alım talimatının verilmesi sırasında, talep edilen katılma payı bedelinin Kurucu tarafından tahsil edilmesi esastır. Diğer yandan Fiba Portföy Yönetimi'nde özel portföy yönetimi hesabı olan müşteriler için, iş günlerinde 15:00-18:00 arasında portföy yöneticisinin vereceği karara göre fona geç giriş veya çıkış yapılabilir (‘Geç Pencere'). Portföy yöneticisi, Geç Pencere'de yapılacak alım ve satımlarda, giriş yapılacak miktarın fiilen hazır olup olmadığı, ilgili günün şartlarında giriş ve çıkışlardan fonun içveriminin kaydadeğer şekilde etkilenip etkilenmeyeceği ve o tarihteki saat ve işlem büyüklüğüne göre nakit hareketlerinde sorun yaşanıp yaşanmayacağı gibi faktörleri göz önünde bulundurarak alım satımları yapıp yapmamaya veya sadece belli miktar ve zamandakileri yapmaya serbestçe yetkilidir.
Fiba Portfoy Yönetimi A.Ş
1
Nemalandırma yoktur.
Fon satış başlangıç tarihinde bir adet payın nominal fiyatı (birim pay değeri) 1 TL'dir. Takip eden günlerde fonun birim pay değeri, fon toplam değerinin katılma paylarının sayısına bölünmesiyle elde edilir. Fon'un satış başlangıç tarihi 02/11/2023'dür. 10 Fon katılma payı alım satım talimatları sadece, Fiba Portföy Yönetimi A.Ş. tarafından, özel portföy yönetimi sözleşmesi çerçevesinde portföy yönetimi hizmeti verilen nitelikli yatırımcıların portföylerinde yer almak üzere sadece Fiba Portföy Yönetimi A.Ş.'nin talimatıyla verilebilir. Ayrıca, Kurucu fon katılma paylarını kendi portföyüne de dahil edebilir
Fonun Yatırım Stratejisi ve Risk Değeri
Yatırım Stratejisi
Risk Değeri
Kurucu, fonun katılma payı sahiplerinin haklarını koruyacak şekilde temsili, yönetimi, yönetiminin denetlenmesi ile faaliyetlerinin içtüzük ve izahname hükümlerine uygun olarak yürütülmesinden sorumludur. Kurucu fona ait varlıklar üzerinde kendi adına ve fon hesabına mevzuat ve içtüzüğe uygun olarak tasarrufta bulunmaya ve bundan doğan hakları kullanmaya yetkilidir. Fonun faaliyetlerinin yürütülmesi esnasında portföy yöneticiliği hizmeti de dahil olmak üzere dışarıdan hizmet alınması, Kurucunun sorumluluğunu ortadan kaldırmaz. 2.2. Fon portföyü, kolektif portföy yöneticiliğine ilişkin PYŞ Tebliği'nde belirtilen ilkeler ve fon portföyüne dahil edilebilecek varlık ve haklara ilişkin Tebliğ'de yer alan sınırlamalar çerçevesinde yönetilir. Fon, Tebliğ'in ilgili hükümleri çerçevesinde nitelikli yatırımcılara tahsisli olarak satılacak serbest özel fon statüsündedir. Fon'un yatırım stratejisi; Fon portföyünün tamamı devamlı olarak vadesine en fazla 184 gün kalmış likiditesi yüksek para ve sermaye piyasası araçlarına yatırılır. Fon portföyünün günlük olarak hesaplanan ağırlıklı ortalama vadesi en fazla 45 gündür. Portföyün ağırlıklı ortalama vadesi sermaye piyasası araçlarının ayrı ayrı ortalama vadeleri dikkate alınarak bulunur. Fon portföyüne vadeye kalan gün sayısı hesaplanamayan varlıklar dahil edilemez. Fon portföyüne sadece TL cinsi varlıklar ve işlemler dahil edilecektir.
2
Fon portföyünün yönetiminde ve yatırım yapılacak sermaye piyasası araçlarının seçiminde, Tebliğ'in 4. maddesinde belirtilen TL varlıklar ve işlemler ile 6. maddesinde tanımlanan fon türlerinden Serbest Şemsiye Fon niteliğine uygun bir portföy oluşturulması esas alınır. Fon, Tebliğ'in 25. maddesinde yer alan serbest fonlara dair esaslara uyacaktır. Fon, makroekonomik ve finansal piyasaları etkileyen diğer faktörlerin analizi ve beklentilere göre yatırım öngörüsü doğrultusunda TL cinsi para ve sermaye piyasası araçlarına, taraf olunacak sözleşmelere, finansal işlemlere ve menkul kıymetlere yatırım yaparak sermaye kazancı ve faiz geliri sağlamayı ve portföy değerini artırmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda temel ve teknik analiz yöntemleri kullanılarak fiyatı yükselmesi beklenen varlıklara yatırım yapılarak gelir yaratmaya çalışılacaktır. Fon, TL varlık yönetiminde kamu ve/veya özel sektör iç borçlanma araçları ile para piyasası araçlarını ağırlıklı olarak kullanarak ve kısa vadeli varlık dağılımı stratejisi altında serbest fon yapısının izin verdiği esnekliklerden faydalanarak aktif varlık dağılımı ile getiri yaratmayı hedeflemektedir. Ayrıca, bu varlıklara dayalı yatırım araçlarına yatırım yapabilir. Fon makroekonomik, sektörel, ihraççı bazlı beklentilere ve faiz farklarına bağlı olarak, finansal endekslere dayalı vadeli işlemlerinde ve opsiyonlarında kaldıraçlı olarak kısa ya da uzun pozisyon alabilir. TL cinsi varlık ve işlemler içinde kamu ve özel sektör borçlanma araçları, varlığa dayalı menkul kıymetler, varlık teminatlı menkul kıymetler, ipoteğe dayalı veya ipotek teminatlı menkul kıymetler, gelir ortaklığı senetleri, yurt dışında ihraç olan TL cinsi menkul kıymetler, varantlar, yapılandırılmış yatırım araçları, sertifikalar, repo, ters repo, TL mevduat/katılma hesapları yer alabilir. Bu varlıklara dayalı borsada işlem gören veya tezgahüstü türev işlemler yapılabilir. 5 Fon portföyünde yabancı para birimi cinsinden varlık ve altın ile diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye piyasası araçlarına yer verilmeyecektir. Ayrıca, fon portföyünde yabancı para birimi cinsinden varlık ve altın ile diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye piyasası araçlarına yönelik organize ve/veya tezgahüstü türev araçlara yer verilmeyecektir.
Fon portföyüne alınacak finansal varlıklar Sermaye Piyasası Kurulu'nun düzenlemelerine ve bu izahnamede belirtilen esaslara uygun olarak seçilir ve portföy yöneticisi tarafından mevzuata uygun olarak yönetilir. Yönetici tarafından, Fon portföyünde yer alabilecek varlıklar devamlı olarak vadesine en fazla 184 gün kalmış likiditesi yüksek TL cinsinden para ve sermaye piyasası araçlarından oluşur. Fon portföyünde yabancı para cinsinden varlık ve altın ile diğer kıymetli madenler ve bunlara dayalı sermaye piyasası araçlarına yer verilmeyecektir. Fon, Tebliğ ve Rehber hükümleri çerçevesinde Tebliğ'in 4. maddesinin 2. fıkrasında yer alan ve bu izahnamenin 2.3. maddesi kapsamında yatırım yapılabilecek tüm enstrümanlara yatırım yapabilecektir. 2.3. Fonun eşik değeri %100 BIST-KYD 1 Aylık Mevduat TL Endeksi + %1,5'tir. Performans Tebliği uyarınca, Fon serbest fon olduğu için Performans Tebliği'nde belirlenen eşik değer alt sınırına ilişkin esaslar uygulanmaz. 2.4. Portföye riskten korunma ve/veya yatırım amacıyla Türk Lirası cinsinden forward, faiz ve finansal endekslere dayalı türev araçlar (vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri), swap sözleşmeleri, varant, sertifika, ileri valörlü tahvil/bono dahil edilebilir. 2.5. Portföye borsa dışından dayanak varlığı TL cinsinden olan ve vadeye kalan gün sayısı hesaplanabilen türev araç (vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri), saklı türev araç, swap sözleşmesi, varant, sertifika, yapılandırılmış borçlanma/yatırım araçları, dayanak varlığı endeks, faize dayalı menkul kıymetler ve endeksleri olan türev ürünler) ve/veya repo/ters repo dahil edilebilir. Borsa dışı sözleşmeler fonun yatırım stratejisine uygun olarak fon portföyüne dahil edilir. Sözleşmelerin karşı taraflarının, herhangi bir ilişkiden etkilenmeyecek şekilde objektif koşullarda yapılması ve adil bir fiyat içermesi ve fonun fiyat açıklama dönemlerinde gerçeğe uygun değeri üzerinden nakde dönüştürülebilir olması zorunludur. Ayrıca, borsa sözleşmelerin karşı tarafının denetime ve gözetime tabi finansal bir kurum (banka, aracı kurum v.b.) olması ve fonun fiyat açıklama dönemlerinde "güvenilir" ve "doğrulanabilir" bir yöntem ile değerlenmesi zorunludur.
Fon hesabına kredi alınması mümkündür.
Fon portföyüne dayanak varlıkları TL cinsi varlıklar olan ve vadeye kalan gün sayısı hesaplanabilen yapılandırılmış yatırım araçları dahil edilebilecek olup, yapılandırılmış yatırım araçlarının; Fon'un yatırım stratejisine ve risk yapısına uygun olması, Borsa'da işlem görmesi, ihraççısının ve/veya varsa yatırım aracının, Fon Tebliği'nin 32'nci maddesinde belirtilen derecelendirme notuna sahip olması ve derecelendirme notunu içeren belgelerin Kurucu nezdinde bulundurulması ve tabi olduğu otorite tarafından yetkilendirilmiş bir saklayıcı kuruluş nezdinde saklanması gereklidir. Türkiye'de ihraç edilmiş yapılandırılmış yatırım araçlarına ilişkin olarak borsada işlem görme şartı aranmaz. Bununla birlikte Türkiye'de ihraç edilmiş yapılandırılmış yatırım araçlarının ihraç belgesinin Kurulca onaylanmış olması, fiyatının veri dağıtım kanalları aracılığıyla ilan 6 edilmesi, ihraççısının ve/veya varsa yatırım aracının, Fon Tebliği'nin 32'nci maddesinde belirtilen derecelendirme notuna sahip olması ve derecelendirme notunu içeren belgelerin Yönetici nezdinde bulundurulması, fonun fiyat açıklama dönemlerinde Finansal Raporlama Tebliği düzenlemeleri çerçevesinde gerçeğe uygun değeri üzerinden nakde dönüştürülebilir nitelikte olması zorunludur. Yapılandırılmış yatırım araçlarının dayanak varlıkları, özel sektör ve kamu borçlanma araçları, faiz ve finansal endekslerden oluşabilmekte olup, söz konusu dayanak varlıkların getirisi ile birlikte bir türev aracın kombinasyonundan oluşan yapılandırılmış yatırım araçları da portföye dahil edilebilecektir.

http://www.kap.org.tr/Bildirim/1359260