Volkan KUĞUCUK ALB Forex Altın ve Emtia Piyasaları Müdürü Tüm yazıları

Yükseliş ihtimali devam ediyor mu?

Son yazımızda altın fiyatlarının 1.690 $ ons seviyesine kadar yükselişinin muhtemel olduğunu belirttik

Bigpara Haber

Son yazımızda altın fiyatlarının 1.690 $ ons seviyesine kadar yükselişinin muhtemel olduğunu belirttik.



Volkan Kuğucuk / Stratejist
twitter.com/vkugucuk

Geldiğimiz noktada kritik eşik olarak kabul ettiğimiz 1.700 – 1.710 $ ons bandı önemini korumaya devam ediyor.

ABD verileri ve kur savaşları

Fed cephesinden dün gelen verilerde işsizlik başvurularının beklentilerin altında gelmesi ve konut başlangıç rakamlarının iyimser tablo ortaya çıkarmasının ardından altın fiyatları dün sert düşüşün hemen ardından hızlı toparlanma ile 1.696$ ons seviyelerine kadar yükseldi.

Piyasada özellikle iyimser gelen verilerden sonra ABD’nin parasal genişlemeyi sonlandırabilir beklentisi fiyatlardaki dalgalanmanın en büyük nedeni.

Şimdi birazda rakamlardan gidelim. ABD yönetimi % 6,5 işsizlik rakamını hedef olarak kabul ediyor. Bu hedefe yılsonu itibariyle ulaşmak için her ay ortalama 260-270 bin kişinin yeniden iş bulması gerekir. Bu durum şimdilik güzel bir hayalden öteye gitmez kanısındayım. Bu hedefin 2013 yılının sonuna kadar tutturulabilmesi  için ekonomide çok ciddi bir toparlanma hamlelerini görmemiz gerekiyor.

Bu süreçle birlikte enflasyonist bir baskı olmadığı müddetçe bu yıl içinde parasal genişlemenin son bulacağı zayıf bir ihtimal olarak değerlendirilebilir.

Diğer noktada 2010 yılında Brezilya Maliye bakanı Guido Mantega tarafından ortaya atılan kur savaşı bugünlerde popüler hale gelmeye başladı. Dünya ekonomisinde söz sahibi ülkerde varolan genişlemeci para politkasının ardından sürecin ilerleyen zamanda dahada keskin hatlara sahip olacağını ifade edenlerin sayısı az değil. Nedir bu kur savaşları derseniz ? Ülkelerin kendi para birimlerinin değerini, yabancı para birimlerinin karşısında düşük tutmaya çalışmaları ve başka ülkelerle rekabette avantaj sağlamaya çalışmalarıdır.Yani kura doğrudan müdahaleler bu yıl içinde sıklıkla yaşanabilir. Yaşanması muhtemel süreçte altın fiyatlarıda bu durumdan etkilenebilir.

Yükseliş ihtimali devam ediyor mu?

Yaşanan süreçte ve gelinen noktada altın fiyatlarındaki yükselişin olgunlaşabilmesi için mutlak suretle 1.700 – 1.710 $ ons direnç bandının üzerinde kalması gerektiğini tekrar vurgulamak istiyorum. Eğer ki ; senaryolar dahilinde olan bu hareket gerçeğe dönecek olursa fiyatların 1.740 – 1.740 $ ons seviyesine kadar gitmesi ihtimaller dahilindedir.

Teknik Rakamlar

Son 3-4 günden bu zamana kadar geçen sürede yukarı hareket sinyalimiz devam etmektedir. Bu süreçte 1.700 – 1.710 $ ons direncinin üzerinde kalıcı hareketin sağlanması halinde yukarı trendin devam etmesi beklenebilir. Mevcut koşullarda 1.740 – 1.750 $ ons seviyesini hedef olarak kabul edebiliriz.


Özellikle belirtmek istediğim şayet 1.700 – 1.710 bandı üzerinde bir hareketin oluşmaması halinde pozsiyonlarda sat/al denemek faydalı olabilir. Olası geri çekilme sürecinde bugün için 1.670 $ ons seviyesi destek görevi görmektedir.

Güniçinde twitter.com/vkugucuk hesabından altın ile ilgili gelişmeleri yorumlamaya devam edeğiz.

Tekrar görüşmek ümidiyle,bol kazançlı günler dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları