Volkan KUĞUCUK ALB Forex Altın ve Emtia Piyasaları Müdürü Tüm yazıları

Yükseliş desteklenebilir

Gelen satış baskıları beklentimiz doğrultusunda 1.610 $ ons bandı üzerinde dengelendi

Bigpara Haber

Dün itibariyler yeniden 1.624 $ ons seviyesine kadar olan yükselişin ardından gelen satış baskıları beklentimiz doğrultusunda 1.610 $ ons bandı üzerinde dengelendi.

 

Volkan KUĞUCUK / Piyasa Analisti
twitter.com/vkugucuk

Varsa Yoksa FED

Kısaca altın fiyatlarının yönü açısından önümüzde iki tane kritik süreç var. Bunlardan ilki Yunasnitan seçimleri. Seçimlerin sonuçları her geçen gün değişiyor. 17 Haziran’daki seçim sonuçları piyasalar tarafından merakla bekleniyor.

Diğer kritik süreç ise FED açıklamaları 20 Haziran’daki açıklamalar diğer odak noktası. ABD’deki ekonomik yavaşlama gelen verilerden de görülebiliyor. Bu nedenle FED’in ekonomiye müdahale edecek beklentisi nedeniyle dün ABD borsalarında yaşanan yükseliş bu beklentiyi fiyatlıyor. Altın fiyatlarında ise beklentinin yarattığı iyimserlik nedeniyle kısmide olsa yukarı yönlü bir hareket görüntüsü var.

Sonuç olarak önümüzdeki hafta özellikle FED’in açıklamaları piyasalara yön verecektir. Piyasaların beklentisi olan ekonomiye müdahale iyimserliğine bakalım FED doğrudan cevap verebilecek mi ? Yoksa yine yuvarlak konuşmalarla günümü kurtaracak merakla bekleyeceğiz.

Teknik Noktalar

Bugün için 1.614 $ ons bölgesi üzerinde kalmamız 1.624 $ ons direncinin üzerindeki bir hareketi beraberinde getirecektir. Bu durumda daha önceleri denediğimiz 1.640 $ ons seviyeesinin tekrar gündeme geleceğini düşünüyorum.

Özellikle 1.640- 1.650 $ ons bandı oldukça önemli. Yükseliş beklentisnin kuvvetlenebilmesi için mutlaka üzerinde hareket kabiliyetinin olması gerekmektedir.

Görüşüm 1.640 – 1.650 $ ons bölgesi kırılmadıkça yükselişin devamından söz etmek için erken . 1.614 seviyesinin altına olası geri çekilmede 1.600 $ ons seviyesine kadar düşüş ihtimali unutulmasın.

Sonuç itibariyle iyimser hareketin yükselişi desteklemesi muhtemel. Bu nedenle pozisyonlar 1.640 – 1.650 $ ons seviyesine kadar korunabilir.

Not:

Değerli yatırımcılar çok kritik günleri yaşıyoruz. Bir yandan Yunanistan, İspanya diğer yandan FED perde arkasında İtalya vs vs. gündem hızla akarken fiyatlamalarda bir o kadar hızlı. Şu anda FED iyimseliği nedeniyle piyasalarda risk alma iştahının arttığını söylemek mümkün. Ancak FED’in nasıl ve ne şekilde açıklama yapacağı belirsiz. Yunasitan seçimlerini kim tam anlamıyla bilebilir. Yada FED’in tamam ekonomiye müdahale ediyorum. Hemen yeni bir paral genişleme yapıyorum diyeceğini öngörebilir. Eldeki verilerden piyasa hareketlerinden fiyatların yönü hakkında tahminde bulunuyoruz. 

Genetik yapımızdan olsa gerek aldığımız hisse senedi, altın , döviz vs… sürekli yükselsin beklentisi içindeyiz. Uzun vadeli yatırımlar için aldığınız ne ise bekletinizi ve süresini ona göre ayarlamak durumundasınız. Kısa vadede işlem yapanlar belirledikleri noktalar arasında alım satım yaparak kar yapmaya çalışırlar. Ama her zaman bu işlermlerin doğru olacağının garantisi yok.. Dünyadaki tüm portföy yöneticileri aldığı pozisyonlarda iki yönlü düşünmek zorundalar. Hiçbirimiz piyasaları kendi isteğimiz doğrultusunda hareket ettiremeyiz böyle bir gücümüz yok. Bu işin doğası tek cümle ile bu. Zararı durdur kavramı yada belirtilen destek seviyelerinin altına geri çekilmede satışların artacağı ihtimalini vurguladığımız zaman neden birileri rahatsız oluyor ben anlayamıyorum. 
Tekrar görüşmek ümidiyle,bol kazançlı günler dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları