Volkan KUĞUCUK ALB Forex Altın ve Emtia Piyasaları Müdürü Tüm yazıları

Tepki alımları gelebilir...

Bigpara Haber

Altın piyasalarında yaşanan olayları değerlendirerek başlayalım. Ne oldu yada perde arkasında neler var ? Beklentiler yada beklentimiz 1.800 $ ons seviyesinde iken yaşanan gelişmeler ne anlam taşıyor?.


Volkan Kuğucuk / Turkish Yatırım - Kapalıçarşı Şb. Yönetmeni
twitter.com/vkugucuk


Son yazımızdan bu yana iki temel faktör üzerinde durmak gerekiyor. Bunlardan ilki ABD’de yaşanan mali uçurum korkusu. Bu durum ister istemez emtia fiyatları için ilk adımda olumsuz olarak algılanabilir. Özellikle Euro/Dolar paritesinin yukarı yönlü hareketinde risk iştahının dışında mali uçurum korkularının da etken olduğunu söylemek mümkün.

Diğer nokta ise teknik olarak açıklayabileceğimiz satışların gelmesi. Özellikle 1.750 $ ons bölgesinin üzerinde kalmak altında 1.800 $ ons seviyelerinin günceme getirecekti. Ancak bu bölgenin üzerinde kalmak yeterli bir ölçüt olarak kabul edilmedi. Yükseliş için yeni alıcıların piyasaya girmemesi bir anda satıcıları aktif hale getirdi. Gelen satışlar sonrasında birazda panikle fiyatlar bugünlere geldi.

Önümüzde atlatılması gereken en büyük eşik ABD’nin mali uçurum endişelerinin bir şekilde çözüme kavuşması. Çözüm yolunun açılması risk iştahı yeniden artabilir. Aksi halde ise bir miktar satışların ardından tekrar güvenli liman olgusu altın için yükselişe neden olabilir.

07/12/2012 tarihinde açıklanacak olan ABD tarım dışı istihdam veriside önemle takip edilecektir. Beklenti 90.000 olmakla birlikte rakamların beklentilerin dışında ciddi bir sapma ile gelmesi altında oynaklığa neden olabilir.

Şimdi ne yapılmalı?

Teknik anlamda 1.690 $ ons seviyesinin altında kalmamı halinde sırasıyla 1.670 ve daha aşağıda 1.650 $ ons seviyeleri önemli. Biraz daha konuyu açıklayalım. 1.680 $ ons  200 günlük maliyet bölgesi olmakla birlikte 1.670 $ ons seviyeside daha önce tepkinin geldiği yer. Dolayısıyla artık orta vadeli sayabileceğimiz önemli destek noktalarında gezinmeye başladık. Diyelim ki daha aşağı noktalara geldik. Bu durumda 1.650 $ ons seviyesi 3 yıllık trend desteği olarak gözümüze çarpıyor.

Bu noktadan hareketle 1.680 – 1.670 seviyeleri alım için uygun bölge olarak kabul edilebilir. Bu seviyelere yaklaşıldıkça tepki alımlarının etkinlik kazanabileceğini söyleyebiliriz. Böyle bir senaryoda 1.700 – 1.705 $ ons üzerinde 1.720 4 ons seviyeleri hedef haline gelecektir diye düşünüyorum.

Sonuç itibariyle alım için uygun yerlerde olmamızla birlikte tepki alımları beraberinde gelebilir.

Altın ile ilgili gün içindeki hareketleri twitter.com/vkugucuk hesabından değerlendirmeye devam ediyoruz.

Tekrar görüşmek ümidiyle bol kazançlı günler dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları