Volkan KUĞUCUK ALB Forex Altın ve Emtia Piyasaları Müdürü Tüm yazıları

Risk iştahı azalıyor mu ?

Gündem o kadar hızlı ilerliyor ki bizler hangi veriye göre yorum yapalım diye kara kara düşündüğümüz zamanlardayız

Bigpara Haber

O oldu şu oldu bu oldu. Gündem o kadar hızlı ilerliyor ki bizler hangi veriye göre yorum yapalım diye kara kara düşündüğümüz zamanlardayız.



Volkan KUĞUCUK / Piyasa Analisti
twitter.com/vkugucuk

ABD istihdam verileri kötü , konut satışları iyi vs. Bugünlerde altın ile ilgili düşüncelerimizde beklentimiz dışında bir fiyat hareketi olmadı.

Risk İştahı Azalıyor mu ?

ABD dolar endeksine baktığımızda son 1,5 yılın zirvesine yerleştiğini görmekteyiz. Bu durum altın fiyatları adına olumsuz bir süreç. Güçlü olan paranın emtialar yerine doları tercih ettiğini düşünebiliriz. Bunun yanında carry trade olarak kullanılan düşük faizli ABD doları al yüksek faizli para birimine geç devrinin şu anda azaldığı gerçeği ABD dolarının tahtını sağlamlaştırıyor.

Bu süreç ne kadar devam eder kestirmek güç. Avrupa’nın dahada kötüye gitmesi negatif faize rağmen ABD dolarına olan talebi arttıracak gibi görünüyor. Özellikle Avrupa’nın zamanında almadığı kararlar tüm dünyayı derinden etkilemekte.

Teknik Noktalar..

Teknik açıdan 11 günden bu yanan bir sıkışma sürecinin varlığı devam ediyor. Bir önceki yazımzıda 1.560- 1.570 $ ons seviyeleri üzerinde hareket ettiğimiz taktirde yükseliş yönünde bir beklentim olduğunu sizlerle paylaştım. Ancak burada hemen arkasından bu düşüncemizi kuvvetlendirebilmek için bu seviyenin üzerinde kalma gayretini görmemiz gerekiyor diye ekledim.

Şu anda altın fiyatlarının yükseliş beklentisini devam ettirebilmesi için bugünlerde 1.570 – 1.575 $ ons bandı üzerinde kalması gerekmektedir. Son günlerdeki hareketleri incelediğimizde yakın zamanda yeni bir fiyat hareketinin oluşacağını söylyebilirim. Hareketin yönü hakkında bu günlerde net bir şey söylemek zor. Ancak 1.543 $ ons seviyesinin altında hareket edilmesi durumunda satış baskının ivme kazanmasını beklemekteyim. Bu harekette 1.523 $ ons desteğinin gücü sorgulanacaktır.

Değerli yatırımcılar tabanda oluşan sıkışma yakın zamanda yeni bir fiyat hareketi başlatacaktır. Bu nedenle önerim 1.543 $ ons bölgesinin altında alım için aceleci davranmayın. Olası geri çekilme sürecinde 1.523 $ ons desteğine kadar düşüş süreci devam edecektir. Bu desteğin kırılması halinde beklenen fiyat hareketi aşağı yönde oluşacaktır.
Eğer ki ; 1.590 – 1.600 $ ons bandı üzerinde hareket edersek bu durumda fiyat hareketi yükseliş yönünde olacaktır.

Şimdi bu yazıdan altının yönü hakkında çok çeşitli sorular alacağım.Siz sormadan ben söyleyeyim. Şahsi kanaatim yukarı hareketlerde zayıf kalan bir görüntü mevcut. Bu nedenle bir müddet riskten uzak durmanızı tavsiye etmekteyim.

TL/Gram ile ilgili

Dolar TL kurunun 1,86-1,87 seviyelerinde hareket etmesi $ ons seviyesinde geri çekilmeenin etkisini azaltmaktadır. Bu süreçte TL/Gram yatırmcılarına tavsiyem 94-95 seviyelerini satış fırsatı olarak değerlendirebilir. Net konuşmak gerekişe 1.590- 1.600 $ ons bandı yukarı yönlü aşılmadıkça yükseliş yönünde b ir hareketten ihtimalinden söz etmek mümkün değil.

Tekrar görüşmek ümidiyle,bol kazançlı günler dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları