Volkan KUĞUCUK ALB Forex Altın ve Emtia Piyasaları Müdürü Tüm yazıları

Mevcut pozisyonlar korunabilir

ABD istihdam verilerinin sağlıksız gelmesi fiyatlar üzerinde ciddi dalgalanmaya neden oldu

Bigpara Haber

ABD istihdam verilerinin sağlıksız gelmesi fiyatlar üzerinde ciddi dalgalanmaya neden oldu.



Volkan KUĞUCUK / Piyasa Analisti
twitter.com/vkugucuk

Düşüncem ve beklentim dışında gerçekleşen fiyat hareketi 69.000 gelen istihdam rakamını dikkate aldığımızda normal. Peki veriler tam beklenti düzeyinde gelseydi o zaman altın ne yönde hareket edecekti? Dar bir band içinde yön bulmaya çalışacaktı. Gelen veri ile QE3 bekleyen lobi harekete geçince altında belkide 2 – 3 günlük yükseliş birkaç saat içinde oldu. 

Değerli yatırımcılar bizlerin yaptığı bir analizden ibarettir. Zaman zaman sapmaların olması gayet doğal. Eleştirilerinizi dikkate her zaman dikkate alıyorrum. Bizlerin yanılmasıda doğru tahminleride piyasaların içinde olan bir gerçek. Tekrar belirtmek isterim ki “ verilerin sağlıksız devam etmesi” sert dalgalanmaları beraberinde getirecektir.

Gelen veriler ve etkileri...

Bu köşeyi takip edenler bileceklerdir “ köprünün altından çok sular akar “ deyimini defalarca tekrarladım. Geldiğimiz noktada beklentinin çok çok altında gelen veriler altın fiyatlarını ciddi oranda yükseltti. Ha bugün ha yarın QE3 beklentisi içinde olan piyasalarda bu veriyi güzelce kullandı.

Dünya ekonomileri ciddi şekilde kan kaybetmeye devam ediyor. Bu kaybın ne zaman ve ne şekilde sonlanacağı belli değil. Merkel atılacak adımlarda tabir yerindeyse “ipe un sererken” Avrupa’daki yara büyümeye tedavisi zor hale gelmeye başladı.

Şimdi gözler FED Başkanı Bernanke’nin yapacağı açıklamalarda. Burada herkesin gözü kulağı üçüncü parasal genişlemeye dair ipuçlarında olacak. FED tarafında hala “ gelen veriler aşırı uçlarda değil” açıklamaları yapılsada piyasalar üzerinde QE3 baskısı Bernanke konuşana kadar devam edecektir.

ABD Dolarına olan talep son bir iki gündür hız kesmişe benziyor. Göstergelerdeki zayıflama dolar endeksinde bir miktar geri çekilmenin olabileceği yönünde sinyaller üretmektedir. Bu durumda 81,80 desteğine kadar düşüş olasılığı yüksek. Bu görüntü yeniden risk iştahına neden olabileceğinden altın fiyatlarının yükselişi için olumlu.

Teknik Noktalar

Teknik açıdan yükselişn devamı için 1640 – 1650 $ ons direncinin mutlak suretle aşılması gareketmektedir. Bu seviye 2008 Ekim ayından başlayan yükseliş kanalını ifade etmektedir. Şayet bu bölge üzerinde kalıcı bir hareket olursa  yükselişin ivme kazanarak devam etmesini bekleyebiliriz.

Değerli yatırımcılar 1.640 – 1.650 $ ons direnci üzerinde hareketin olmaması halinde yükselişlerin tipik bir tepki yükselişi olması ihtimali akıllardan çıkarılmamalıdır.

Geldiğimiz noktada Cuma günü yaşanan yükseliş yabana atılacak bir fiyat hareketi değil. 1.630 bölgesinden gelen satışlar sonrasında birkaç gün 1.600 – 1.630 bandı arasında bir yatay hareketin (sindirme) olma ihtimalinin olabileceğini düşünüyorum.

Böyle bir durumda 1.600 $ ons bandı aşağı kırılmadığı müddetçe mevcut pozisyonlar korunabilir.  Dolar endeksinin geri gelmesi 1.600 $ ons üzerinde kalma isteğini  destekleyebilir. 

Ancak  gözler ve kulaklar yine okyanus ötesinde FED’den gelecek açıklamarda olacak. Buradan QE3 konusunda beklentilere cevap alınamazsa yeniden 1.600 $ ons bamdının altına gevşeme ihtimali olabilir. Böyle bir senaryoda pozisyon riskinin en aza indirilmesi fayda sağlayacaktır 

Özetle 1.600 $ ons bandı aşağı kıırlmadığı müddetçe pozsiyonların korunması taraftarıyım. Hatta bu bölgeden stop/loss ( 1.600 ‘ün altında zararı durdur yapılmalıdır) dikkate alınarak bir miktar pozsiyon açılabilir. Yukarı yönlü harekette 1.640 – 1.650 bandı ilk hedef kırılması halinde 1.670 $ ons seviyeleri beklenmelidir.

TL/ Gram ile ilgili

Dolar/TL kurunun 1.84-1.85 bandında hareket etmesi $/Ons yükselişinde TL Gram yatırımcısını mutlu etti. Dolar kurunda bir miktar gevşeme olabilir. TL / Gram yatırımcısına tavsiyem bir yandan dolar kurunu bir yandan $ ons fiyatlarını izlemeleridir. Şu anda 1.600 $ ons üzerinde kaldıkça (TL/Gram 93-94 fiyat seviyeleri ) mevcut pozisyonlar korunabilir.

Tekrar görüşmek ümidiyle,bol kazançlı günler dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları