Volkan KUĞUCUK ALB Forex Altın ve Emtia Piyasaları Müdürü Tüm yazıları

Mart ayına dikkat!

Altında olan oldu. 8 Şubat tarihinden başlarak sürekli düşüş konusunda siz yatırımcıları uyarmaya çalıştık

Bigpara Haber

Altında olan oldu. 8 Şubat tarihinden başlarak sürekli düşüş konusunda siz yatırımcıları uyarmaya çalıştık. Geldiğimiz noktada birazda hedeflediğimiz seviyenin altına gerilyerek 1.550 $ ons seviyelerini test ettik.



Volkan Kuğucuk / Stratejist
twitter.com/vkugucuk


FED’in ipiyle kuyuya inmek

Biraz hafızamızı tazeleyelim. FED’in para basmaya karar vermesinin ardından fiyatlar 1.800 $ ons seviyelerine kadar yükseldi. Sürecin devamında geri çekilme ilk etapta düzeltme ardından düşen trende dönüştü.

Bir çok sebebi arka arkaya sıralayabiliriz. Tabiki bu kadar bol paranın yarattığı ortam akıllı paranın başka limanlara yönelmesine neden oldu. Geçtiğimiz haftalarda nedenleri ile açıkladık. Kur savaşları nedeniyle (her ne kadar dillendirilmesede) bol para başka alanları kendisine yeni oyun parkı olarak seçti. Büyümeye yönelik iyimser beklentiler ABD borsalarında tarihi seviyeleri beraberinde getirdi. Ancak altında bol paranın etkisi kısa sürdü. Bu tek cümle ile açıklamak gerekirse akıllı para kendisine daha kolay yoldan para kazandıracak yeni oyun alanları buldu.

Dün özellikle altında FED depremi yaşandı. Parasal genişleme sona ersin ermesin tartışmalarının içinde 12 üyenin 4-5 tanesi genişlemede artık frene basma zamanının geldiğini açıkça ifade etti.

Daha önceki FED açıklamalarını hatırlarsanız istihdamda kalıcı bir iyileşme (%6,5 işsizlik rakamı) görmedikçe ve enflasyon % 2,5 seviyesinin altında kaldığı sürece parasal genişlemenin devam edeceği söyleniyordu.

Peki ne değişti?

2 başlık altında toparlamak mümkün.

İlki FED son bilanço büyüklüğünden korkmaya başladı. Üzerine birde riskli kredi varlıklarının artışı ortaya çıkınca FED bu kararı gözardı etmemeye başladı.

İkinci nokta ise bu genişleme sonsuza kadar sürmeyecek. FED ben şimdiden piyasaları bu duruma  hazırlayayım diyebilir.

Sonuç itibariyle bundan sonraki süreçte ABD ekonomik verilerindeki rakamlar parasal genişlemeye yön vermeye devam edecek.

Özellikle Mart ayı içinde dünyadaki gelişmeler altın fiyatlarında yeni beklentiler yaratmaya aday.

İzleyip göreceğiz.

Teknik Rakamlar;

Teknik açıdan 1.600 – 1.590 $ ons destek bandının altına gerilemede altın Ağustos ayından başlayan yükselişteki priminin tamamını geri verdi.

Bundan sonraki süreçte iki önemli bölgemiz var.

İlki 1.550 diğeri ise 1.530 $ ons dirençleri . Bu bölgeden daha önceki zamanlarda da tepki alımlarının geldiği görüldü.

Yine bu seviyeler tepki üretebilir mi?

Bu seviyelerin tepki üretme ihtimali var. Ancak bu tepkilerin gücü önemli.

Bugün için özellikle 1.572 $ ons üzerinde kalabilirsek satışları etkisi azalabilir. Böyle bir durumda 1.590 – 1.600 $ ons seviyelerine yönelik bir çıkış yaşanabilir.

Özellikle 1.550 $ ons bandının altına gerileme olması halinde ise 1.520- 1.530 $ ons destek bandınaa doğru satış eğilimi devam edecektir.

Ne yapılmalı?

Sizlerden gelen mesajlarda  bir çok yatırımcımız  “bu seviyelerden satış yapalım mı? diye soruyor.

Özetle; bir buçuk yıllık destek seviyelerine yakın olmamız nedeniyle bu seviyelerden satış yapmak mantıklı olmayabilir. Olası tepki alımlarında 1.590- 1.600 $ ons üzerinde kalamadığımız sürece sat/al denemek daha doğru olabilir.

Ancak 1.520 – 1.530  $ ons seviyesi kesinlikle kırılmaz diye bir görüşü ortaya net bir şekilde koyamıyoruz. Bu nedenle belirttiğim bandın kırılması halinde altın pozsiyondaki riskler mutlaka azaltılmalıdır. Böyle bir senaryoda geri çekilde 1.450 $ ons seviyelerine kadar devam edebilir.

Özetle düşüncem 1.530 – 1.550 $ ons bandı üzerinde kaldıkça tepki alımları ile karşılacağız. Ancak bu tepkilerin gücü altının bundan sonraki süreçte yönüne büyük etki edecektir.

TL/Gram

Değerli TL/Gram yatırımcıları sizleri unutmadım. Bugünlerde $/TL kuru yukarı ivme kazanyor. Özellikle $ /ons fiyatlarının 1.590 – 1.600 seviyelerine kadar tepki yükselişi yapması halinde TL/Gram fiyatları 92-93 TL seviyelerinden işlem görebilir.

Gün içinde twitter.com/vkugucuk hesabından altın ile ilgili gelişmeleri yorumlamaya devam edeğiz.

Tekrar görüşmek ümidiyle,bol kazançlı günler dilerim...

Yazarın Diğer Yazıları