Volkan KUĞUCUK ALB Forex Altın ve Emtia Piyasaları Müdürü Tüm yazıları

Gerileme riski 99-100 TL seviyelerine kadar oluşabilir

FED uzun zamandan beri tartışılan üzerine fallar açılan meşhur yeni parasal genişleme için düğmeye bastı

Bigpara Haber

FED uzun zamandan beri tartışılan üzerine fallar açılan meşhur yeni parasal genişleme için düğmeye bastı.

Volkan KUĞUCUK / Piyasa Analisti
twitter.com/vkugucuk

Bunu isterseniz bir kenara yazın her ne kadar yeni parasal genişleme yapmadı yada geç kaldı diye eleştirilen FED bu hamlesinden sonrada sıkça eleştirilebilir. Nedenlerini sonra anlatırız.

FED

FED sürpriz yapmayarak beklenen parasal genişlemeye gitme kararı kaldı.Rakam vs gibi konulara girmek istemiyorum zaten geçtiğimiz hafta sıkça bahsedildi. Bu köşeyi takip edenler hatırlayacaklardır sonbahar ayları için FED’in parasal genişlemeye evet diyebileceğini sıkça tekrarladık.

Kararın hemen ardından fiyatların 1.780 seviyelerine kadar sert çıkışna tanık olduk. Böyle bir görüntüde altın yatırımcısının yüzü bir hayli güldü. Bundan sonrası oldukça önemli. Tabiki fiyatların hiç durmadan yeni zirveleri test etme ihtimalini düşünen yatırımcılarımız hayal kırıklığına uğrayabilirler. Ağurstos ayının ikinci yarısından sonra başalayan yükselişi açıklayan tek cümle FED’in yeniden parasal genişlemeye evet deme beklentisiydi. FED toplantısından önce fiyatlar bu beklentiyle 1.750 $ ons seviyeleri kadar yükseldi. 13 Eylül tarihindeki toplantıdan çıkan açıklamalarla aslında FED tarafında beklenti bitti.

Teknik Rakamlar

Şimdi bundan sonrası önemli. Teknik olarak 1.790 – 1.800 $ ons seviyeleri oldukça kritik seviyeler. Bu seviyeler 28 Şubar tarihinden başlayan düşüşün bir anlamda geri alındığı yer. Teknik tabirle çanak formasyonu olarak tabir edilen bir görüntü oluşutğu için bu seviyenin satış üretme riski oldukça fazla. Bu nedenle belirttiğim bölgeler aşılmadığı sürece kar satışlarının etkinlik kazanacağını düşünüyorum. Olası senaryoda kademeli olarak 1.740 $ ons seviyesine kadar bir gevşeme ihtimali dikkate alınmalıdır. Eğerki 1.790 – 1.800 $ ons direnci kırılırsa 1.850 $ ons seviyesine dönük yükseliş devam edebilir.

Ne yapılmalı sorusuna cevap vermek gerekirse, yeni haftada yukarı yönlü bir atak daha olursa (1.790 $ ons direnci ) bir mikar pozsiyon azaltmakta fayda var. Olası geri çekilmede 1.740 $ ons seviyesinden satışlar yerine konabilir. Bu bölgenin altında ise 1.710 $ ons diğer destek seviyesidir. Alım yapamadım diye üzülen yatırımcılarımız ise olası kar satışlarında doğru istasyondan trene binebilirler. 

TL Gram

$ ons fiyatlarının 1.790 seviyelerinden fiyatlanacağını düşünürsek TL/Gram 103 TL seviyelerinde olacaktır. Özellikle $/TL kurunun durumu bugünlerde önemli. Şayet kurlarda gerileme eğilimi devam ederse (1,77 seviyelerine gerileme oluşursa) TL/Gram fiyatlarındaki gerileme riski 99-100 TL seviyelerine kadar oluşabilir.

Tekrar görüşmek ümidiyle,bol kazançlı günler dilerim. 

Yazarın Diğer Yazıları