Volkan KUĞUCUK ALB Forex Altın ve Emtia Piyasaları Müdürü Tüm yazıları

Dikkat edilmesi gereken nokta...

Tüm dünyadaki ekonomik gelişmelerden istediğini elde edemeyen piyasalarda düşüş süreci hakim

Bigpara Haber

Tüm dünyadaki ekonomik gelişmelerden istediğini elde edemeyen piyasalarda düşüş süreci hakim.



Volkan KUĞUCUK / Piyasa Analisti
twitter.com/vkugucuk

Bir yandan ABD diğer yandan İspanya ardından İtalya ‘da yaşanan ekonomik gelişmelere göre yön arayışı devam ediyor. Bir önceki yazımızda Avrupa’daki borçlanma krizi nedeniyle destek ve direnç seviyelerinden oluşabilecek dalgalanmaya dikkat çektik.

Sancılı süreç devam ediyor…

İspanya konum itibariyle Avrupa’nın dördüncü büyük ekonomisi. Dün yapılan ihalede bektiler doğrultusunda bir borçlanma gerçekleşti. Hedeflediği borçlanma rakamını yakayan İspanya’da borçlanma maliyetlerinin artmasıyla tahvil fiyatları geriledi. Avrupa’daki krize müdahalede geç kalan bir yönetim ve baraberinde gelen ağır faturalar. Buradan yola çıkacak olursak Avrupa coğrafyasında İspanya’dan sonra İtalya ve/veya daha sonrası beğenilmeyen haberlerle karşımıza çıkabilirler.

ABD bildiğimiz gibi dün açıklanan ikinci el konut satışları son dört aylık periyotta üçüncü kez geriledi. ABD’deki konut piyasasındaki verilerini düzensiz olması zaten sürpriz bir durum değil. Kısa cümle ile “ Batı yakasında bir gelişme yok ‘’ . Önümüzdeki günlerde  Bernanke’nin yapacağı açıklamalar piyasalar tarafında takip edilecektir. Burada bir parantez açmak gerekise Avrupa’da yaşanan mevcut krize FED desteği sağlanmasına yönelik Bernanke bir açıklama yapar mı ? Hep birlikte göreceğiz.

Değerli yatırımcılar altın ile dolar endeksi arasındaki korelasyonu buradan bir çok kez sizlerle paylaştım. Bu süreçte dolar endeksindeki yükselişin devam etmesi altın için olumsuz bir gelişmedir. 

Teknik Noktalar …

Teknik açıdan yaklaşık bir aylık süreçte 1.620 ONS/$ destek seviyesi üzerinde hareket devam ediyor. 1.620 – 1.660 ONS/$ bandı arasında dalgalan süreci nden söz etmek mümkün. Şayet 1.660 ONS/$ üzerinde kalabilirsek yeniden 1.690 – 1.700 ONS/$ direnç bandı hedef haline gelebilir. Şayet 1.660 ONS/$ seviyesinin altındaki bir hareketin devamında 1.620 – 1.610 ONS/$ desteğine baskılar sürecektir. Bu durumda desteğin yeniden tepki üretmesi önemli. 

Önerim 1.620 desteğine yaklaşıldıça olası tepki hareketine göre alım yönünde pozsiyon açılabilir. Bu tepkinin devamında 1.660 ONS/$ seviyesine kadar bir yükseliş yaşanabilir. Böyle bir senaryoda ONS başına 40 $ lık bir getiriden söz etmek mümkün. Ancak 1.660 ONS/$ üzerinde bir hareketin oluşmaması halinde riski azaltmak açısından pozisyonlar kapatılmalıdır.

Dikkat edilmesi gereken nokta

Aşağıda yönlü harekette 1.620 – 1.610 ONS/$ destek bandı önemle takip edeceğimiz bölge. Bu bölgenin kırılması halinde stoplu durmak (zararı durdur) sağlıklı bir yol olacaktır. Bu seviye aynı zamanda 3,5 yıllık yükselen kanalın trend desteğine denk geldiğinden kırılması halinde satış baskısı ivme kazanabilir.

TL/Gram ile ilgili ;

Değerli dostlar altında 1.660 ONS/$  seviyelerinde TL/Gram fiyatlarının 95-96 bandında hareket edeceğini tahmin ediyorum. Daha yukarıda ise 1.690 – 1.700 ONS/$ bandı aşılmadığı müddetçe altında TL /Gram 97-98 bandı fiyatlanmaya devam edecektir.

Alım yönünde pozisyon açmak isteyen yatırımcılarımız için 1.620 ONS/$ destek bölgesindeki harakete göre aksiyon almaları yerinde olacaktır. Bu seviyeden tepki alımlarının gelme ihtimaline karşılık  93- 94 bandı kısa vadede alım için  uygun olacaktır. 

Satış yönünde ise 1.690 – 1.700 ONS/$ direnç seviyesini takip etmeye devam ediyoruz. Bu seviye yukarı yönde kırılmazsa mevcut alım pozisyonlarında sat /al önerimiz devam ediyor.Bu seviyenin TL/Gram fiyatlaması bugünlerde 97-98 bandına denk düşmektedir..

Sizden gelen sorular :

S: Altın için uzun vade beklentiniz olumsuz mu?

C: Değerli yatırımcılar  son on yılda tüm dünya deyim yerindeyse altın yatırımcısı oldu. 2001 yılının başlarında 250  ONS/$  seviyelerinde hareket eden altın ONS’u buünlerde 1650 ONS/$  seviyelerinden işlem görmektedir. Altın fiyatlarının bu seviyelere kadar yükselmesinin en önemli nedeni son on yılda yaşanan krizler ve para birimlerine karşı olan güvensizlik.

Uzun vadedeki risk beklentisi altın fiyatlarının gidişatı açısından önem arz etmektedir. Özellikle ABD’de beklenletiler dahilinde olan sıkılaştıcırıcı para politikasının (faiz artışı ) varlığı halinde (kolay paranın son bulması anlamıda taşımaktadır) dolara doğru bir hareketin yaşanmasına neden olacağından altın fiyatlarında baskıya neden olması beklenebilir. Tabi bu süreçte dünyadaki ekonomik gelişmelerinde altının yönü açısından etkisinin olabileceği unutulmamalıdır.

Tekrar görüşmek ümidiyle, bol kazançlı günler dilerim...

Yazarın Diğer Yazıları