Volkan KUĞUCUK ALB Forex Altın ve Emtia Piyasaları Müdürü Tüm yazıları

Bir noktanın altını çizmek istiyorum

Desteğin kırılması halinde alım yönlü pozisyonlar kapatılmalı yeni pozsiyonlar sat/al şeklinde oluşmalı

Bigpara Haber

Bir önceki yazımızda 1.620 – 1.630 $ ons bandı üzerinde kalıcı bir hareketi görmediğimiz taktirde yeniden satış baskılarının gelebileceği uyarısını bu köşeden sizlerle paylaştık.


Volkan KUĞUCUK / Piyasa Analisti
twitter.com/vkugucuk

Bu görüşü ortaya koyarken belirtilen bölgenin 3,5 yıllık trend direnci olması yön açısından oldukça önemliydi.

Ne değişti…?

Bu soruya verilecek en net cevap HİÇ BİR ŞEY. Almanya Başbakanı Merkel Yunanistan verdiği taahhütleri yerine getirsin derken, Yunan tarafının bir başka telden çalması konunun her defasında çözümsüz kalmasına neden oluyor. Neredeyse tekerleme kıvamında olan  Yunanistan’ın destekleneceği açıklamalarına rağmen henüz net adımların atılmamış olması yada atılmaması piyasalardaki ateşin her geçen gün yükselmesine neden oluyor. İşin özeti aslında yatırımcılar  tenis maçı izler gibi bir sağa birde sola bakıyorlar.

ABD tarafında ise veriler her zaman ki gibi. Aslında piyasaların baktığı FED’in üçüncü parasal genişlemeye gidip gitmeyeceği. ABD tarafında cılızda olsa gerekirse üçüncü parasal genişlemeye gideriz sesleri mevcut. Ancak bu gerekirse cümlesinin içinde bir çok değişken veri barınıyor. Bu kıtada da yeni bir şey yok. Gelinen noktada ürken para ABD 10 yıllık tahvillerine yönelirken emtia piyasalarında ise satış baskısı gözlemleniyor. Bu korelasyon ne zaman değişir net bir cevap vermek zor.

Teknik Noktalar..

Değerli yatırımcılar sizlerin merakle sorduğu soru yükseliş hareketi ile ilgili. Bu soruya vereceğimiz  cevap “ yukarı yönlü bir hareket için mutlak suretle 1.620 – 1.630 $ ons direnç seviyesinin üzerinde hareket edilmesi gerekmektedir.” Belirttiğim seviye 3,5 yıllık yükselen kanalın trend direncine denk geldiğinden önemlidir. Bu bölgenin üzerinde hareket edilmesi halinde yeniden uzun vadeli yükselen kanala geri döneceğiz.

Şayet 1.560 $ ons seviyesinin altında hareket edilmesi halinde yeniden 1.523 $ ons desteğine baskılar sürecektir. Bu desteğin kırılma durumu var mı sorusuna ihtimaller dahilinde cevabını verebiliriz. Bu desteğin kırılması halinde satış baskısının ivme kazanması beklenmekle birlikte ilk adımda 1.478 desteği gündeme alınmalıdır.

Bu noktada önerim 1.523 desteğine yaklaştıkça tepki alımları ihtimali gündeme gelebileceğinden alım yönlü pozsiyon açılabilir. Bu pozisyonlar öncelikle 1.560 üzerinde kalınması halinde 1.600 $ ons seviyelerine kadar korunabilir. Şayet ikinci kez bu seviye çalışırsa çift dip çalışması kısa vadeli yükselişe neden olabilir.

Ancak bir noktanın altını çizmek istiyorum. 1.523 desteğinin altı stop’lu (zararı kes ) bölgedir. Bu nedenle desteğin kırılması halinde alım yönlü pozisyonlar kapatılmalı yeni pozsiyonlar sat/al şeklinde oluşmalıdır.

TL/Gram ile ilgili...

Dolar / TL kurunun 1.84 seviyesinde hareket etiğini varsayacak olursak 1.523 $ ons seviyesine kadar olan geri çekilmede 90-91 TL/Gram seviyeleri gündeme gelebilir. Bu seviye kısa vadeli alım için denenebilir. Olası tepki niteliğindeki yükselişlerde TL/Gram fiyatları 94-95 TL aralığına kadar  fiyatlanabilir.

Not: Değerli yatırımcılar sizlerle çok daha fazla bir araya gelmek arzusundayım. Ancak son zamanlarda mevcut iş yoğunluğu (eğitim, seyahatler vs ) içindeyim. Buna rağmen haftada en az iki kere sizlere ulaşmaktayım. Anlayışınızın için teşekkür ederim.

Tekrar görüşmek ümidiyle, bol kazançlı günler dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları