Volkan KUĞUCUK ALB Forex Altın ve Emtia Piyasaları Müdürü Tüm yazıları

`Altın`la ilgili sorular ve cevaplar

Piyasalar ve Yunansitan haberleri. Artık kulağımızda gözümüzde alıştı

Bigpara Haber

Piyasalar ve Yunansitan haberleri. Artık kulağımızda gözümüzde alıştı.



Volkan KUĞUCUK / Piyasa Analisti
twitter.com/vkugucuk

Yunanistan’ın Euro’dan çıkması artık herkesin malumu. Olur olmaz bilinmez ama piyasalar bu durumu artık kanıksamış olacak ki sırada ne var diye bakıyor. 

Bana bir masal anlat...

Artık ABD out Avrupa in.

ABD bildiğimiz gibi.

Bernanke’nin konuşmalarının satır aralarında hep bir QE3 gelir mi acaba diye beklemekten açıkçası ben sıkıldım. Zaten dün itibariyle Bernanke özetle büyük bankarın nakit ve menkul kıymet varlıklarının 2009’dan bu zaman kadar geçen sürede ikiye katlandığını açıkladı. Böyle bir açıklamanın ardından QE3 beklemek zor gibi. Ancak  ABD’den gelecek dataları izlemeye ve fiyatlamaya devam edeceğiz.

Asıl konu Avrupa. Yunanistan meselesini hatırlayın. Tam bitti rahat bir nedef aldık derken ardından İspanya çıktı ve yeniden Yunanistan. Bu ülkenin Euro Bölgesi’nden çıkması artık herkes için en doğru adım olduğu görüşü hakim olmaya başladı. En azından sorunlu yapıya neşter vurmak gibi bir şey. Önümüzdeki süreçte daha hareketli günlere hazırlıklı olmak lazım.

Teknik Noktalar …

Teknik açıdan Fibonacci desteği olan 1.587 $ ons seviyesi üzerinde tutunma çabasındayız. Bu seviyenin altında ise 1.560 $ ons desteği hala güncelliğini korumaktadır. Yani 1.587 $ ons seviyesinin altında hareket edilmesi halinde görüşüm bu destek seviyesine kadar olan bir geri çekilme güçlü bir ihtimaldir. .Bu bölgenin altında ise daha önceleri denediğimiz 1.523 $ ons desteği bulunmaktadır. Önceliğimiz 1.560 $ ons desteğindedir. Bu seviyenin tepki üretmesi halinde satış baskıları yerini tepki alımlarına bırakacaktır.

Diğer noktada 1.587 $ ons desteği üzerinde kalınması halinde 1.620  - 1.630 $ ons desteğine doğru yükselişle karşılaabiliriz. Ancak bir noktanın altını çizmek isterim ki ; bu seviyeye kadar olan yükselişler satışla karşılandığı taktirde yenide satış yönlü hareket ivme kazanacaktır. Böyle bir durumda alış yönünde olan pozisyon riski gözardı edilmemelidir.

Önerim 1.587 $ ons seviyesini izleyeceğiz. Bu seviyenin altında sat/al yapmak fayda sağlayabilir.Eğer bu bölgenin üzerinde tepkiler 1.620 – 1.630 $ ons bölgesine kadar bir yükselişe neden olursa bu bölgenin kırılamaması halinde sat/al  uygun bir strateji olabilir.

TL/Gram ile ilgili

Değerli yatırımcılar son günlerde $/TL kurundaki yükseliş ons fiyatlarının gerilemesine karşın TL/Gram fiyatlarının etkilenmemesine neden oldu. Burada $/TL kuru altın TL/Gram fiyatı için önemli olası geri çekilmede  $ /TL kurun 1,77- 1,78 bandına hareket etmesi halinde TL/Gram fiyatlarının 88-89 bandına dönük hareket ihtimali fazla. $ /TL kurunun  1.80 – 1.81 bandına yönelik hareketinde 1.560 $ ons fiyatları görülse dahi  TL/Gram 90-91 aralığından fiyatlanabilir. Özellikle $/TL kurunun yükselmesi TL/Gram fiyatlarında kaybın nispeten sınırlı kalmasına neden olacaktır. 

Sorular ve cevaplar:

S: Yaz aylarında altın hangi yönde hareketli olacak.?

C: Kritik noktalardan bahsetmek yerinde olacaktır. Burada 1.560 $ ons seviyesinin altında oluşabilecek bir harekette daha önceleri denediğimiz 1.523 $ ons desteği gündeme geleceğinden düşüş trendinin devamı beklenebilir. Burada bütün gelişmeler altındaki yön açısından fiyatlanacaktır. Tahminim 1.522 $ ons seviyesinin altında hareket edilmesi halinde düşüş ivme kazanabilir.

Tekrar görüşmek ümidiyle, bol kazançlı günler dilerim... 

Yazarın Diğer Yazıları