Volkan KUĞUCUK ALB Forex Altın ve Emtia Piyasaları Müdürü Tüm yazıları

Altındaki düşüşün gerçek sebebi

Önceki yazımızın sadece bir bölümünü noktasından virgülüne dokunmadan aşağıda tekrar belirtiyorum

Bigpara Haber

Önceki yazımızın sadece bir bölümünü noktasından virgülüne dokunmadan aşağıda tekrar belirtiyorum:

Volkan KUĞUCUK / Piyasa Analisti
twitter.com/vkugucuk

‘’ Düşüncem, bu günlerde 1.800 ONS/$ direncine dikkat edilmesidir. Bazı göstergeler ikaz sinyalleri üretmeye başladı. Bu seviyeden gelebilecek kar satışları 1.760 ONS/$ desteğine kadar bir geri çekilmeye neden olabilir.  Olası geri çekilmede pozisyonların riski gözden geçirilmelidir. Böyle bir durumda 1.750 – 1.760 ONS/$ seviyesi destek bandı olmaya devam edecektir.’’

Açıkcası kar satışlarının gelme ihtimalini öngörmemize karşın (düşüş hareketi 1.790 ONS/$ seviyesinden başladı  ) bu kadar sert bir düşüşü beklemiyordum.Beklentim 1.750 ONS/$ seviyesi üzerinde bir dengelenme olması yönündeydi.Ancak bizler sadece veri, koşul ve grafiklere odaklanarak tahmin yürütmekteyiz.Öngörülerimizde zaman zaman beklentilerin altında ya da üzerinde sapmalar olabilir.Neticede düşündüklerimiz ve yazdıklarımız sadece analizden ibarettir.

FED mi yoksa AMB mi? Büyük oyunbozan kim?

Bir önceki gün FED Başkanı Bernanke bir açıklama yaptı,emtia piyasalarında ortalık toz duman oldu.Ancak bu sadece FED’in yaptığı açıklamayla ilgili değil 29 Şubat’taki Avrupa Merkez Bankası’nın ihalesinden sonra yeni bir ihalenin olmayacağı açıklaması altında beklenen kar realizasyonunun daha sert olmasına neden oldu.

Ama …..

Özellikle FED başkanının yaptığı açıklamaların aralarında birçok ‘’Ama’’ kelimesi yer almakta.Aslına bakarsanız Bernanke’nin 2014 yılına kadar faiz oranlarını arttırmayacağını açıklamasının yanında  ABD’den gelen karışık verilerin durumu ileride her türlü olasılığın yaşanabileceğini göstermekte. Yani şimdilik bir parasal genişleme olmasa bile ilerde hiçbir şey olmamış gibi bu konu yeniden gündeme gelebilir.

Bu düşüşün gerçek sebebi ne?

Piyasalarda her zaman alım veya satımın bir bahanesi olur.Sene başından bu yana altın fiyatları ONS/$ bazında %18’ e yakın değer kazandı. Para kazanan fonlar bir anlamda karlarını realize etmek istediler.Kişisel görüşüm,sert düşüşün nedenlerinden biri kar satışlarının beklenenden yüksek olması. Uzun süre alım yönünde olan pozisyonlar bir anda kapandı ve elde ettikleri gelirleri kar hanelerine yazdılar. 

Gelişmeler ışığında altın fiyatlarındaki düşüşün 1.710 ONS/$  desteği üzerinde dengelenme çabalarını  görmekteyiz.Bu desteğin şimdilik çalışması bizce önemli.Eğer bu destek çalışmazsa 200 günlük haraketli ortalamaya denk gelen 1.670 ONS/$ seviyesine kadar düşüşün sürmesi beklenebilir.Yeniden yükseliş trendine geri dönebilmemiz için 1.750-1.760 ONS/$  seviyesi üzerinde hareket edilmesi şarttır.

Sonuç itibariyle önerim,altın fiyatlarındaki 1.710 ONS/$ destek seviyesinin üzerinde hareket kabiliyetinin güçlü olup olmadığını görmeden risk alınmaması yönünde olacaktır.Yeni pozisyon açmak için 1.750-1.760 ONS/$ seviyesi dikkatle takip edilmelidir. Hareketler sert olabilir bu nedenle bir süre altın piyasasındaki hareketleri tribünden izlemek yarar sağlayacaktır.

TL/Gram ile ilgili

Son durumda $/TL kuru yükseliş eğiliminde olabilir. Bu nedenle her ne kadar altın ONS/$ fiyatları gerilesede (1.710 ONS/$ desteği üzerinde kalmamız durumunda ) TL/Gram fiyatları 96 – 98 bandında hareket edebilir.

Tekrar görüşmek ümidiyle,bol kazançlı günler dilerim...

Yazarın Diğer Yazıları