Volkan KUĞUCUK ALB Forex Altın ve Emtia Piyasaları Müdürü Tüm yazıları

Altında trendin durumu

Başta Çin olmak üzere Asya ülkeleri ve beraberinde FED faiz artışı konusu üzerinden yön bulmaya çalışan bir altın görüyoruz.

Bigpara Haber

FED mi yoksa Çin mi?

FED faiz konusunda 2015 yılının hemen başında başlayan faiz tartışmaları senenin sonların yaklaşırken aynı tonda devam ediyor. Haziran ayı takvimlerde geri kalınca Eylül ‘den sonraki aylarda faiz konusunda adım atılabileceği yönündeki tartışmalar devam ediyor. Bu süreçte artık piyasalar açısından sürpriz olabilecek bir yanı kalmadı. FED’in faiz arttırım hızı bu durumda önemli olmakla birlikte sembolik faiz artışı piyasaların önünden FED belirsizliğini kaldırabilir. Ancak Çin konusu ayrı bir durum. Sürprizi bol olan bir kutuya benzetebiliriz.

Altın tarafında vadeli işlemler kontratlarında bir atış görülüyor. Temmuz ayını 24.500 kontrat olan alım sayısının 70.700 kontrata yükseldiğini görüyoruz. Dolasıyla altında Ağustos ayının son haftalarında altın fiyatlarında yaşanan yükselişte vadeli işlemler kontratlarının da alım yönünde arttığını görüyoruz.

SPDR Gold Fon’un altın varlığında son dönemde 682.59 tona yükseldiğini görmekteyiz. Bir hafta önceye göre 4.76 tonluk bir artış var.

Teknik Rakamlar;

Altında günlük grafiklerin yükseliş potası içinde kaldığını söyleyebiliriz. Özellikle bir önceki yazımızda altın fiyatlarının 1.150 $ seviyesinin atında gerileme eğilimine girebileceği belirttik. Bugünlerde 1.150 $ üzerinde kalan görüntüde altının yeniden 1.170 $ seviyesine doğru yönelmesini bekleyebiliriz. Burada altının 1.160 $ - 1.170 $ üzerinde hareket etmesi fiyatların 1.220 $ seviyesine kadar yükselişine tanık olabiliriz.

Mevcut görüntüde 1.120 – 1.130 $ üzerindeki hareketlerde yükseliş potası içinde kalabiliriz. Bu seviyenin altında satıcıların öne çıkabileceğinin altını bir kez daha çizmek gerekebilir. Böyle bir durumda 1.090 $ seviyelerini bekleyebiliriz.

Gram Altın 24 Ayar:

Bir önceki yazımızda 105 TL seviyelerine yönelik gerileme beklentimize paralele hareket ettik. Bugünlerde yükselen ons fiyatlarının gram altını desteklediğiniz görmekteyiz.

Bugünlerde gram altın için hem $ hemde Ons fiyatlarını yakınen takip etmek gerekebilir. Ons fiyatlarının yükselişine paralele olarak gram altında 108-109 lira seviyelerinden bir fiyatlama görebiliriz. Ons fiyatlarına yükselişe $ /TL tarafınında eşlik etmesi önemlidir. 

Yazarın Diğer Yazıları