Volkan KUĞUCUK ALB Forex Altın ve Emtia Piyasaları Müdürü Tüm yazıları

`Altın`da şimdi ne olacak?

Altın fiyatlarındaki gerileme haftanın ilk işlem gününde devam etti

Bigpara Haber

Altın fiyatlarındaki gerileme haftanın ilk işlem gününde devam etti.

Volkan KUĞUCUK / Piyasa Analisti
twitter.com/vkugucuk

Daha önceki yazılarımızda da sıkça vurguladığımız üzere 1.620 – 1.610 $ ons bölgesinin altında hareketin devamı yaklaşık 3,5 yıllık trend desteğinin son bulmasına neden oldu.

Borç Krizi

Avrupa’daki süreçte borç krizinin yeniden ortaya çıkması Yunanistan ve İspanya’nın mevcut durumları. Daha önceki yazılarımızı hatırlayacak olursak dolar endeksinin güçlenmesinin altın için olumsuz bir durum olduğunu buradan sık aralıklarla sizlerle paylaştık. Nitekim geldiğimiz noktada Avrupa’da yaşanan sürece ilişkin ABD Dolarına olan talep altına satış getirdi.

Ne olacak?

Tüm dünyada bir servet transferi dönemi mevcut. Yani para güçlü olan enstürümanın yanında. Şu anda negatif faize rağmen ABD Doları güvenli yatırım aracı olarak kabul ediliyor. Bu filmin ne kadar süreceği bilinmez ama açık olan bir şey altın fiyatlarında 2008 yılından başlayan yükseliş sonrasında düzeltme sürecinin devam ettiği.

Beklentiler …

Kısa vadede düşüş sürecinde destek seviyeleri önem kazanmakla birlikte, orta ve uzun vadede süreç tam anlamıyla gelişmelere göre hareket edecektir. Kısa vadede paranın yönü ABD dolarına dönük olduğundan iyimser bir beklenti içinde olmak için henüz erken.

Konuyu biraz açacak olursak yaşanan krizin boyutları ve etkisinin uzun sürmesi beklenmektedir. Bu durumda güvenli liman arayışında altın yeniden ön plana çıkabilir.

ABD’ de yeni bir parasal genişlemenin sinyalleri henüz alınmasada Avrupa coğrayfası için aynı durumundan bahsetmek mümkün değil. Sıkça belirttiğimiz üzere AB’nin yeniden para makinalarını çalıştırması muhtemel. Bu koşullarda enflasyon riskine karşı kendini garanti altına almak isteyen yatırımcılar altına yönelebilir.

Süre konusunda net bir şey söylemek mümkün değil. Ancak dünya ekonomisinde yaşanan süreci değerlendirdiğimizde Avrupa Birliği’nin dağılmasından tutunda, Yunansitan’ın borcunu ödeyememesi endişeleri uzunca bir süre gündemi meşgul edecektir.

Burada ABD ekonomisinden gelecek haberleride izlemeye devam edeceğiz. QE3 yerine 2013 yılında faiz artışı ihtimali daha önemli. Zira böyle bir senaryo altın fiyatlarına olumsuz etki edebilir.

Teknik Noktalar …

Teknik açıdan bir yıllık süreçte sıkışan görüntüde 1.558 $ ons seviyeleri destek konumundadır. Bu bölgenin ilk adımda tepki üretmesi oldukça önemlidir. Bu bölgenin tepki üretmesi halinde 1.620 – 1.630 $ ons seviyesine kadar bir yükseliş eğiliminden söz edebiliriz. Açıkça belirtmek isterim ki belirttiğim seviyenin üzerinde kalmadığımız sürece olası yükseliş hareketi tepkiden öteye gitmeyecektir. Eğer ki ; 1.558 $ ons yeterli tepkiyi üretemezse bu desteğin kırılma ihtimali artacaktır. Bu durumda 1.523 $ ons desteğine kadar geri çekilme ihtimali güç kazanacaktır.

Önerim 1.558 $ ons seviyesini izleyeceğiz. Bu seviyenin altında sat/al yapmak fayda sağlayabilir.

TL/Gram ile ilgili

Değerli yatırımcılar dolar kurundaki yükseliş TL/Gram fiyatlarının bugünlerde 90- 91 bandında fiyatlanmasına neden olmaktadır. Olası geri çekilmede 87-88 bandı gündeme gelebilir. Bu seviyelerde 1.523 $ ons seviyelerini işaret etmektedir.

Önerim 1.558 $ ons seviyesinin aşağı yönlü kırılma ihtimali unutulmamalıdır. Böyle bir senartoda alım yapmak isteyen yatırımcılarımızn bir süre daha beklemeleri daha doğru olacaktır.

Sorular : 100 ve daha üzerinden maliyetlenen yatırımcılar ne yapmalı?

Cevap : Değerli yatırımcılar TL/Gram fiyatlarının hem $ ons hemde $ TL fiyatlarına bağlı olduğunu bir çok kere sizlerle paylaştım. Geçtiğimiz yaz aylarında altın fiyatlarındaki yükselişe $/TL kurununda ayak uydurmasıyla TL/Gram fiyatları ciddi sayabileceğimiz rakamlara taşındı.Bu seviyeden alım yapan yatırımcılar bir anlamda $/TL kur riskinide bilmeden almış oldular. Kısa vadede düzeltme hareketi ile karşı karşıya olduğumuzu belirtmek isterim. Bugünlerde oyunun kuralı altından yana değil. Ancak orta ve uzun vadede ekonomik krizin faturasının günden güne ağırlaşması güvenli liman olgusunda altın fiyatlarına talebi arttırabilir. Böyle bir durumda yeniden yükseliş hareketi ile karşı karşıya kalmamız olası.

Tekrar görüşmek ümidiyle,bol kazançlı günler dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları