Volkan KUĞUCUK ALB Forex Altın ve Emtia Piyasaları Müdürü Tüm yazıları

`Altın`da hedef fiyat neresi?

Özellikle 1.655 – 1,660 ONS/$ üzerindeki hareketlerdepozsiyonlar korunabilir

Bigpara Haber

Bir önceki yazımızda 1.610-1.620 ONS/$  seviyesinden kısa vadeli alım yönünde pozisyon açılabilir tavsiyesinde bulunmakla birlikte buradan başlayacak tepki yükselişinde 1.655 ONS/$ seviyesinin hedef olarak belirttik.



Volkan KUĞUCUK / Piyasa Analisti
twitter.com/vkugucuk

Bir iyi bir kötü devam ediyor
 
Amerikan Merkez Bankası Fed`in Başkanı Bernanke yaptığı açıklamalarda, finansal piyasalarda istikrarı sağlamak için daha fazla düzenlemenin gerektiğini belirtti. Buradaki düzenleme kelimesi hemen akıllara QE3 parasal genişlemeyi getirdi. Tutanaklarda farklı bir dil konuşulurken Bernanke’nin cümlelerindeki anlamı iyi anliz etmek gerekiyor. Anlaşılan o ki finansal piyasalarda oluşan havanın (balonun) önüne geçebilmek adına yapılan bir açıklama olabilir. FED daha eski tarihlerde düştüğü hataları tekrarlamıyor.

FED ile başladık devam edelim. Toplantı tutanaklarında parasal genişlemenin aksine işin özünde ABD ekonomisi ile ilgili iyimser beklentilere paralel olarak QE3 konusuna vurgu yapmayarak ilerki dönemlerde (2013 yılı itibariyle )faiz artış ile bilrikte sıkı para politikası mesajını tüm dünyaya duyurdu. Bu durumun altın için olumsuz bir senaryo olduğunu belirtlelim.

Avrupa arenasında Yunanistan’dan sonra İspanya gündemde liderliği ele aldı. İspanya 10 yıllık tahvil faizlerinin yükselmesi borçlanma ihtiyacı olan ülke için olumsuz bir gelişme. Zaten İspanya Başbakanı’nına göre ülkenin finansal durumu zor ve yardım paketine ciddi bir şekilde ihtiyacı var.

Gündem sadece Amerika ve Avrupa’dan ibaret değil. Suriye’deki gelişmelerde takip edilmeye devam edilecek. Mesele Suriye’ye uygulanacak yaptırım yada askeri müdahale değil tabiki. Asıl önemli olan İran ve Rusya’nın olası aksiyonda alacağı tedbirler.

Değerli yatırımcılar gündem Amerika başlangıç noktası olarak kabul edilirse bir hayli yoğun. Bu nedenle oluşacak dalgalanmalara dikkat edilmesinin yararlı olacağı görüşündeyim. Sert yükselişler sert satışlarıda beraberinde getirebilir.  Gündemin dışında kalanlar bir müddet tribünden olanı biteni izleyebilirler.

Teknik Noktalar

Teknik açıdan 1.610-1.620 ONS/$ seviyesinden alım yönünde pozsiyon açan yatırımcılarımızın 1.655  - 1.660 ONS/$ trend direncine dikkat etmeleri yerinde olacaktır. Bu seviye yukarı yönlü kırıldığı taktirde mevcut pozsiyonlar taşınabilir. Trendin devamında 1.690  - 1.695 ONS/$ direncine kadar bir çıkış süreci muhtemel görünüyor. Belirttiğim bölge 200 günlük hareketli ortlama direncine denk geldiği için satış üretme riski oldukça fazla.

Burada bir noktanın altını hemen çizmek isterim. Gelen açıklamalarla tam anlamıyla tepki çıkışı yaşayan altında 1.655 – 1.660 ONS/$  direnci üzerinde hareket etmemiz şart. Bu seviyenin geçilememesi satış baskına neden olacaktır. Böyle bir durumda fiyatlanma 1.620-1.610 ONS/$   destek bandını yeniden gündeme getirecektir.

TL/Gram ile ilgili

Dolar kurunun son günlerde yükseliş kazanmasının yanında altın ONS fiyatındaki artış beklentimize paralel olarak 96-97 TL/Gram seviyelerine geldi. Burada dikkat edilmesi yerinde olacaktır. Özellikle 1.655 – 1,660 ONS/$ üzerindeki hareketlerde  pozsiyonlar korunabilir.Eğer bu seivyenin üzerinde kalabilirsek TL/Gram fiyatları 98 –99 bandına kadar yükselebilir. Ancak bu seviyenin kırılamaması halinde pozsiyon riski yeniden gündeme alınmalı. Olası geri çekilmede 93 – 94  TL/Gram fiyatlarına kadar gerilemeye dikkat edilmelidir. Şahsi görüşüm 1.655 – 1.660 ONS/$ direnci kalıcı olarak kırılmadığı müddetçe açılan pozsiyonlarda ısrar etmeye gerek olmadığıdır.

Not: Değerli yatırımcılar, son günlerde kısmi sağlık problemleri nedeniyle sizlerle olamadım. Anlayışınız için teşekkür ederim.

Tekrar görüşmek ümidiyle,bol kazançlı günler dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları