Volkan KUĞUCUK ALB Forex Altın ve Emtia Piyasaları Müdürü Tüm yazıları

Altında düşüş trendi bitti mi?

Son on yıldan beri, sürekli yükseliş eğiliminde olan bir piyasayı yorumlayacak olsak herhalde en iyi benzetme ‘’altın çağını yaşıyor’’ olurdu

Bigpara Haber

Son on yıldan beri, sürekli yükseliş eğiliminde olan bir piyasayı yorumlayacak olsak herhalde en iyi benzetme ‘’altın çağını yaşıyor’’ olurdu.



Volkan KUĞUCUK / Piyasa Analisti
twitter.com/vkugucuk

Konu altın olduğu zaman  gerçekten muazzam bir çağ bu piyasada yaşandı

Bunları belirtmemizin sebebi altının geldiği noktayı tekrar ifade etmekti. 250 ONS/$ seviyesinden başlayan yükseliş trendi yatırımcısına yaklaşık 9 katın üzerinde bir getiri sağladı.Altının 1920 zirvesine gittiği en parlak döneminde 2.000 ONS/$ ve üzeri konuşulurken geldiğimiz noktada 1.700 ONS/$ fiyat seviyelerinden işlemler gerçekleşiyor.

Gelişmeler ve beklentiler…

Altın piyasası fiyatlanırken birçok veriyi gözönüne aldı.Son günlerde jeopolitik nedenler,AB krizi, Çin büyüme rakamları ve ABD dataları başlıca gündem maddeleriydi.Bugünlerde yine aynı başlıklar altın piyasasındaki yönü etkin olarak belirlemektedir.

Piyasada fiyatlar arz ve talebe göre belirlendiğinden son 10 yılda yaşanan yükseliş sonrasında arz ve talepteki değişimler normal karşılanmalıdır.Yani yükseliş sonrasında oluşabilecek geri çekilmeler bu bağlamda piyasa mekanizmasının işleyişinden kaynaklanmaktadır.Tabiki burada yukarıda saydığımız gündem maddeleri altının yönü açısından önem arzetmektedir.Şöyleki AB krizi net çözüme kavuşmamışken, İran meselesi her ne kadar  soğusa da gündem maddesi olmaya devam etmesi , fyatlar üzerinde etkili olmaya devam edecektir.
 
Düşüş trendi bitti mi ?

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki aşırı oynaklık süreci bir müddet daha devam edebilir. Teknik anlamda 1.670 ONS/$ seviyesi bugünlerde de önemli destek seviyesi olmaya devam edecek. Yukarı yönlü hareketlerde 1.705 ONS/$ seviyesinin üzerindeki hareket satış baskını biraz azaltalabilir. Böyle bir durumda  1.730 ve 1.750 ONS/$  seviyeleri direnç olmaya devam edecektir. Bu bölgeden gelebilecek satış baskısına dikkat.  Alım yönünde pozisyon açmak isteyen yatırımcılarımızın 1.705 ONS/$ seviyesi üzerindeki kalma gayretini izlemeleri gerekiyor.

Önerim 1.670 ONS/$ seviyesindeki hareketler gözlenmelidir. Bu seviyenin destek olarak çalıştığını görmek oldukça önemli. Bu desteğin aşağı doğru kırılması halinde stop/loss yapılarak pozisyonların kapatılması sağlıklı olacaktır. Bu durumda 1.600 ONS/$ seviyesine kadar bir düşüş ihtimali gözönünde bulundurulmalıdır.

TL/Gram ile ilgili

$/TL kurundaki son hareket yükseliş yönünde. Altındaki olası tepki yükselişinde özellikle 1.705 ONS/$ seviyesinin üzerinde TL/Gram  fiyatlarının 99-100 bandına test edebilme ihtimalini korumaktayız. Ancak ONS/$ fiyatlarının 1.705seviyesinin altında hareket edilmesi halinde alım için aceleci davranmamalarını tavsiye etmekteyim. Olası senasryoda 95 – 96 seviyeleri gündeme gelebilir.

Tekrar görüşmek ümidiyle,bol kazançlı günler dilerim...

Yazarın Diğer Yazıları