Volkan KUĞUCUK ALB Forex Altın ve Emtia Piyasaları Müdürü Tüm yazıları

`Altın’da düşüş süreci bitti mi?

Altın’da düşüş süreci bitti mi? sorusu hemen akıllara geldi. pEKİ GERÇEKTEN BİTTİ Mİ?

Bigpara Haber

FED’în yaptığı açıklamalarla birlikte son günlerde 1.620 – 1.610 $ ons bandına baskıa yapan altında 1.650 seviyelerine doğru bir atak gerçekleşti.


Volkan KUĞUCUK / Piyasa Analisti
twitter.com/vkugucuk

Altın’da düşüş süreci bitti mi? sorusu hemen akıllara geldi.

FED’in şifreleri

ABD’den gelen ekonomik veriler hala istenilen tutarlılıkta değil. Yani işsizlik verileri bir başka telden çalarken konut verileri başka telden ses veriyor. Böyle bir görüntü içinde tabiki altın yatırımcısı için FED’in yapacağı açıklamalar büyük önem taşımaktaydı.

FED’in  görüşlerine değinirken iki farklı açıdan bakmak yerinde olacaktır.
Maddeler halinde gidelim

Bunlardan ilki “ İhtiyaç duyulduğunda büyümeyi desteklemeye devam ederiz.” Hemen akıllara QE3 geliyor. FED para basar ve büyümeyi destekler diye düşünebiliriz. Aslında FED kapıları kapatmadan piyasaya mesaj vermeye çalıştı. Ekonomik toparlanmanın beklenen hızda olmaması nedeniyle faiz artırımınında 2014 yılında önce olmayacağı görüşü büyük çoğunlukta. 

Diğer  nokta ise enflasyon. FED Başkanı 30 yıldan bu zaman kadar geçen sürede Merkez Bankaları’nın fiyat istikrarını korumakta büyük bir gayret gösterdiğinin altını özellikle çizdi. Bunun anlamı ise FED’in % 2 enflasyon hedefinden vazgeçmesi zor gibi görünüyor. Bernanke bu görüşünün arkasında durursa ki daha önceki yazılarımızda da belirttiğimiz üzere  QE3 beklentisi neredeyse imkansız hale geliyor.

Değerli yatırıcımcılar FED’in yaptığı açıklamaların özeti şu. Eğer ki ekonomik veriler ve koşullarda kötüleşme olursa büyümeyi devam ettirebilmek adına QE3 için gerekli adımları atabiliriz. Tabiki bundan önce Operational Twist ‘in ikinci bölümü sahneye konabilir. Ancak ekonomik büyüme % 2,5  % 3 arasında gittiği sürece para basmak neredeyse imkansız.

Teknik Noktalar…

Teknik açıdan 1.620 – 1.610 $ ons bölgesi üzerindeki kaldığımız sürece ( bu destek bölgesinin tepki üretmesi gerekir) yukarı yönlü tepki ataklarımız devam edecektir. Bu günlerde 1.646 $ ons seviyesinin üzerinde kaldığımız sürece 1.680 $ ons bölgesi hedef halinde gelebilir. Bu seviyenin üzerinde ise 1.690 – 1700 $ ons bandı diğer direnç görevi görecek seviyedir.

Önerim 1.646 $ ons seviyesnin altında 1.620 – 1.610 $ ons  seviyesi yeniden gündeme geleceğinden alım yönünde pozsiyon riski azaltılmaldır. Bu seviyenin kırılması halinde sat/al en uygun strasteji olabilir.

Diğer noktada 1.620-1.610 $ ons desteğinin kırılma ihtimalinde bu seviyenin altında oluşan fiyatlamalarda alım yönünde olan açık pozisyonlarda ısrar edilmemelidir.Daha önceki yazılarımızda da bir çok kez belirttiğimiz üzere bu seviyenin altı 3,5 yıllık yükselen trendin kırılmasına neden olacağından satış sürecinin ivme kazanması önemli bir risk olarak kabul edilmelidir.

Yükseliş yönlü bir hareketten söz edebilmemiz için 1.680 $ ons üzerinde hareket kabiliyetnin kazanılması gerekmektedir.

TL/Gram ile ilgili

Değerli yatırımcılar $/TL kurunun değer kaybetmesi TL/Gram fiyatlarınında gerilemesine neden oldu. $/TL 1,76-1,75 bandında hareket etmesi 1.680  $ ons seviyelerinde Tl/Gram ‘ın 95 TL’den fiyatlanmasına neden olacaktır. 1.620 – 1.610 $ ons seviyelerinde ise TL/Gram’ın 91-92 TL bandından işlem görmesi muhtemeldir. 

Buradaki önerim 1.680 $ ons bandı kırılmadığı müddetçe alım için ($ kurunun 1,76 – 1,75 bandında işlem görmesi halinde ) 91-92 aralığı beklenmelidir.  Şayet 1.680 $ ons seviyesi test edilmesine rağmen kırılmazsa pozisyonlarda sat/al denenebilir.

Tekrar görüşmek ümidiyle,bol kazançlı günler dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları