Volkan KUĞUCUK ALB Forex Altın ve Emtia Piyasaları Müdürü Tüm yazıları

‘Altın’da düşüş sürecek mi?

Kelimenin tam anlamıyla altında kan kaybı devam ediyor

Bigpara Haber

Kelimenin tam anlamıyla altında kan kaybı devam ediyor. Aslında sert yaşanan düşüşten sonra toparlanmanın gerçekleşmemesi yeniden satışları harekete geçirdi diyebiliriz.



Volkan KUĞUCUK / Piyasa Analisti
twitter.com/vkugucuk

Daha önceki yazımızda hareketlerin sert olabileceği yönünde uyarılarda bulurken olan biteni tribünden izlemenin daha faydalı olacağı görüşünü sizlerle paylaştık.

İran -Suriye

Bir ajandamız olsun ve tüm önemli beklentileri buraya kaydedelim diye düşünsek İran –Suriye meselesi ajandamızın en önemli köşesinde yer alır. Öyle hassas bir konu ki gerginliğin tırmanması petrol fiyatlarındaki artışı tetiklerken dünya ekonomisi üzerindede dengeleri yerinden oynatabilir. Başta AB olmak üzere kriz sonrasında toparlannama sürecinde yer alan ekonomilerde, petrol fiyatlarındaki artışın enflasyonist baskıyı tetikleyeceği düşünülürse bütün hesaplar yeniden yapılabilir.

Şimdi olmasada…

Gündemimiz epey yoğun bir ABD bir AB derken diğer gelişmelere bakmaya bazen zaman yetmiyor. Ama piyasalar böyle değildir. Geçmiş zamanı hatırlarken 2.Körfez savaşında yine piyasaların gündemi başkaydı. Ama zamanı gelince piyasalar asıl meseleyi gündemine aldı ardından beklenen son..Gerçekleşir gerçekleşmez burası meçhul ama burada sadece risk konusunda sizleri bilgilendirmek istedim.

Tabiki AB-ABD ve Parasal Genişleme

Önce AB ardından ABD’den gelen haberler parasal genişlemenin şu aşamada yeterli olduğu yönünde, başka bir deyişle ABD faizleri sabit tutacağını söylerken, AB 29 Şubat’ta gerçekleştirdiği ihalenin son olduğunu belirtti. Ancak daha önce de belirttiğim gibi ABD’den gelen verilerin çok tutarlı olmamasının yanı sıra AB’deki çözümsüzlük sürecinin devam etmesi likiditenin önümüzdeki dönemde de gündemde kalmasına yol açabilir.

Şimdi asıl mesele…

Altında son günlerde yaşadığımız düşüşle birlikte 1.685-1.690 ONS/$ bölgesinin altı kritik.Bu düşüşle birlikte yaraların sarılabilmesi için belirttiğim seviyenin üzerinde hareket edilmesi gerekmektedir.Bugünlerde  1.685-1.690 ONS/$ seviyesinin altında hareket edilmesi 1.600-1.605 ONS/$ desteğini gündeme getirecektir.Bahsettiğim bölge 3,5 yıllık trend desteğine olduğundan dikkatle takip edilmesi gereken seviyedir.

Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda 1.685-1.690 ONS/$ seviyesinin altında alım yönünde hareket edilmesinin riskli olacağı düşüncesindeyim. Özellikle 1.670 ONS/$  seviyesinin altında satışlar bir süre daha devam edebilir. Alış düşünen yatırımcılarımızın bu senaryoda 1.600-1.605 ONS/$ bandını beklemeleri daha doğru olacaktır.

Mevcut durumun toparlanabilmesi adına altının 1.700 ONS/$ bölgesinin üzerinde hareket kabiliyeti kazanması gerekiyor. Teknik görüntüde 1.750-1.800 ONS/$ seviyeleri belirli direnç bölgeleridir.Özellikle 1.800 ONS/$ direnci kırılmadıkça yükseliş hareketleri tepki olarak nitelendirilmelidir.

TL/Gram ile ilgili ;

$/TL kurundaki yükseliş eğilimi beklentimize paralel olarak hareket ediyor.Burada ONS/$ fiyatlarının geleceği seviye önemli.1.600 ONS/$ seviyelerinin test edilmesi halinde TL/Gram fiyatlarının 91-92 bandına kadar gerileme riski bulunmaktadır. Aksine 1.680 ONS/$ seviyesi üzerinde hareket kabiliyetinin oluşması TL/Gram fiyatlarının 96-98 aralığında hareket etmesine neden olacaktır.

Tekrar görüşmek ümidiyle, bol kazançlı günler dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları