Volkan KUĞUCUK ALB Forex Altın ve Emtia Piyasaları Müdürü Tüm yazıları

Altında 97 – 98 aralığına dikkat!

TL/Gram fiyatlarının 97 – 98 aralğında fiyatlanması muhtemel

Bigpara Haber

Öncelikle geçmiş olsun mesajlarınız için çok teşekkür ederim. Sıkı bir tedavi sürecinden sonra tekrar sizinle olmak güzel.



Volkan KUĞUCUK / Piyasa Analisti
twitter.com/vkugucuk

Dün farklı bugün farklı bunu zaten öğrendik…
 
Amerika’da işsizlik maaşı başvuruları beklenenden yüksek geldi. 355 bin kişi beklenirken açılnan rakam 380 bin düzeyinde. Hemen akıllara her zaman ki gibi QE3 parasal genişleme olur mu sorusu gündeme geldi. Zaten altındak dün yaşanan yükselişte bu beklentinin fiyatlanması. Ancak bu yüksek verinin sezonluk bir geçiş süreci yoksa kalıcı bir süreç mi olduğu önümüzdeki günlerde açıklanacak yeni veride ortaya çıkacaktır. Rakamlar analiz edildiğinde ortaya çıkan sonuçta 6 aydan bu yana işsiz kalanların mevcut içindeki payı % 40 ları ifade ediyor bunuda belirtmeden geçmemeyim.

Sizinle ilginç bir veriyi daha paylaşmak istiyorum. Wall Street Journal’ın yaptığı haberde 51 ekonomist’in % 71’i parasal genişleme beklemiyor. Hiçte yabana atılacak bir rakam değil. Nedeni enflasyonda gizli. FED’in ortak görüşü enflasyon rakamlarının % 2 civarında kalması. Hatta 2014 yılında beklenen sıkılaştırıcı para politikası (faizlerin arttırılması)’nın daha erkene alınmasınıda destekleyenler var. Bu tür bir senaryonun altın için olumsuz olduğunu bir önceki yazımızda sizlerle paylaştık tekrar hatırlatmakta fayda görüyorum.

Amerika ve ordan gelen verilerin dışında bir gözümüzünde Avrupa’da olması gerekiyor. İspanya’nın zor durumu dahada zorlaşabilir. ECB’nin İspanya ‘nın darboğazına çare olması kolay değil çünkü Avrupa Merkez Bankası’nın yeterli gücü yok. Konu  sürekli Almanya üzerinden gidiyor. Yakın zamanda İspanya nedeniyle sıkıntılı süreç dahada derinleşebilir.

Sonuç itibariyle QE3 beklentisi nedeniyle  dün altın fiyatlarında dün bir çıkış yaşadık. Ancak bu çıkış devamlı mı yoksa saman alevi niteliğinde mi kalacak?

Şahsi görüşüm 1.690 – 1.700 ONS/$ direnci aşılmadığı müddetçe çıkış süreci tepkide öteye gitmeyecektir.

Teknik Noktalar…

Teknik açıdan yukarı yönlü harekette 1.690  - 1.700 ONS/$ direncine kadar bir çıkış süreci muhtemel görünüyor. Belirttiğim bölge 200 günlük hareketli ortlama direncine denk geldiği için satış üretme riski oldukça fazla. Eğer bu direncin üzerinde kalabilirsek yukarı yönlü hareketin devamı muhtemel.Bu durumda 1.740 ONS/$ seviyelerini test edebiliriz. Ancak bir noktanın altını çizmem gerekiyor. Eğer 1.690 – 1.700 ONS/$ direnci kalıcı olarak aşılmadığı müddetçe temkinli hareketi elden bırakmamak yerinde olacaktır. Aşağı yönlü olası geri çekilmede 1.655 – 1.660 ONS/$ ilk destek seviyemiz altında geri çekilmede 1.620 -  1.610 ONS/$ destek bandı riski devam edecektir.

Sonuç itibariyle 1.690 – 1.700 ONS/$ direncinden açık olan alım yönlü pozisyonları bir kısmı riskin kontrolü açısından kapatılabilir.

TL/Gram ile ilgili

Dolar 1.79 – 1.80 bandı içindeki duruşuna devam ettiği sürece 1.690 ONS seviyelerinde TL/Gram fiyatlarının 97 – 98 aralğında fiyatlanması muhtemel . Yukaırda bahsettiğim ONS seviyesi yukarı yönde aşılmadığı taktirde olası gerilemede TL/Gram fiyatlarının yeniden  95-96 seviyelerine gerilemesi beklenebilir. Buradaki önerim 1.690 – 1.700 ONS/$ direnç seviyesi yukarı yönde kırılmazsa mevcut alım pozisyonlarında sat /al denebilir. Yeniden alım için 95- 96 ilk adımda beklenmelidir.

Sonuç olarak 1.690 – 1.700 ONS/$ direncinin durumuna göre mevcut pozisyonların gözden geçirilmesi gerekiyor. Şayet bu bandı aşabilirsek o zaman altın için yukarı trendin devamından söz edebiliriz.

Not: Değerli yatırımcılar, sizlerden gelen eleştiri ve önerilerinize elimden geldiğince yazılarımın içinde cevap vermeye çalışıyorum. Önümüzdeki günlerde sizlerden gelen çoğunlukta olan sorulara yazımın içinde yer vermeye çalışacağım.

Tekrar görüşmek ümidiyle,bol kazançlı günler dilerim...

Yazarın Diğer Yazıları